Dainis Gžibovskis: Džefs Kokss, Marija Pjēra Muāna "Garšaugu dārzs virtuvei"

2012-04-27

Īstam pavāram ir samērā grūti iedomāties savu dzīvi bez garšaugiem, jo tieši garšaugi ir tie, kas papildina ēdiena garšas un smaržas buķeti. Tie, kuriem garšaugu pasaule mazliet svešāka, bet ir vēlēšanās to iepazīt, noderēs Dž. Koksa un M. P. Muānas grāmata “Garšaugu dārzs virtuvei”

Ziniet, kas patīkami pārsteidz jau pašā grāmatas sākumā? Tas, ka autori ir dārznieks un pavāre, – viens zina kā audzēt un uzglabāt garšaugus, bet otrs – kādiem ēdieniem tie piemēroti. Grāmatai ir ārkārtīgi skaists vizuālais noformējums, – daudz bilžu, kurās parādīts kā konkrētais augs izskatās, kā to stādīt, kā izkārtot augus podā, kā mēslot, cīnīties pret slimībām utt.

Domāju, ka daudziem pēc šīs grāmatas šķirstīšanas radīsies vēlme aizstāt puķupodus pret garšaugu podiņiem, – jo izskatās un smaržo patiešām lieliski, turklāt tiem ir arī praktisks pielietojums.

Grāmatas beigu daļa ir kā saldais ēdiens, jo tajā iekļautas dažādas receptes kā sagatavot zāļu tējas, ekstraktus, liķierus, sīrupus, garnējumus, mērces, marinādes, eļļas un etiķus. Zinu, ka daudziem cilvēkiem ir problēmas ar garšvielām un garšaugiem, jo nav pietiekamu zināšanu par to, kam tad kas ir piemērots?! Grāmatas beigās ir arī “Saderības tabulas”, kuras ļaus jums atbrīvoties no buljona kubiņiem virtuvē. Garšaugu lietošana kulināriju paceļ pavisam citā, augstākā līmenī.

Grāmata ļoti ērta izmēra, – nav pārāk liela vai arī pārāk maza, manuprāt, ideālā izmērā. Bilžu un garšaugu daudzveidība grāmatā ir pietiekama, lai tā spētu ieinteresēt arī profesionālus pavārus, bet paskaidrojumi pietiekami vienkārši, saprotami un plaši, lai tos saprastu arī amatieri.

Patiesībā tieši šāda grāmata man pietrūka laikā, kad mācījos pavāra arodu, jo man nebija ne mazākās sajēgas par augiem, kas aprakstīti grāmatās, kurās nebija bilžu, – zināju tikai kā izskatās dilles, loki, piparmētras un vēl daži garšaugi.

Īstā grāmata pavasarim, kad tiek iekopti garšaugu dārzi siltumnīcās un uz palodzēm.

VĒRTĒJUMS: 10/10

Dainis Gžibovskis, http://dgpyfrom.wordpress.com, 27.04.2012.

 

Lasītāju atsauksmes