Valters Aizaksons "Stīvs Džobss"

2012-10-04

Ir grāmatas, kurām pasaules slava iet pa priekšu, un viena no tādām ir Stīva Džobsa biogrāfija, ko sarakstījis Valters Aizaksons. Grāmatu autoram sarakstīt lūdza pats Stīvs Džobss, turklāt pretēji saviem biznesa un dzīves principiem deva absolūtu brīvību grāmatas tapšanas procesā. Grāmatas pamats ir divu gadu garumā notikušās 40 intervijas ar Stīvu Džobsu un vairāk nekā 100 intervijas ar ģimenes locekļiem, kolēģiem, konkurentiem, opozicionieriem un kolēģiem. Valters Aizaksons atspoguļo ārkārtīgi intensīvas personības un radoša uzņēmēja galvu reibinošu "Amerikāņu kalniņu" cienīgu dzīvesstāstu, kurā galvenā varoņa nemitīgā tiecība pēc perfekcijas un velnišķīgā griba panāca revolūciju personālo datoru, animācijas filmu, mūzikas, telefonu, planšetdatoru un digitālās izdevējdarbības sfērās.

Ir grāmatas, kurām pasaules slava iet pa priekšu, un viena no tādām ir Stīva Džobsa biogrāfija, ko sarakstījis Valters Aizaksons . Grāmatu autoram sarakstīt lūdza pats Stīvs Džobss, turklāt pretēji saviem biznesa un dzīves principiem deva absolūtu brīvību grāmatas tapšanas procesā. Grāmatas pamats ir divu gadu  garumā notikušās 40 intervijas ar Stīvu Džobsu un vairāk nekā 100 intervijas ar ģimenes locekļiem, kolēģiem, konkurentiem, opozicionieriem un kolēģiem. Valters Aizaksons atspoguļo ārkārtīgi intensīvas personības un radoša uzņēmēja galvu reibinošu "Amerikāņu kalniņu" cienīgu dzīvesstāstu, kurā galvenā varoņa nemitīgā tiecība pēc perfekcijas un velnišķīgā griba panāca revolūciju personālo datoru, animācijas filmu, mūzikas, telefonu, planšetdatoru un digitālās izdevējdarbības sfērās. 

Pateikt, ka Stīvs Džobss bija ģēnijs, ir nepateikt neko. Tirāns, iedvesmotājs, manipulētājs, harismātisks līderis, atstumtais, revolucionārs, perfekcionists – tas bija Džobss. No ekscentriska puiša, iziet kliedzienu terapijas kursu, dodas meklēt apskaidrību Indijā, aizraujas ar dažādām diētām un valkā sandales tikai sniegotās dienās līdz intuitīvi izsmalcinātu tehnoloģiju radītājam, kas vienu no pasaules vērtīgākajiem uzņēmumiem – Apple – padarīja par sinonīmu savam vārdam – tāds bija Rietumu uzņēmēja ar Austrumu filozofijas domāšanu dzīvesgājums, kuru pa atslēgas caurumu var izbaudīt Valtera Aizaksona sarakstītajā biogrāfijā. 

Džobsa biogrāfija ir aizraujoša lasāmviela arī tiem, kurus interesē bizness. Tā ir pirmā grāmata, kas latviešu lasītāju iepazīstina ar daudzinātā amerikāņu sapņa aizkulisēm – kā izveidot biznesu vecāku garāžā un padarīt to par miljoniem vērtu kompāniju. Apple ir leģendārs piemērs uzņēmējiem visā pasaulē, kā visparastākajā garāžā radīta kompānija piesaistīja investorus, sāka kotēt akcijas Nasdaq biržā , kur to vērtības pieaugums 32 gadu laikā padarīja Apple par šodien visvērtīgāko uzņēmumu pasaulē; saskaņā ar Nasdaq biržas datiem Apple vērtība ir 620 miljardi dolāru, apmēram 20 reizes lielāka nekā visas Latvijas gada iekšzemes kopprodukts. Kā uzņēmums, kurš ir izgājis visu attīstības ciklu, Apple ir noderīgs izpētes objekts gan jaunam uzņēmējam, kas plāno uzsākt biznesu, gan vadītājam, kuru nodarbina jautājumi par stratēģiju un konkurētspēju. 

Pavisam drīz šī grāmata būs pieejama arī latviešu valodā. Grāmata nāks klajā šā gada 1. novembrī.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem