Dita Lase: Debora Greja "500 ēdieni vegāniem"

2015-04-07

Iesaku iepazīties ar šīs grāmatas saturu ikvienam - kaut vai tīri izglītojošos nolūkos (lai turpmāk negvelztu muļķības par vegānu uzturu kā pliekanu, trūcīgu vai pilnu ar sojas vai mākslīgiem aizstājējiem). Un jānopērk tā visiem, kam ārsts licis ēst bez speķa, sviesta, siera, kā arī visiem, kam alerģija uz pienu vai olām - neraudiet, šķiriet lapu pēc lapas, un ēdiet pilniem vaigiem, jums būs i sāts, i garšas, i veselībai prieks! Savukārt vegāniem-iesācējiem šī grāmata vispār iekļaujama obligātās literatūras sarakstā. Te jums i vegānās virtuves klasika, i papilnam svaigu, neordināru (lasi - līdz nāvei neapnikušu) ēdienu recepšu (tos "pavasara lietus salātus" noteikti izmēģināšu!).

Šajā recepšu izlasē autore nav iekļāvusi vegāno "gaļu" (tādu gatavo no sojas vai sēņu olbaltumvielām vai no kviešu glutēna) - un tas ir lieliski! Jo gaļas aizstājējju izmantošanai nevajag ne lielas gudrības, ne recepšu grāmatas. Tiesa gan, tofu tiek ekspluatēts uz nebēdu. Bet lai jau - tofu ir garšīgs, jo īpaši bio variantā (tāds pie mums Latvijā ekoveikalos arī ir nopērkams, turklāt tad tas garantēti nav ģenētiski modificēts), un galu galā - pupas paliek pupas, tofu gandrīz vienmēr var aizstāt ar kādu citu pākšaugu, vai dažkārt ar citu augu produktu (citu augu pieniem, krējumiem utt.)

Man būtu gribējies, lai tulkotāja "pārtikas raugs" (nutritional yeast) vietā būtu rakstījusi "rauga pārslas" vai "inaktivētais raugs". Citādi tie, kas ievadā produktu aprakstus neizlasīs, kā likts pievienos ēdienam svaigo raugu - vēderam būs "jautri", turklāt no solītās siera garšas ēdienā nebūs ne vēsts!

Starp citu, ievadu silti iesaku izlasīt - produktu un dažādu dzīvnieku vielu alternatīvu apraksti ir superīgi, un jo īpaši noderīgi iesācējiem vegānās virtuves pasaulē.

Dārzeņu ēdienu sadaļā gan vegāna pica, gan oriģināli bārbekjū iesmiņi, gan virkne sacepumu - tas noderēs, lai pārgājuši uz vegānismu, jūs nejustos apdalīti cietēji. Uzkodu nodaļā iesmaidīju par ieteikumu samosas gatavot no filo mīklas. Jo arī oriģinālā samosu mīkla ir vegāna (gī vietā izmantojot margarīnu vai augu eļļu). Konditorejas nodaļā nopriecājos, ka ir receptes arī bez olu aizstājējiem - tieši tā, tie vispār nav vajadzīgi, ja ir pareizā recepte!

Atmiņa būs mazliet jāpatrenē - lai atrastu recepti, vai nu precīzi jāatceras ēdiena nosaukuma pirmais vārds, vai arī nodaļa, kurā attiecīgā recepte ievietota (piemēram, atceroties vienkārši "mole", to recepšu rādītājā pie burta M neatradīsiet. Ja ielūkojaties satura rādītājā grāmatas sākumā, arī stipri gudrāki netiksiet - kurā grāmatas nodaļā to moli meklēt? Pie dārzeņu, pupiņu ēdieniem, uzkodām? Ej nu sazini...) Tāpēc jau pie pirmās grāmatas izšķirstīšanas iesaku salikt grāmatzīmes, un vēlāk, visbiežāk gatavoto recepšu lappusēs ielīmēt līmlapiņas ar attiecīgā ēdiena nosaukumu: būs praktiskāk lietojama jūsu iemīļotā pavārgrāmata (jo tā noteikti būs iemīļota!)

Dita Lase, vegus.lv, 05.04.2015.