Aizraujošāki un skarbāki par Millennium triloģiju!

2012-11-12

Skandināvijā tapušie detektīvžanra romāni strauji kļūst populāri - ikviens no šobrīd latviski iznākušajiem romāniem jau kļuvis pazīstams pasaulē, ierindojoties lasītāko grāmatu topu augšgalā teju visā Eiropā un pat ASV.

Skandināvijā tapušie detektīvžanra romāni strauji kļūst populāri – ikviens no šobrīd latviski iznākušajiem romāniem jau kļuvis pazīstams pasaulē, ierindojoties lasītāko grāmatu topu augšgalā teju visā Eiropā un pat ASV. 

Žurnālists Kalle Blumkvists no zviedra Stīga Lārsona " Millennium" triloģijas, norvēģa Jū Nesbē aizraujošo kriminālromānu " Atriebes dieviete", " Sātana zvaigzne" un " Sniegavīrs" galvenais varonis, lieliskais detektīvs Harijs Hols un nu arī dāņu rakstnieka  Jusi Adlera-Olsena   radītais detektīvs Karls Merks, kurš latviešu valodā lasošajiem ir pazīstams kā romāna "Sieviete būrī" galvenais varonis – viņi visi ļauj ielūkoties ārēji labklājīgās Skandināvijas skarbākajās ikdienas lappusēs, atklājot, ka aiz skaistās fasādes slēpjas nežēlīgi noziegumi, prātam neaptverama cietsirdība, varas un nesodāmības apziņa, kas rosina visatļautību... taču ne tikai tas. Sarežģītie ceļi, pa kādiem skandināvu detektīvi nonāk pie lietu atrisinājuma ir tik dažādi, ka ikviena no viņu sarakstītajām grāmatām ir piedzīvojums prātam, kopā ar detektīviem izstaigājot dažādus maldu ceļus un beigās nonākot pie lietas atrisinājuma. Tikko iznākušais Jusi Adlera-Olsena romāns  " Fazānu slepkavas" ir īsts skandināvu detektīva meistarstiķis!

Kopš Kopenhāgenas policijā nodibināta īpašā Q nodaļa, gaismā tiek izceltas vecas, sen aizmirstas un neatrisinātas krimināllietas. Izmeklētājs Karls Merks un viņa palīgi cenšas pamanīt to mazo kļūmīti, kas pirms gadiem nolēmusi lietu aizmirstībai. Iepriekšējais J. Adlera-Olsena romāns "Sieviete būrī" vēstīja par pašu pirmo Q nodaļas izmeklēto lietu. Žilbinošie panākumi bez vēsts pazudušās politiķes Merētes Lindgordas lietas atrisināšanā rosina izmeklēt arvien grūtākus gadījumus.  Romāns "Fazānu slepkavas" sākas ar to, ka uz Karla Merka galda nokļuvusi lieta, kas pirms divdesmit gadiem tikusi veiksmīgi atrisināta – divu jauniešu slepkavībā atzinies un notiesāts viens no sākotnēji aizdomās turētajiem. Vai ir jēga to šķetināt no jauna? Izrādās, noslēpumainais svešinieks, kas veco mapi nolicis uz Merka galda, nopietni pastrādājis, lai modinātu Q daļas priekšnieka interesi. Īpaši jau pēc tam, kad Karls Merks saņem nepārprotamus norādījumus, ka tieši šī vecā lieta jāatstāj aizmirstībai. Q nodaļa ķeras pie atkārtotas izmeklēšanas un jau uzreiz saprot, ka tā būs sarežģīta: reiz aizdomās turētie puiši tagad kļuvuši par ārkārtīgi ietekmīgām biznesa un politikas haizivīm... Bez tam sākotnējā lieta, kurā minēta tikai viena slepkavība, ātri vien izvēršas līdz noziegumu ķēdītei, kurā ikkatrs nākamais posms ved pie jauniem atklājumiem, turklāt daži no tiem attiecas uz ļoti nesenu laiku. Pazuduši un sakropļoti cilvēki, dzīvnieki, dzīves... Kāda loma šais baisajos notikumos ir toreizējiem skolaspuikām? Kas ir Kimija, vienīgā meitene zēnu kompānijā, un kāda ir viņas loma senajos un tagadnes notikumos? Vai Karlam Merkam izdosies to noskaidrot, vai varbūt viņš pats kļūs par īpaši rafinēta nozieguma upuri?

No dāņu valodas tulkojusi Dace Deniņa.

 

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem