Ruta Zimnoha: Smūtiji & sulas. 100 izcilas receptes

2015-05-28

Šogad pavasaris nolēmis mūs pakacināt. Pavisam īsu brītiņu palutina ar saules glāstiem, pakutina degungalu un paslēpj sauli aiz pelēkas mākoņu segas. Termometra stabiņu zaļpirkstainais nebēdnis bīda pēc savas patikas, bet tiem, kas tomēr spītīgi steidzas pretī vasarai aizlej aiz apkakles aukstu lietus šalti. Viss liecina, ka vasara nupat, nupat jau sāksies, bet vēl arvien nākas lūkoties skapī lūkoties pēc siltākas drēbju kārtas. Zinātnieku pareģojumus, ka reiz vasara sāksies jau aprīlī, liekas pilnīgas muļķības.

Tomēr vasaru iespējams noķert glāzē. Šeit lieti noderēs Apgāda Zvaigzne ABC izdotā  grāmata “Smūtiji & sulas”, kurā apkopotas 100 dažādas sulu un smūtiju receptes.

Jau grāmatas vāka noformējums vien liek domāt par vasaru un sauli. Taču atverot grāmatu  un ieraugot krāšņās ilustrācijas, gluži neviļus mutē sariešas siekalas. Ļoti krāšņa un kārdinoša un iedvesmojoša grāmata.

Grāmatai pavisam ir četras nodaļas: augļu smūtiji, dārzeņu smūtiji, deserta smūtiji un sulas. Jau grāmatas sākumā grāmatas sastādītāji ir izveidojuši nelielu izlasi, kas piedāvā 5 vienkāršus, 5 īpaši veselīgus, 5 piena produktus nesaturošus smūtijus un sulas. Tāpat ikvienam ir iespējams pagatavot 5 redaktora izvēlētus un 5 grāmatas sastādītāju skatījumā izcilākos smūtijus.

Tikko biju tapusi par lepnu blendera saimnieci man ļoti ieinteresēja tieši smūtiju gatavošana. Augļu smūtiji, manuprāt, ir ierastāki kā dārzeņu smūtiji, tādēļ mani vairāk interesēja šī grāmatas nodaļa.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 28.05.2015.