Atkaltikšanās prieks ar ņipro Loti

2014-03-10

Zinātkārā, attapīgā un draudzīgā sunenīte Lote ir labi pazīstama ne tikai viņas dzimtenē Igaunijā, bet arī pie mums Latvijā. Par viņu uzņemtas animācijas filmas un sarakstītas grāmatas, kā arī top tematiskais parks pie mūsu netālajiem kaimiņiem Pērnavas pievārtē.

Īstenajiem Lotes draugiem stāsts par to, kā sunenīte kopā ar savu tēvoci devās atklāt neparasto Mēness akmeņu noslēpumu, ir labi zināms no krāšņās pilnmetrāžas animācijas filmas, kas uz kinoteātru ekrāniem nonāca 2011. gadā. Taču grāmatas “Lote un Mēnessakmens noslēpums” lappusēs šis aizraujošais piedzīvojums ir apkopots tikai tagad. Lai gan grāmatas teksta autors šoreiz ir nevis Andruss Kivirekhs, bet Janno Peldmā un Heiki Ernits , tēli ir tikpat interesanti un notikumi risinās tikpat spraigi un aizraujoši kā citās grāmatās par Izgudrotāju ciema iemītniekiem. Latviski Lotes un viņas draugu piedzīvojumus, tāpat kā iepriekš, iedzīvinājis Guntars Godiņš.

Kādu nakti Izgudrotāju ciemā ierodas divi svešinieki. Suņu meitene Lote pārsteidz nepazīstamos, kuri rakņājas pa viņas tēvoča Klausa koferi, un svešinieki aizmūk, nometuši savādu akmeni. Izrādās, ka Klauss to atradis savā pēdējā ceļojumā kalnos – turklāt ne tikai šo, bet vēl divus, kas palikuši pie viņa draugiem suņiem Freda un Villes. Lote pierunā Klausonkuli doties pie viņa draugiem un attrisināt dīvaino akmeņu noslēpumu... Abi svešinieki viņiem seko, un sākas raibum raibi piedzīvojumi. Lote makšķerē pankūkas, nokļūst sapņu pasaulē, kuģo ar ledus gabalu, iepazīstas ar lietuspilienu zinātnieku un sniega lauvu un beigās palīdz Mēness zaķiem atgriezties mājās – uz Mēness.

Lotes labākie draugi trusis Alberts un kaķis Bruno šoreiz palikuši mājās, bet sunenītes plašā sirds, neremdināmā zinātkāre, lielais dzīvesprieks un vēlme palīdzēt citiem atkausē ikviena sirdi, un noslēpuma atklāšanā viņai palīdz ikviens ceļā sastaptais – veiklais dejotājs Freds, bijušais jūrnieks ronis Leo, salinieki pingvīni sarkanbikši, lietuspilienu zinātnieks Voldemārs.

Šī grāmata ir vēl biezāka par pārējām Lotes piedzīvojumu grāmatām, un, ja katru vakaru tiks izlasīta tikai viena nodaļa, kopābūšanas prieka ar suņu meiteni un viņas draugiem pietiks veseliem 39 vakariem – tāpat kā pietiks jautru smieklu, jauku pārsteigumu un patiesas sirsnības.

Un atcerieties: lai sapņi piepildītos, “tam vienkārši ir jānotic”!

Iesaki draugiem