Ilze Lipska: Anata Frica "Ēdam svaigu!"

2015-06-09

Es neesmu vegāns un nepavisam ne svaigēdājs, tāpēc varētu jautāt - kāpēc es reklamēju šo dzīvesveidu, hmm.... īstenībā jau nereklamēju, jo mans mērķis nebūt nav panākt, lai jūs ēdat tikai zaļumus un dārzeņus, bet - tos vajadzētu ēst vairāk nekā parasti latvietis ēd. Un kur vēl labāk smelties idejas - kā to zaļumu un svaigumu apēst, ja ne pie vegāniem un svaigēdājiem. Viņiem tas ir izdzīvošanas jautājums, jo vienveidīga pārtika taču ātri apnīk, ne? Tāpēc jāizdomā - kā interesantāk un garšīgāk ieturēt maltītes.

Zvaigzne ABC ir izdevusi nu ļoti kārdinošu grāmatu ar svaigu nosaukumu - "Ēdam svaigu. Vitamīniem bagāti, veselīgi ēdieni." Ievadā pati autore arī piemin, ka grāmata paredzēta skepiķiem, ne tikai svaigēdājiem. Tāpēc būsim atvērti idejām - neviens jau neliek jums pārtapt par govi, tik mazliet vairāk, īpaši jau tagad vasarā  - ēst svaigi.

Grāmatā trīs lielākas nodaļas - brokastis, pusdienas un kūkas. O jā, arī tās. Esmu gan dzirdējusi, ka ne visiem garšo svaigēdāju kūkas, bet es tās kopš atklāšanas dievinu! To vieglumu, ko nesastapt pie klasiskām, treknām krēma kūkām. Un pluss - kā jau kūkas, arī šīs nevar daudz apēst.  Te viena dievīga recepte no mana pūra - Svagēdāju zemeņu siera kūka.

Recepšu sastāvdaļas ļoti viegli pieejamas... vien varbūt retā tāda - eksotiskāka. Piemēram, kaltētas aļģes, bet ja nu kas - tādas noteikti ir AVOKADO garšvielu veikaliņā - es paciņu jau nopirku, lai izmēģinātu šajā grāmatā aprakstīto krēmzupu. Bet tā arī laikam bija vienīgā recepte, kur tādas aļģes vajadzīgas - pārējās receptes lai pagatavotu - liela daļa produktu parasti mājās ir, vai arī tos var atrast tuvākajā veikalā, tirgū, vai vēl labāk - tagad vasarā - savā dārzā.

Pirmais iespaids par grāmatu - ļoti pozitīvs. Košas bildes, koši nosaukumi, kārdinošas un vienkāršas receptes. Laba dāvana tiem, kas grib izbaudīt vasaru, ēdot viegli un svaigi. Nemaz nerunāsim par tiem, kas tā pārtiek visu cauru gadu.

Mēs pagatavojām uzkodas. Oriģinālajā nosaukumā - Banānu un romiešu salātu vrapi, bet mums ir ar spinātiem, jo romieši vēl aug, bet spināti jau izauguši. Kad padalījos twitterī, man ieteica izmantot zemenes, ticu, ka tā noteikti būs garšīgi, bet zemenes arī vēl aug un mazliet jāpaciešas.

Īsumā recepte - vajadzīgi gatavi banāni, tos nomizo, uzsmērē riekstu sviestu (mandeļu sviests, ko izmantojām, bija ļoti, ļoti gards šajā kombinācijā), pārkaisa kanēli un ietin salātu lapās. Sarullē kā nu var sarullēt, un iedur kociņus. Tad starp kociņiem ar nazi sagriež - un uzkodas gatavas. Receptē rakstīts, ka ja vēlas - var pievienot svaigi grupinātas kakao pupiņas, mums tādas nebija, tāpēc mēs līdz ar kanēli uzbērām vienkārši kakao. Tikpat labi varētu sadrupināt tumšu jo tumšu šokolādi. MMMMM.... un kas par našķi sanāk! Mēli var norīt.

Ilze Lipska, absolutsed.lv, 08.06.2015.