Līga Sproģe: „Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk”

2015-04-22

Aktīvs dzīvesveids kļūst arvien populārāks, tāpēc nākas meklēt rokasgrāmatas par šo tēmu, bieži nonākot tikai pie resursiem angļu valodā. Par laimi Zvaigzne ABC laidusi klajā kodolīgas informācijas apkopojumu skrējējiem jeb „Skriešana & Maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk”. Sezona ir tikko sākusies un ar šīs grāmatas palīdzību nudien var gan veiksmīgi uzsākt skriešanu, gan uzlabot savu sniegumu, ja jāgatavojas kādām sacīkstēm.

Ja raksti parasti sniedz tikai virspusēju ieskatu kādā tēmā, tad Skriešana & Maratons secīgi ietver visas vajadzīgās zināšanas par ķermeni, vingrojumiem, treniņu programmām, skriešanas tehnikas uzlabojumu, traumu ārstēšanu, kā arī uzturu un apģērbu. Man ļoti patika, ka reiz pateikta informācija tikai atkārtota savādākā rakursā ar citu tēmu, tādējādi nostiprinot zināšanas. Daudzi ieteikumi raksti skrējējiem parasti aprobežojās ar to, ka „vajag to un šito”, un šajā sējumā beidzot(!) tiek arī pateikts kā, cik ilgi, cik reizes un kādā veidā.

Turpmāk par manuprāt vērtīgākajām sadaļām.
pamatinformācija par uzturu: ēdiens ir mūsu degviela, ko jāprot sastādīt. Fantastiskas tabulas par vitamīniem un minerālvielām, kā arī uzturvielu grupām, kam pretī nosaukti ēdieni. Sevišķi noderīgi veģetāriešiem un vegāniem, kuriem uzreiz ir redzams nelietotā produkta aizstājējs.

šķidruma uzņemšana: cik daudz un cik ilgi pirms treniņa dzert ūdeni? Vai ir vajadzīgs uzņemt šķidrumu skriešanas laikā? Kas ir un kā atšķirt sporta dzērienus?? Līdz šim tie man bija zīlēšanas jautājumi, kur varēja tikai cerēt nenošaut greizi.

iesildīšanās un atsildīšanās vingrojumi: pārāk daudzi grēko ar šo daļu izlaišanu. Pati skriešanas daudz domu neprasa, bet vingrojumi? Ja iesildīšanos vēl var noīsināt, tad atsildīšanās ir ļoti būtiska muskuļu netraumēšanai un labai pašsajūtai nākamajā dienā. Pat nespēju noticēt savām acīm, cik pamatīgi un pat ar sastādītām programmām bija aptvertas šīs tēmas.

treniņu plānošana: viss par to, kā iekārtot savu žurnālu un sagatavoties visa veida distancēm no 5km līdz pat maratonam. Man 40 dienu laikā līdz sacensībām vajag pievienot 9km pie pašreizējās distances, kā arī uzlabot ātrumu, un jau tagad esmu piefiksējusi ļoti daudz padomus un treniņu veidus, ko izmantošu.

rumpja muskuļu trenēšana: brīdī, kad noteikta skriešanas forma un tās varbūtējās kļūdas, parādās jautājums, kā tās izlabot. Skriešana būtībā ir sevis nešana, tāpēc ir vēlams, lai arī citi muskuļi palīdzētu to darīt un ķermenis nebūtu tikai bezveidīgs miltu maiss uz kājām. Ar dažādu vingrojumu kompleksu ir iespējams uzlabot savu fizisko stāvokli un nostiprināt muskuļus, kas arī piedalās skriešanā un spēj ietekmēt kopējo rezultātu.

sacensības: brīdī, kad trenēšanās daļa ir nosegta un lielā diena nāk arvien tuvāk, ir jāizstrādā nopietnāka stratēģija par Eye of the tiger klausīšanos, lai nostartētu pēc savām labākajām spējām. Viss par slodzes samazināšanu, enerģijas uzkrāšanu, psiholoģisko sagatavošanos. Jau atkal piepildu nodaļu ar piezīmju lapiņām, attāli sākot nervozēt par savu pirmo startu. Šis noteikti sagatavoja mani labāk par jebkuru noķertu informāciju internetā.

veselības saglabāšana: skriešanā ir viegli sevi traumēt un nodarīt lielāku ļaunumu nekā labumu. Nodaļa aplūko gan izvairīšanos no ievainojumiem, gan ko iesākt, ja tādi gadījušies. Pati esmu sastiepusi labās kājas ikru no pārāk lielas slodzes, un nevar būt nekā ļaunāka kā nedrīkstēt skriet savas muļķības dēļ. Būsim apdomīgi un sargāsim sevi.

Grāmatu izlasīju aptuveni četrās stundās, un jau pusē pasludināju to par skriešanas bībeli. Laikmetā, kad informācija ir VISUR, bieži trūkst tās vienas lietas, kas to visu savelk kopā un padara skaidri uztveramu. „Skriešana & Maratons” iegādi vienkārši nav iespējams nožēlot. Arī tie, kas sevi var saukt par pieredzējušiem skrējējiem, atradīs tajā kaut ko interesantu un noderīgu.

Līga Sproģe, vilkamidzenis.wordpress.com, 21.04.2015.