Dita Lase: "Smūtiji & sulas. 100 izcilas receptes"

2015-07-07

Ļoti daudz recepšu no šīs grāmatas gribējās izmēģināt! To arī darīju. Ne viss pagatavotais bija tiešām izcils (šur tur garšas pārāk vienkāršas, gribētos vairāk wow!, lai sauktu to par izcilu recepti), bet daži kokteiļi izrādījās nudien fantastiski. Meloņu, mandeļu un kumelīšu smūtijs, piemēram (jogurtu neliku - nav ko dievišķu nektāru bojāt ar piena produktiem). Vai melleņu smūtijs ar auzu pārslām (tur gan jogurts bija vajadzīgs) Tūdaļ plānoju uzburt arī aveņu un baltās šokolādes desertu. Un vēl gribu to avokado ar vasabi izmēģināt (jā, grāmatā ir arī interesanta sāļo, pikanto smūtiju sadaļa), un arī kafijas kokteiļi kārdina neciešami...

Ļoti glīts grāmatas noformējums. Gan makets, gan bildes. Mīlīgi tie ieteikumi pie katras receptes "ja jums garšoja šis, tad iesakām vēl šo" - un dažas bildītes ar atbilstošo kokteiļu nosaukumiem un lappuses numuru, kurā recepte būs atrodama. Tāda mazliet internetveikalu piedāvājumu reminiscence. Tā vien prasās uzklikšķināt, lai recepte atvērtos attiecīgajā lappusē. Pirms receptēm īsi paslavētas kādas sastāvdaļas veselīgās īpašības. Īsāk sakot - iedvesmojoši.

Tikai pāris mazas deguna saraukšanas. Pirmais: gandrīz visos smūtijos izmantoti piena produkti (no augļiem un zaļumiem tātad antioksidantu gūsim mazāk, kā būtu varējuši gūt; un, ja katru dienu tādus dzērienus baudīt, tad veselīguma virziens arī sāk mazliet pieklibot). Un daudzi smūtiji ir vienkārši garšīgi, vispār bez kāda mājiena uz veselīgumu. Varbūt man tikai pašai tāds tarakāns galvā, ka smūtijiem (lai tie būtu izcili) jābūt veselīgiem. Varbūt tiem arī jābūt vienkārši gardiem, un punkts. Ja tā - tad viss kārtībā.

Otrs mīnusiņš, kas nav kārtībā - recepšu rādītājs ir izmantojams tikai tad, ja precīzi atceraties receptes nosaukumu. Ja atceraties tikai kādu no sastāvdaļām...paši vainīgi. Šķirstiet grāmatu un meklējiet, kurš kokteilis tas varēja būt. Vai labāk jau laicīgi salieciet grāmatzīmes pie tām receptēm, kuras jūs ieinteresēja.

Mani ieinteresēja daudzas. Gribu zināt, vai tagad pratīšu pati pagatavot tomātu sulu - ja izdosies, tad atā! veikala sulas, paštaisītā noteikti būs labāka. Vēl es nekad neesmu mēģinājusi spiest sulu no zaļajiem zirnīšiem, hmmm, interesanti, interesanti... Ņemu grāmatu, blenderi, skaistu glāzi, un nozūdu virtuvē - vajag visu izmēģināt.

Dita Lase, vegus.lv, 21.06.2015.