Rudmataina un žilbinoša detektīve

2014-06-11

Jauns detektīvromāns – šoreiz no Somijas! Sarosieties, detektīvu fani! Nepārspējamas izmeklētājas loma tajā tikusi sievietei!

Marija Kallio, romāna “Mana pirmā slepkavība” galvenā varone, ir policiste. Viņa ir šarmanta jauna sieviete, krietni glītāka par vidusmēru, apveltīta ar asu prātu un stipru raksturu. Kur nu vēl veiksmīgāka kombinācija, sacīsiet! Ne jau darbam policijā, kur lielākā tiesa kolēģu ir iesīkstējuši vīri pēc četrdesmit, kuri sievieti labākajā gadījumā uzskata par dekoratīvu elementu, bet sliktākajā –  vienkārši par traucēkli... Rudmate ar mežonīgām cirtām, pēkšņi ieradusies policijas iecirknī, satricina vecos kadrus. Apstākļu sakritības dēļ jaunā darbiniece tiek norīkota uz iespējamu slepkavības vietu – pēc jautras koristu ballītes viens no dziedātājiem, meiteņu mīlulis Juka Peltonens, atrasts miris. Un te nu sākas – izrādās, Marija labi pazīst gan mirušo Juku, gan vairākus no viņa draugiem un draudzenēm. Sākumā vēl šķiet, ka Juka, iespējams, pats ir paslīdējis, tomēr ļoti ātri noskaidrojas, ka puiša nāvē vainojams kāds cits, turklāt šis “kāds” ir lietojis cirvi! Marijai šī ir pirmā slepkavības lieta, bet viņa ir apņēmības pilna atrast vainīgo.

Lietā ir pārsteidzoši daudz aizdomās turamo – sākot ar Jukas labāko draugu Anti (kurš reiz Marijai ļoti paticis) un beidzot ar daudzām jo daudzām meitenēm. Izmeklēt slepkavību jau tāpat ir grūts darbs, un kur nu vēl brīdī, kad esi pazinis gan mirušo, gan aizdomās turamos – par to Marija dabū pārliecināties. Situāciju vēl sarežģī vecākie kolēģi ar saviem labi domātajiem padomiem un apstāklis, ka Juka, kā pamazām noskaidrojas, nemaz nav bijis sirdsšķīsts kora puisēns, bet gan ēnu biznesmenis ar pamatīgiem apgriezieniem...

Lēna Lehtolainena (1964) ir somu rakstniece, kuras pirmā grāmata iznāca jau tālajā 1976. gadā – laikā, kad autorei vēl bija 12 gadu. Šobrīd L. Lehtolainena ir slavenākā somu kriminālromānu rakstniece, kuras grāmatas tulkotas vairāk nekā 20 pasaules valodās, un īpašu popularitāti guvuši viņas romāni par Mariju Kallio, kuri šobrīd izdoti jau 29 valstīs. Šī ir pirmā grāmatā sērijā par policijas konstebli Mariju Kallio – gaidiet nākamās!

No somu valodas tulkojusi Ingrīda Peldekse.

Iesaki draugiem