Anna Kalna: Kristīne Votsone "500 sulas un smūziji"

2015-03-30

Smūtiji… smūtiji it visur. Smūtiji televīzijas raidījumos, smūtiji žurnālos, smūtiji blogos. Protams, smūtiji arī pavārgrāmatās. Un rezultātā smūtiji arī manā virtuvē.

Gluži kā jaunais gads arī pavasaris bieži vien dzen mūs uz to veselīgo, uz to zaļo, uz to sulīgo pusi, kur blakus zili baltām puķītēm spraucas laukā pirmie lociņi, salātlapas un nemaz ne tik tālu vairs arī līdz citiem dabas labumiem. Vārdu sakot, pavasaris ir lielisks laiks, lai noskaņotos un sagatavotos uz vasaras augļu, ogu un dārzeņu pilnību. Mani uz šī viļņa uzcēlusi kārtējā glīti noformētā pavārgrāmata, šoreiz veltīta tikai dzeramajiem gardumiem – smūtijiem, sulām, kokteiļiem un pat kādiem alkoholiskajiem brūvējumiem. Pirms kāda brīža ”Zvaigzne ABC” izdeva vēl vienu no savas 500 recepšu sērijas grāmatām (iepriekš jau izteicos par Sūzenas Bleikas grāmatu ‘‘500 kūku receptes”)  – Kristīnes Votsones “500 sulas un smūziji”. Šī grāmata, tāpat kā tās priekšgājējas, ir gluži neliela formāta, kompakta un bagātīgi ilustrēta. 500 recepšu skaits panākts ļoti vienkārši – katrā nodaļā ir vairākas pamata receptes, bet nodaļas beigās dotas vairākas papildus variācijas, kā šīs pamata receptes izmainīt. Rezultātā, kaut salīdzinoši neliela, tomēr dažādība garantēta.

Pavisam kopā šajā grāmatiņā atrodamas 10 sadaļas: vienkārši smūtiji (grāmatas tulkojums gan paredz vārda ”smūzijs” lietojumu, taču mana personīgā gaume dod priekšroku vārdam ”smūtijs”, un arī Valsts valodas centra ļaudis to atļauj, tāpēc turpmākā raksta ietvaros pie tā arī palikšu), brokastu maisījumi, aromātiski dzērieni, toniki veselībai, svaigi spiestas sulas, kokteiļi bērniem, piena kokteiļi, biezi un auksti dzērieni, sātīgi, bet gardi dzērieni un alkoholiskie kokteiļi. Citiem vārdiem sakot – pilns komplekts, sākot no veselīga sportam paredzēta padzēriena, turpinot ar bērnu ballīti un noslēdzot ar vakarēšanu pie kokteiļķirsīša.

Runājot par pavārgrāmatu ierasto klupšanas akmeni – recepšu sastāvdaļu pieejamību, jāsaka, ka šeit, tāpat kā lielākajā daļā kulināro grāmatu, ko es pēdējā laikā esmu blogā apskatījusi, parādās sastāvdaļas, kuras gluži piemājas Rimi atrast nevar (nu, dikti skaisti izklausās tas līčiju, aveņu un rožūdens fizs), tomēr tādu nav pārāk daudz un kopumā šie smūtiji ir viegli un ātri pagatavojami. Vienā kokteilī parasti nav vairāk par 4 – 6 sastāvdaļām (gadās pat tādi ar 3), kas, manuprāt, ir labs cipars. Cits jautājums ir par sastāvdaļu pieejamību attiecīgajā sezonā. Mūžīgā dilemma – saldēt visu, ko sirds kāro, un lietot, kad sirds kāro, vai tomēr sagaidīt atbilstošo sezonu un likt smūtijā svaigās ogas un augļus? Es pagaidām pieturos pie otrā varianta, tādēļ fantāzijas lidojums, lasot šo grāmatiņu, man bija veicams nedaudz šaurākiem spārnu vēzieniem. Tiesa, tikai līdz vasarai…

Grāmata iekļautas arī receptes dažiem dārzeņu smūtijiem, tomēr lielākais vairums ir tieši augļu un ogu dzērieni, vai augļu un dārzeņu kombinācijas. Ir gan klasika – ikdienas augļu smūtiji un brokastu smūtiji ar banāniem un visām iespējamajām ogām tiem klāt, gan smūtiji – veselības dzērieni, piemēram, toniks pret paģirām, zāles pret saaukstēšanos vai smūtijs gremošanas sistēmas uzlabošanai, organismu attīroša sula ar kviešu dzinumiem un kresēm u.t.t. Citās sadaļās redzami nedaudz neparastāki dzērieni, piemēram mandarīnu, citronzāles, čili pipara un piparmētru sula, ābolu un vīnogu sula ar zaļo tēju, vai gluži saldi un miermīlīgi piena un saldējuma kokteiļi, kas savās sastāvdaļās ir tik dekadenti, ka drīzāk atgādina jau kārtīgu desertu (nu, piemēram, bērnu kokteiļu sadaļā atrodamais zemeņu un maskarpones siera smūtijs ar cepuma drumstalām). Un, kā jau minēju, neiztikt arī bez alkohola. Grāmatā atrodamas dažas variācijas par tēmām Pina colada un Margarita, mohito un martini, daikiri u.c.

Man personīgi visvairāk pie sirds gāja tieši nodaļas ar brokastu smūtijiem un vienkāršajiem smūtijiem. Tā vienkāršā iemesla dēļ, ka… tie ir vienkārši. Tiesa, pieredze rāda, ka arī vienkāršu smūtiju var vienkārši izgāzt, ja iepriekš nepagaršo, kādus kivi tam plānots pievienot. Taču no kļūdām virtuvē neizbēgt un vienmēr jau var vainot pilnmēnesi : ) Kamēr gaidu ogu sezonu, savu rūgto (vārda tiešā nozīmē) pieredzi ar kivi smūtiju izlēmu saldināt ar kārdinošu saldējuma kokteili, kura recepti pierakstīju arī šeit.

Mokas un šokolādes saldējuma kokteilis

Šis ir visnotaļ atspirdzinošs kokteilis, kam nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas un blenderis. Manuprāt, ļoti piederīgs tieši vasaras sezonai, kad gribas kaut ko aukstu, saldu un grēcīgu. Pagatavo šādi: 1 tējk. šķīstošās kafijas izšķīdina 1. ēdamk. verdoša ūdens (es izmantoju malto, nešķīstošo Liegeois kafiju un atbrīvojos no biezumiem). Blenderī ieliek 240 ml šokolādes saldējuma, pievieno ~ 3 ēdamk. piena un pagatavoto kafiju (par ļaunu nebūs likt pat nedaudz vairāk par 1. ēdamk.). Kārtīgi sablendē, līdz kokteilis vienmērīgs. Pasniedz nekavējoties.

Lai sulīgs un salds pavasaris!

Anna Kalna, teejtasiite.wordpress.com, 30.03.2015.