Didzis Kukainis: M.D. Marks Haimens "Ultraprāts"

2014-11-19

"Zāles neārstē veselības problēmas. Tās tikai maskē simptomus."

Lai gan grāmata "ULTRAprāts" izskatās pēc kārtīga ķieģelīša, kuru nu tikai retais ņems rokās, jāsaka gan - tā ir grāmata, kura jāņem rokās un jāizlasa ikvienam, jo... no smadzeņu darbības un prāta funkciju traucējumiem lielākā vai mazākā mērā, bet cieš ikkatrs - sākot no bērna un beidzot ar sirmgalvi. Bet šajā vietā nevajag sašļukt, jo, kā redzams, pastāv risinājums un iespēja kaut ko darīt lietas labā, uzlabojot savas prāta spējas, un novēršot tālāku tā pasliktināšanos. Protams, mūsdienu medicīnas aizgrābtie teiks, ka jālieto vairāk zāles, visādi tur antidepresanti, stimulanti un kas tik vēl nē, tomēr doktors Marks Haimens savā darbā ar zinātnisku pieeju izskaidro, ka saujām zāles reti kad līdz, ka prāta funkciju pasliktināšanās ir atkarīga no citiem aspektiem, līdz ar to ir nepieciešama citāda pieeja, funkcionālajā jeb integratīvajā medicīnā balstīta. Par to tad arīdzan ir viss šis stāsts, aprakstīts grāmatā "ULTRAprāts".

Pats esmu bijis un arī joprojām vēl nedaudz esmu saistīts ar medicīnas un farmācijas pasauli, tieši tādēļ vēlējos iepazīt šo grāmatu - lai gūtu apstiprinājumu savam pieņēmumam, ka mūsdienu medicīna ar lielām grūtībām pieņem jauno domāšanas veidu, šo funkcionālās medicīnas modeli, kurā ārstēšana notiek saskaņā ar būtību, ka "viss cilvēka ķermenī un tā sistēmās ir savstarpēji saistīts vienotā saskaņā kā liels simfoniskais orķestris". Ar šādu pieeju dr. Haimens skaidro arī prāta funkciju pasliktināšanos, tā ietekmi uz vispārējām norisēm organismā un veidiem, kā atkal šo saskaņu atjaunot, uzlabojot visu kopumu, prātu ieskaitot. Un te jāpieskaras jau it kā dzirdētai patiesībai, cik lielu skādi mūsu organismam nodara ātrās uzkodas, transtaukskābes u.c. neveselīgi pārtikas produkti, tomēr to visu zinot, mēs varam šīs lietas labot. Grāmatas autors lasītājiem skaidri un gaiši pasaka, ka pie organisma procesu traucējumiem ir vainojams daudzu tam nepieciešamu vielu deficīts, piemēram, veselīgo omega taukskābju, B grupas un taukos šķīstošo vitamīnu (K, E, D, A), antioksidantu, minerālvielu cinka un magnija, kā arī bēta karotīna nepietiekamība. Tā visa nepietiekamība un neesamība organismā noved pie imunitātes un iekaisuma regulācijas procesu traucējumiem.

Es, protams, neesmu tiesīgs nevienam norādīt, kuram uzskatam piekrist un kuram - nē, tomēr, atklāti jāsaka, ka šī grāmata viscaurēm skaidri un pamatoti nostājas pret pašreizējo farmācijas tirgus diktatūru dažādu slimību ārstēšanā, jo, lai kā arī negribētos, nākas atzīt, ka bieži vien labākā ārstniecības metode ir kaut nedaudz, bet pamainīts uzturs, kurā pievienoti papildus uzturvielas saturoši produkti. Jo ne visas slimības ir ārstējamas ar zālēm, pat ne prāta un t.s. psihiskās saslimšanas, piemēram, depresija, uzmanības deficīta sindroms u.c., kuras autors ar izcilību ārstē pēc savas izstrādātās ULTRAprāta programmas, kas nu ir pieejama arī Latvijas lasītājiem.

Es šo grāmatu iepazinu ar ārkārtīgi lielu baudījumu, jo tā izgaismo dzirdēto patiesību par to, kā mūsdienu cilvēkus bez racionāla pamatojuma bieži vien nozāļo... Cilvēkiem būtu jāsaprot, ka daudzas kaites ir iespējams izdziedināt, mainot uzturu un savus ēšanas paradumus, lietojot vairāk uzturā dažādus uzturu papildinošus produktus, nodarbojoties ar fiziskiem vingrinājumiem, uzņemot pietiekoši ūdeni un tā tālāk, tostarp, atsakoties no kaitīgajiem produktiem, transtaukiem, fast food u.c. mūsdienu neveselīgajiem ēšanas paradumiem. Un vēl kas - jāatceras, ka medicīna bez "īpašas šaubīšanās vai zinātniskajiem pierādījumiem izraksta zāles visiem un pret visu", tomēr - vai jūs vēlaties būt vesels vai tomēr ieslodzīts ķīmiskā trako kreklā? Tāds ir jautājums, bet atbilde - tā sev jāsniedz katram pašam.

Grāmatā ir ārkārtīgi daudz interesantu testu savas veselības izvērtēšanai, tajā ir tik ārkārtīgi daudz viedas informācijas, ka ne visu aprakstīt un es ar mierīgu sirdsapziņu varu sacīt, ka šai grāmatai ir jākļūst par ikviena cilvēka viedokļa un informācijas līderi vēl pirms došanās pie ārsta, lai atkal saņemtu kārtējo recepšu čupiņu un turpinātu dzert saujām diezgan neefektīvu zāļu, kuras līdz vien zināmam procentam pacientu un kaišu. Tāpat šī grāmata norāda uz daudzām tādām lietām, kuru nepietiekamība mūs tad arī noved vai nu pie trauksmes vai depresijas vai citām ar prātu un ķermeni saistītām disfunkcionālām izmaiņām, piemēram, miega traucējumiem, palēnināta reakcijas laika, iekaisuma procesiem u.c. Tāpat grāmatas vēstījums detalizēti izskaidro gan novecošanās procesus, gan arī to, kā novērst pāragru novecošanos, jo tā nav nekas cits kā "uzturvielu trūkuma, zema antioksidantu līmeņa, indīgu vielu, alergēnu, infekciju un spriedzes izraisīta pakāpeniska mitohondriju (organismā atbild par enerģijas maiņu - D.K.) sairšana un galīga sabrukšana."

Šo grāmatu patiesi nevar aprakstīt ne vienā, ne piecās, pat ne desmit un divdesmit rindkopās - tik bagātīga ir tās vēsts, kuru īstenojot, varam reāli uzlabot savu un savu līdzcilvēku veselību! No sirds iesaku!

Didzis Kukainis, didziskukainis.lv, 18.11.2014.