Apgāds Zvaigzne ABC viesojas Londonas Grāmatu izstādē

2013-04-22

Londonā ik gadu aprīlī norisinās viens no lielākajiem Eiropas grāmatu tirgiem – The London Book Fair, kuru apmeklē izdevējdarbības profesionāļi no visas pasaules, tostarp arī Apgāda Zvaigzne ABC darbinieki.

Šogad Londonas Grāmatu tirgus notika laikā no 15. līdz 17. aprīlim, pulcējot izdevējus, literāros aģentus, autorus, grāmatu ilustratorus un dizainerus, digitālo risinājumu piedāvātājus, kā arī citus izdevējdarbības un poligrāfijas nozares pārstāvjus. Pēc organizatoru aplēsēm, šogad Londonas Grāmatu tirgu apmeklējuši aptuveni 23 000 interesentu un piedalījušās aptuveni 1600 kompāniju, kas tieši un netieši saistītas ar izdevējdarbību.

Londonas Grāmatu tirgus, tāpat kā Frankfurtes Grāmatu tirgus, galvenokārt ir vieta, kur tiek pirktas un pārdotas tiesības darbu tulkošanai un izdošanai gan drukātā, gan elektroniskā formātā, notiek dažādi semināri, konferences, tikšanās ar autoriem, kā arī pieredzes apmaiņa starp dažādu valstu izdevējiem. 

 

Tikšanās ar Lūsindu Railiju   (Lucinda Riley) romāna “Orhideju nams” autori; apgāda vadītāja Vija Kilbloka   viesojās pie rakstnieces mājās.

Tikšanās ar Hāleda Hoseinī (Khaled Hosseini) aģenti Chandler Crawford  un citu valstu izdevējiem sakarā ar jaunā romāna “And the Mountains Echoed” iznākšanu. Autors izdevējus uzrunāja video ierakstā, jo diemžēl nevarēja apmeklēt pasākumu, bet izdevēji savukārt jaunajā grāmatā ierakstīja veltījumus un pateicības rakstniekam. Apgāds Zvaigzne ABC jau izdevis H. Hoseinī romānus “Pūķa ķērājs” (vairākkārt) un “Tūkstoš sauļu mirdzums”.

Londonas Grāmatu tirgus goda viesa statusā šogad bija Turcija. Turku autoru vidū bija arī viena no slavenākajām mūsdienu turku rakstniecēm Elifa Šafaka ( Elif Shafak). Viņa piedalījās daudzās intervijās un paneļdiskusijās, kas saistītas gan ar daiļiteratūras jautājumiem, gan cenzūras un vārda brīvības problēmām Turcijā.
Drīzumā ar ES Tulkošanas programmas atbalstu latviešu valodā izdosim autores grāmatu "Četrdesmit vārtu uz mīlestību" (The Forty Rules of Love) tulkotājas Tamāras Lisekas redakcijā.
Recenzenti sola: “Elifa Šafaka gāzīs no troņa Paulu Koelju”, Independent.



Zinātnieka S. Dž. Votsona debijas romāns “Pirms es aizeju gulēt” par sievieti ar atmiņas zudumiem izpelnījies lielu interesi visā pasaulē, tas ir viens no pasaulē lasītākajiem kriminālromāniem pēdējo divu gadu laikā.  Romāna filmēšanas tiesības nopirkusi Ridlija Skota producentu kompānija, režisors Rowan Joffé. Jaunais autors piedalījies filmēšanas pirmajās dienās un ir sajūsmināts par Nikolas Kidmenas  atbilstību galvenās varones tēlam. Kolins Fērts  atveidos Kristīnes vīru, Marks Stongs – viņas psihoterapeitu. Filmu paredzēts nodot skatītājiem 2014. gadā. 


Pirmais foto no filmas uzņemšanas – Nikola Kidmena un Kolins Fērts Londonas ielās, www.standard.co.uk

Izstādē varēja vērot arī to, cik interesanti dažādi izdevēji noformē savus stendus – no viena apmeklētājus „uzlūko” pie griestiem piekārts skelets, citā savas prasmes demonstrē dažādu mākslas veidu pratēji. Dažos stendos atvērti lietoti grāmatu tirdziņi, citos – tiek spēlēti mūzikas instrumenti, dalīti bezmaksas grāmatu eksemplāri, katalogi, nelieli suvenīri un pat našķi. Un, protams, grāmatas, grāmatas, starp kurām var klīst no rīta līdz pat vakaram, allaž atklājot ko jaunu.

Books Are My Bag - šāda devīze ir izvēlēta Lielbritānijā uzsāktajai vērienīgajai reklāmas kampaņai, kuras mērķis ir popularizēt grāmatnīcas un arī grāmatas. Pēdējā laikā tradicionālās grāmatnīcas aizvien vairāk izkonkurē interneta veikali, īpaši amazon.com. Pircēji grāmatnīcas sākuši izmantot kā skatlogus, proti, šeit viņi tuvāk iepazīstas ar grāmatām, bet pēc tam pirkumu izdara internetā. Pētījumi rāda, ka aptuveni puse pircēju, kas iegādājušies grāmatas Amazon, pirms tam konkrēto grāmatu izvēlējušies grāmatnīcā, nevis Amazon vietnē.
Londonas Grāmatu tirgū bija ierīkoti īpaši šai kampaņai veltīti stendi, kuru apmeklētājiem tika dalīti auduma maisiņi ar uzrakstu Books Are My Bag, un ikviens tās atbalstītājs tika aicināts uz līmlapiņas uzrakstīt savas mīļākās grāmatnīcas un grāmatas nosaukumu un pielīmēt to pie sienas somas formā veidotā laukumā. Kampaņas rīkotāju ideja ir šāda: auduma maisiņu īpašnieki kļūs par ”dzīvu reklāmu” pilsētu ielās un stiprinās saikni starp grāmatmīļiem un grāmatnīcām.




Bet no dzīvespriecīgās kņadas atpūsties varējām, pastaigājoties pa pavasara zaļumā slīgstošajiem Londonas parkiem, vērojot putnus, ziedus un vāveres, kā arī apmeklējot jau par simboliskām kļuvušās Londonas skaistākās vietas.
 

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem