Suņu vārdotājas vērtīgie padomi

2014-03-06

Rējēji un gaudotāji, agresīvi kodēji un mājās čurātāji, velosipēdistu un automašīnu vajātāji, klaiņotāji un māju postītāji – arī tādi var būt suņi, šie citkārt gudrie un mīlētie mājdzīvnieki.

Ko darīt, ja mīlīgais kucēns augot sagādā negaidīti nopietnas nepatikšanas? Visām šīm problēmām ir viena sakne – cilvēks un suns viens otru pārprot!

Ko darīt, ja arī jūsu audzinātais draugs uzvedas nepatīkami un nepieņemami? Samierināties ar to? Atteikties no palaidnīgā suņa? Iemidzināt? Ir daudz vienkāršāks un cilvēka cienīgāks veids: jāiemācās ar suni saprasties! Izrādās, ikviens problēmsuns ir pāraudzināms, ja saimnieks gatavs mainīt savu attieksmi un rīcību. Turklāt pāraudzināšana neprasa īpašas pūles un laiku, tā veicama mājas apstākļos un pamatojas uz visiem zināmo faktu, ka suns ir bara dzīvnieks.

Nu jau visā pasaulē pazīstamā suņu vārdotāja Džena Fennela grāmatā “Saruna suņu valodā” atklāj, kā pati nonāca līdz sapratnei par to, kā “runāt” ar suni viņam saprotamā valodā – vai, vienkāršāk izsakoties, kā sunim skaidri saprotami darīt zināmu, kurš barā ir galvenais. Bez vardarbības, ar dažiem vienkāršiem paņēmieniem iespējams pat ļoti nervozu, bailīgu, agresīvu un histērisku suni īsā laikā “pārvērst” mierīgā un līdzsvarotā radībiņā. Šī ir īsta suņsaimnieka “bībele”, kurā izklāstītie padomi ir viegli īstenojami, un, galvenais, tie tiešām darbojas! Izrādās, suņu sliktās uzvedības iemesls ir tas, ka suns kļūmīgi uztver saimnieka sniegtos signālus. Tāpēc droši var sacīt, ka šī nav grāmata par dresūru, šī ir grāmata par sadzīvošanu.

Atklāsim pašu pirmo soli, kā iemācīt sunim, ka mājās galvenais esat jūs: atgriezušies pēc prombūtnes, kad suns līksmi skrien pretī, ignorējiet dzīvnieciņu tik ilgi, līdz viņš aiziet savā vietā. Tad nogaidiet piecas minūtes, piesauciet suni klāt un samīļojiet. Izklausās cietsirdīgi? Nē, šādi izturas alfa vilki, atgriežoties no medībām. Uzreiz ar baru (un, pirmkārt, alfa vilkiem!) sasveicinās tikai zemākā ranga dzīvnieki. Džena Fennela atklāj, kā pamazām nonākusi līdz suņu psihes apguvei, dalās pieredzē un stāsta arī par savām kļūdām. Ir vērts ieklausīties viņas sacītajā – šobrīd viņa ir ievērojama suņu uzvedības eksperte Lielbritānijā un ar viņas metodi daudziem cilvēkiem un suņiem kopā dzīvošana kļuvusi patīkamāka – vēl vairāk, šīs metodes pielietošana ir glābusi daudzus jau “norakstītus” suņus, ļaujot koriģēt viņu uzvedību. Dž. Fennelas pieredze apliecina: ikviens suns ir labojams; un viņa dāsni dalās šajās zināšanās.

Arī daži Apgāda Zvaigzne ABC darbinieki izmēģināja šo metodi ar saviem suņiem – un ar prieku ziņojam: ja ievērosiet šos padomus ikdienā, jums būs laimīgs, līdzsvarots un patīkams suns. Suns, kas respektē jūsu lēmumus un neapdraud nedz sabiedrību, nedz sevi.

No angļu valodas grāmatu tulkojusi Karīna Tillberga.

Iesaki draugiem