Ilze Lipska: Anjum Anand "Pareizs uzturs tavam ķermeņa tipam. Ājurvēdas iedvesmota īpaši veselīga diēta"

2012-07-16

Kopš manas aizraušanās ar pH diētu, esmu sākusi interesēties par veselīgāku ēšanu, un līdz šim daudz biju dzirdējusi par ajūrvēdas virtuvi. Bet kas tā tāda ir un ar ko atšķiras no visa cita - to, lūk, man palīdzēja noskaidrot šī grāmata. Ticu, ka noteikti par ajūrvēdu ir daudz darbu sarakstīti, bet par citiem nemācēšu spriest, jo šī ir pirmā iepazīšanās ar ajūrvēdas virtuvi; savukārt par šo grāmatu - Anjum Anand "Pareizs uzturs tavam ķermeņa tipam" gan man ir viedoklis.

Tātad - vispirms ar testa palīdzību, varat noteikt, pie kāda no trim tipiem jūs.. Visticamāk, jūsos būs visi trīs tipi, bet būs viens, kas dominē. Man šāds sadalījums bija pilnīgi kas jauns, un izrādās, man dominējošā ir vāta. Par 60% varu piekrist visam, kas par vātu rakstīs, gan raksturojumam, gan ieteikumiem (kuri, starpcitu, ir tādi, ko jau sen saprotu, man vajadzētu darīt, īpaši ieteikums par neēšanu emociju iespaidā..) un pārējos 30% atrodu iekš pītas došas, un mazliet arī iekš kaphas. Tās tad arī ir trīs došas, uz kurām balstās ajūrvēdas virtuve. Kas tā doša tāda ir? Noteikti ir dzirdēts par pieciem elementiem - gaisu, uguni, ūdeni, zemi un ēteri. Tad nu lūk - ķermenī šie pieci elementi kļūst par bioloģiskajiem elementiem un tiek grupēti trīs enerģijas stāvokļos, kurus tad sauc par došām.

  •     Vātas došu veido gaiss un ēters.
  •     Pītas došu veido uguns un nedaudz ūdens
  •     Kaphas došu veido zeme un ūdens


Kad būsiet atklājuši, kura doša jums ir, un izlasījuši ieteikumus, domāju, noteikti atpazīsiet sevi. Un tā kā man laba draudzene jau sen ievēro ajūrvēdas principus gatavojot, zinot viņas pieredzi, gribētos apgalvot, ka sākot ievērot jūsu došai paredzētos ieteikumus, un gatavojot ēst saskaņā ar to - pašsajūta noteikti uzlabosies. Ieteikumi ir ļoti vienkārši, un lai arī tos noteikti būsiet jau dzirdējuši, jo nekā jauna jau te nav - veselīga ēšana lielākoties ietver vienus un tos pašus galvenos akcentus - nepārēsties, ēst daudz svaigus produktus, atsacīties no pusfabrikātiem, saldumiem, visiem produktiem, ar nevajadzīgu papildvielu sastāvu. Tomēr nē, īstenībā ajūrvēdas virtuvē ir gan daudz kas īpašs - skatījums uz produktiem, to savienojamību ar došām. Interesanti man bija lasīt, ka ajūrvēda iesaka tomātus ēst pēc iespējas mazāk. Vispār atteikties no nakteņu dzimtas dārzeņiem. Un tad seko ieteikums- tomātus receptē aizstāt ar mango vai granātābolu pulveri - nu vai nav sakritība? Kādu laiku atpakaļ biju indiešu veikaliņā, un nopirku trīs lietas, no kurām divas tad ir gan šis mango pulveris, gan granātābolu pulveris. Par tomātiem biju dzirdējusi jau iepriekš citu uzskatu sakarā, ka tie nav īpaši ieteicami, un šorīt, lai cik dīvaini nebūtu, ēdot salātus, nodomāju, ka tomātu varēju nelikt, tā skābums guva virsroku pār citām garšām.

Grāmatas pašās beigās ir vairākas tabulas ar produktiem, kur aprakstītas garšas īpašības un kurai došai šo produktu vajag lietot, kurai no tā izvairīties. Varbūt jums liekas, ka ajūrvēda tagad aizliegs jums mīļāko produktu ēst? Bet ziniet, ko es jau paspēju ievērot? Tie produkti, ko man ajūrvēda iesaka nelietot, tie man nemaz tā pā īstam negaršo, nemaz negribas man tos. Un mūsu organisms taču ir gudrāks par visām teorijām un tik daudz ko mācētu pateikt priekšā, ja vien mēs ieklausītos un sekotu sajūtām.

Kā recepšu grāmata - ĻOTI SKAISTA. Un, ja arī Jūs sekojat ajūrvēdas principiem, Jums patiks, ka pie katras receptes ir atzīme - vai konkrētā recepte der Jums vai ne, un ko vajag pamainīt, lai tā derētu. Bet ja nesekojat - tik un tā atradīsiet interesantas receptes.

Ajūrvēdas virtuve klasiski sastāv no indiešu ēdieniem, bet autore savā grāmatā pati raksta, ka pat viņai apniktu uzturs, kas sastāv tikai un vienīgi no indiešu ēdieniem, tāpēc viņa piedāvā interesantas receptes, - tūlīt tūlīt būs cūku pupas (varbūt kādam jau ir?) un arī fenhelis man drīz būs - ļoti kārdinoša ir recepte - vistas, fenheļa un cūku pupu salāti ar estragona mērci. Un rīsi ar ķirbju sēklu, piparmētru un cūku pupu pesto. (Labi, šīs cūku pupas grāmatā ir dēvētas par lauku pupām, kas ir otrs nosaukums, tiesa, daudz mazāk pazīstams.) Spināti ar kokosriekstu skaidiņām. Kvinoja ar ceptiem dārzeņiem un turku zirņiem (aunazirņiem). Un vēl un vēl un vēl - cerams ar šo grāmatu tikai iesāksies vilnis, kas papildinās lielisku grāmatu pieejamību latviešu valodā.

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 15.07.2012.

Lasītāju atsauksmes