Rīgā viesosies Lotes piedzīvojumu autori

2014-04-29

Zinātkārā, attapīgā un draudzīgā sunenīte Lote ir labi pazīstama ne tikai viņas dzimtenē Igaunijā, bet arī pie mums – Latvijā. Par viņu tikušas uzņemtas animācijas filmas, un sarakstītas grāmatas, turklāt – pie mūsu netālajiem kaimiņiem Pērnavas pievārtē top arī Lotes piedzīvojumu tematiskais parks!

7. un 8. maijā Lotes piedzīvojumu autori Janno Peldmā un Heiki Ernitss viesosies Rīgā, un Apgāds Zvaigzne ABC laipni aicina visus lielos un mazos Lotes draugus uz tikšanos. Pasākums norisināsies 7. maijā pulksten 14.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju telpā K. Valdemāra ielā 6. Autorus iztaujās dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš, kurš latviskojis visus Lotes piedzīvojumus un kura veikums ticis augstu novērtēts – viņam piešķirta starptautiskā Jāņa Baltvilka bērnu literatūras balva, kā arī Latvijas un Igaunijas ārlietu ministrijas tulkotāju balva.

Tikšanās laikā uzzināsim, kuram no autoriem ienāca prātā doma par Loti, kā tika veidotas grāmatas un filmas, kas interesants un aizraujošs sagaida topošā tematiskā parka apmeklētājus. Noskatīsimies arī fragmentiņus no filmām un mēģināsim izdibināt, vai autoriem padomā ir jauni Lotes piedzīvojumi. Būs arī zibensviktorīna ar vairākām balvām.

Vispirms par Lotes un viņas draugu piedzīvojumiem uzzinājām no animācijas filmām, kas tapušas filmu studijā “Rija” sadarbībā ar Igaunijas Eesti Joonisfilm, bet pēc tam pie lasītājiem nonāca krāšņi ilustrētās grāmatas “Lote no Izgudrotāju ciema” , “Lotes ceļojums uz dienvidiem” un “Lote un Mēnessakmens noslēpums” , kā arī divas krāsojamās grāmatiņas ar uzdevumiem „Prāto un krāso!“

Lote dzīvo neparastajā Izgudrotāju ciemā, kurā ikviens iemītnieks ir atjautīgs, izdomas bagāts un radošs un spēj atrisināt visas problēmas. Filmu scenārija un grāmatu autoru Janno Peldmā, Andrusa Kivirehka un Heiki Ernitsa radītie tēli ir  labestīgi, darbīgi un izpalīdzīgi, un vai ikkatrā grāmatas lappusē norisinās aizraujoši notikumi, atgadās negaidītas un smieklīgas situācijas. Lote kopā ar draugiem nudien negarlaikojas – viņa mācās džudo un piedalās sacīkstēs, ārstē leduslāci, ceļ mājokļus maziem, ziliem zilonīšiem, makšķerē pankūkas, nokļūst sapņu pasaulē, kuģo ar ledus gabalu un – pats galvenais – palīdz ikvienam, kurš nokļuvis nelaimē.

Iesaki draugiem