Ance Šternberga: Rendaina Lūisa "Sievietes auglībai"

2015-04-09

Brīnišķīga grāmata sievietei, kas ir gatava uzņemties atbildību par savu veselību, par savu auglību un vēlas pasaulē laist bērniņu. Šī ir grāmata visiem tiem, kuri gatavi paši studēt, meklēt atbildes, rīkoties, eksperimentēt ar Austrumu medicīnas līdzekļiem, lai uzlabotu reproduktīvās sistēmas veselību un veiksmīgi īstenotu ģimenes pieaugumu.

Ne visiem ir iespēja apmeklēt Austrumu medicīnas ārstu konsultācijas, iziet neskaitāmus adatu terapiju vai zāļu novārījumu kursus, varbūt reizēm pietrūkst arī drosmes un pārliecības, ka tieši šāda pieeja var palīdzēt. Grāmata "Sievietes auglībai" ir lielisks palīgrīks tiem, kam Austrumu medicīnas pieeja veselībai un auglībai ir tuva vai interesējoša, taču vēl nav skaidrības, vai tā ir prakse kurā mesties iekšā bez apdomas.

Rendaina Lūisa lieliski paskaidro dažādus neauglības cēloņus un faktorus, kas ietekmē reproduktīvo veselību gan sievietēm, gan vīriešiem (grāmatas noslēgumā), dalās savu pacientu pieredzes stāstos, kā arī piedāvā daudz un dažādus praktiskus padomus, kurus ikviens var īstenot pats, pat nemaz neapmeklējot Austrumu medicīnas ārstu- vajag tikai pacietību un apņemšanos.

Grāmatā iekļauts arī tests, uz kuru atbildot kļūst aptuveni skaidrs, kāda ir situācija ķermenī un kas par vainu, kura neļauj palikt stāvoklī. Taču arī es esmu studējusi Ķīnas medicīnu, un varu teikt, ka nekas nav tik vienkārši, kā sākumā var šķist. Šī medicīnas sistēma ir ļoti kompleksa, un kaut arī izpildot testu mans rezultāts parādīja man jau zināmo pamata disbalansu ķermenī, es zinu, ka tas nav viss- ir vēl citi meridiāni, citi orgāni un novirzes no līdzsvara, kurus ar testiem vien ir ārkārtīgi grūti noteikt, tāpēc konsultācija pie Ķīnas medicīnas praktizējoša ārsta varētu būt daudz akurātāka.

Lai nu kā, es ticu, ka arī ar mazumiņu- testa palīdzību- daudziem ir iespējas sev palīdzēt, jo grāmata piedāvā gan uztura ieteikumus katram testa rezultātā noteiktajam disbalansam ķermenī, gan arī ārstniecības augus un akupresūras punktus, kurus regulāri masējot var atbrīvot ķermeni no enerģijas blokiem un atjaunot enerģijas (Qi) plūsmu organismā, šādā veidā dodot iespēju ķermenim pašam atjaunot līdzsvaru un atveseļoties.

Man ļoti patīk, ka autore ir apvienojusi gan Rietumu medicīnas praksi un pieeju attiecīgos gadījumos, gan Ķīnas medicīnas redzējumu uz šo pašu situāciju, un veidus, kā sev palīdzēt, un pieredzes stāstus, kas iedvesmo un ļauj noticēt sev un ķermenim.

Man pašai ļoti tuvs ir arī pašas autores stāsts un tas, ko viņa paņēmusi no savas pieredzes- ka viņas cīņa par auglību un veselību ir iespēja palīdzēt citām sievietēm, "nepieņēmu, ka viss, kas ar mani notika, bija sods" , tā vietā viņa izveidoja savu veselības centru, un turpina palīdzēt neskaitāmām sievietēm kļūt par māmiņām.

No Rendainas Lūisas grāmatas "Sievietes auglībai"

"Slimība vai disfunkcija ir traucējums ķermeņa "ekosistēmā", tāpēc veselību atjauno, dziedinot visu sistēmu, nevis tikai koncentrējoties uz tās atsevišķu daļu."

"Katrai sievietei ir jābūt gatavai kontrolēt situāciju un pieņemt lēmumus. Nevajag "klausīt uz vārda" nevienam ārstam un sekot kādam medicīnas virzienam. Vissvarīgākais- iemācīties ieklausīties savā ķermenī, prātā, dvēselē un sirdī."

Ance Šternberga, topivesels.lv, 05.04.2015.