Ilze Lipska: Sast. Maruta Kusiņa "Sēņu gatavošanas receptes"

2011-12-06

Vakar biju Rīgā, un tas jau gluži kā likums, ja esi Vecrīgā, noteikti jāiegriežas Zvaigznes ABC grāmatnīcā/outlet. Zvaigznē šobrīd atlaides! Brīžiem liekas, ka neko citu pat vecīša maisā redzēt negribu kā tikai grāmatas, grāmatas, grāmatas... Arī citiem varētu dāvināt tikai grāmatas, grāmatas, grāmatas... Bet man patīk arī gatavot ko garšīgu... cik labi, ka tās gardumlietas iet kopā ar grāmatām, it īpaši pavārgrāmatām. :)

Arī recepšu grāmatām atlaides. Un īpaši man izcelt gribētos burciņgrāmatas . Kas tās tādas? Grāmatas, kuras izdotas ļoti pievilcīgā formā, kā burciņas. Noteikti esiet tādas pamanījuši - tās vienkārši nevar nepamanīt! Kāds pašgatavots gardums burciņā klāt un visskaistākās dāvanas vieta zem eglītes garantēta.

Šķirstot grāmatiņu - Sēņu pagatavošanas receptes , acis aizverot pat redzu iztēlē ainu, kā vēršu gailenes uz diega, un cik tās skaisti izskatīsies. Tā kā sēnes esmu sākusi ēst salīdzinoši nesen, tad šī grāmata man kļūs gandrīz kā bībele, to jau jūtu. Nu es mācēšu gan sālīt, gan marinēt, gan vārīt un kaltēt sēnes, un visus padomus, kā to izdarīt varēšu atrast vienā skaistā grāmatiņā. Nu man nebūs jāzīlē, kādai jābūt tai garšai pēc kuras jāliek sāls klāt un kā visi sēņu ēdāji māca - liec pēc garšas. Man kā iesācējam iet grūti, ticu, ka ar gadiem un praksi jau ieietas tās receptes no galvas, bet ar sēnēm tā situācija šķiet nedaudz sarežģītāka kā ar gurķiem... jo ir taču sēnes, kuras nevar tā vienkārši ielikt burkā un marinādi pāri. Tās vispirms ir jānovāra. Un vēl daudz un dažādi knifiņi, kas ir spēkā tikai sēņu gatavošanā.

Receptes grāmatā nav sarežģītas, un ir pastāstīts arī ko darīt ar sagatavotajiem krājumiem ziemā, kas man, sēņu ēdājam-iesācējam ir jo vairāk svarīgi - tā teikt - pamats šajā grāmatiņā, lai ļautos fantāzijai ir, kādus ēdienus gatavot aukstajos mēnešos no pašas savāktām sēnēm.

Vai Jūs gatavojat krājumus ziemai? Es jā. Ne tikai tādu apsvērumu dēļ, lai, ja nu kas notiek, mājās būtu kaut kas, no kā pagatavot ēst, bet galvenokārt jau procesa dēļ. Krājumu gatavošana nomierina (un tīri saprotams, kāpēc, jo tie sniedz, lai arī mūsdienās vairs ne tik aktuālu, bet tomēr - drošības sajūtu) un atzīsim - pašu marinēti gurķīši un sēnītes taču ir daudz garšīgākas par veikalā pieejamo produkciju, jo būs gatavotas ar rūpēm un mīlestību, liekot klāt tieši to un tik daudz, cik mums pašiem patīk.

Šogad manos krājumos nav sēņu, jo vasarā, kad bij lielais sēņu lietus, man vēl nebija šīs grāmatas. Bet nākamgad būs. Un kaltētu gaileņu krelles noteikti, ar tām sezonu iesāksim.

Līdz jaunajam gadam vēl kāds brītiņš ir, bet es šodien gribu novēlēt - lai nākamais ir kārtīgs sēņu gads, lai dvēseli nomierina meža aromāts un sēņošanas azarts, un lai pēc tam top garšīgi ēdieni ne tikai ikdienas galdā, bet arī krājumos burciņām ziemai - izrādās, te ir kur izvērsties!

Ilze Lipska, http://www.absolutsed.lv, 06.12.2011

Lasītāju atsauksmes