Guna Rukšāne. Dārza maģija

2013-12-18

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis pazīstamās dārkopes Gunas Rukšānes grāmatu “Dārza maģija”, kurā var lasīt gan viņas pieredzi, gan pārdomas, gan gluži praktiskus padomus dārza darbos.

Gunai Rukšānei , kas mācījusies Latvijas Valsts universitātē, juristos, un konservatorijā, jaunībā dārzs nebija sirdslieta. Tikai 1995. gadā, kad viņa apprecējās ar izcilo selekcionāru Jāni Rukšānu, viņa ieraudzīju, ka Dārzs vienmēr ir miera, harmonijas un prieka oāze pretstatā ikdienas kņadai. Dārzs nekad nepieviļ, tas nepieprasa nedalītu uzmanību, tas pacietīgi gaida savu veidotāju, kopēju un apbrīnotāju.

Izgājusi “mācekļa gadus” Jāņa dārzā, Guna saprata, ka vēlas būt dārzniece un par to arī kļuvu, nopērkot Raiskuma pagasta „Jaunrūjas”. Gadsimtu mijā viņa izdeva pirmo ūdensrožu katalogu, 2001. gadā klāt nāca katalogs par hostām, tad flokšiem, miķelītēm...  Dārzs arvien auga, prasmes un pieredze arī. 2010. gadā sākās atvērto durvju dienas abās saimniecībās – gan Jāņa “Vecpulkās” Stalbes pagastā, gan Gunas “Jaunrūjās”. Sāka braukt ekskursanti – 2013. gadā bija ap 700 viesu gan no Latvijas, gan ārzemēm. Savulaik Guna Rukšāne iesaistījās skaistāko sētu konkursu vērtēšanas komisijās, kopā ar Jāni Rukšānu lasa lekcijas. Rakstīts arī žurnālam “Dārzs un Drava”.

Reiz jau Guna Rukšāne bija iecerējusi grāmatu par dārzu, taču stāsts ievirzījās citās sliedēs un iznāca grāmata par Jāņa Rukšāna dzīvi “Dārznieks un revolucionārs” (2006). Pirms tam strādāts pie divām grāmatām par  Cēsu rajonu – “Iepazīsti Cēsu novadu” (2001) un “Cēsu rajona pilis un muižas stāstos, nostāstos un spoku stāstos”(2007). Vēstures pārzināšana palīdzēja vadīt autoru kolektīvu, veidojot grāmatas “Raiskums starp mežiem, ezeriem un Gauju”(2009) un “Stalbes pagasts gadsimtu gaitā”(2011). 2010. gadā tapa “Cēsnieka sirdsbalss” par Cēsu Kultūras namu un cilvēkiem, kas tajā darbojās (2010).

Atmodas sākumā Guna Rukšāne aktīvi darbojās Vides Aizsardzības klubā un joprojām ir zaļā dzīvesveida aktīviste, kas uzskata, ka zaļā pasaule var plaukt jebkur – lauku sētā, privātmājas ierobežotajā platībā vai balkona puķu kastē un arī domās. Tai nepieciešami vien augus mīloši cilvēki, nedaudz zemes un papilnam gaismas, tad tā sniedz veselību un kādu krāšņu ziedu, kas spēj ārstēt daudzas vainas.

Tagad Guna Rukšāne nāk pie lasītājiem ar sava sirdsdārza grāmatu “Dārza maģija”, kuras lappusēs ir gan viņas pieredze, gan pārdomas, gan praktiski padomi.

Iesaki draugiem