Klāt ķirbju laiks!

2012-11-05

Rudens mūs iepriecina ne tikai ar košām un krāsainām koku lapām, bet arī ar bagātīgu ražu. Viena no lielākajām dārza veltēm ir ķirbis, no kura prasmīga saimniece spēj pagatavot aromātiskas, spēcinošas un kārdinošas maltītes, kuras labprāt bauda gan veselīga uztura cienītāji, gan rūdīti gardēži, gan arī tie, kuriem ķirbis īsti netīk.

Rudens mūs iepriecina ne tikai ar košām un krāsainām koku lapām, bet arī ar bagātīgu ražu. Viena no lielākajām dārza veltēm ir ķirbis, no kura prasmīga saimniece spēj pagatavot aromātiskas, spēcinošas un kārdinošas maltītes, kuras labprāt bauda gan veselīga uztura cienītāji, gan rūdīti gardēži, gan arī tie, kuriem ķirbis īsti netīk.

Apgāds Zvaigzne ABC sadarbībā ar ķirbju audzētājiem no ‟Lejasvagaļu” saimniecības, kas atrodas Rūjienas novada Jeru pagastā, ir laidis klajā grāmatu Ķirbju ēdieni. Tajā atrodamas ne tikai lieliskas receptes, bet arī derīgi padomi un ieteikumi, kas būtu jāzina katram, kurš vēlas ķirbi audzēt savā mazdārziņā un izmantot kulinārijā. Turklāt grāmatu ilustrē krāsainas ķirbju šķirņu fotogrāfijas, kurās iemūžināti ‟Lejasvagaļos” izaugušie skaistuļi. 

‟Dārza karalis” – šādu titulu ķirbis izpelnījies ne tikai savu iespaidīgo izmēru dēļ (šogad Latvijas ķirbju čempionātā uzvarēja 165 (!) kg smags milzenis), bet arī vitamīniem bagātā sastāva un plašā kulinārā pielietojuma dēļ. Lielā oga ir īsta vitamīnu krātuve, kas satur E, A. C, PP un B vitamīnu, kā arī mūsu organismam tik vajadzīgo kalciju, fosforu, kāliju, varu, beta karotīnu un magniju. Turklāt ķirbis ir bagāts ar pektīnvielām un šķiedrvielām. Šo dārzeni uzturā var droši lietot tie, kuri rūpīgi seko līdzi uzņemto kaloriju daudzumam, jo ķirbja sastāvā galvenokārt ir ūdens, un 100 grami vērtīgā augļa vidēji satur vien 25 kalorijas. 

Ķirbju šķirņu ir daudz: pašlaik Latvijā sastopamas vairāk nekā simts dažādas šķirnes, kuras cita no citas atšķiras gan ar formu, krāsu un izmēru, gan ar garšas īpašībām. Šī grāmata palīdzēs neapjukt plašajā ķirbju piedāvājumā un izvēlēties piemērotāko ķirbi salātu, zupas, pamatēdiena vai deserta pagatavošanai. Tajā dots kodolīgs Latvijā audzēto šķirņu apraksts, norādot to raksturīgākās īpašības un – galvenais – pielietojumu kulinārijā. Daudziem būs patīkams pārsteigums, ka kulinārijā ķirbi var izmantot visu – gan mizu, sēklas un mīkstumu, gan ziedus un pat mīkstās stīgas.

Ķirbi lieto ne tikai ēdiena pagatavošanai, bet arī skaistumkopšanā (augļa vidusdaļu izmanto maskām un masāžām), imunitātes stiprināšanai (tam der kaltētu ziedu tēja), kā arī onkoloģisko slimību profilaksei (ķirbju sēklas).

Šī grāmata būs vērtīgs papildinājums Jūsu virtuves grāmatplauktam. Tā palīdzēs dažādot ēdienkarti ar veselīgiem ķirbju salātiem, spēcinošām zupām, aromātiskiem sacepumiem un sautējumiem, un, protams, gardiem desertiem.

Ja vēlaties grāmatā aprakstītās ķirbju šķirnes apskatīt tuvāk un uzzināt daudz interesanta par ķirbju audzēšanu un izmantošanu kulinārijā, skaistumkopšanā un ne tikai..., varat doties ciemos pie ķirbju audzētājiem ‟Lejasvagaļos”  

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem