Ruta Zimnoha: Šārmeina Jabslija "Efektīvs detox plāns"

2014-02-13

Daudziem no mums jaunais gads nāk ar solījumiem sev, vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, ieturēt diētu, atrast vairāk laika sev, piepildīt kādu senlolotu ieceri. Arī man piezīmju blociņā aizķērušās pāris apņemšanās. Dažas saistītas ar veselīgu dzīvesveidu. Tādēļ nopriecājos, kad pie manis nonāca Šārmeinas Jabslijas grāmata “Efektīvs detox plāns”, ko izdevusi izdevniecība Zvaigzne ABC.

Tiem, kas vēlas ko darīt savas veselības labā, būs ļoti noderīga. Grāmatā labi ir paskaidrots, kas ir detoksācija, kādēļ tā nepieciešama, kādi produkti attīra ķermeni. Tomēr tā nav vienkārša diētu grāmata, jo, kā uzsver grāmatas autore, organisma detoksācija nav iedomājama bez fiziskām aktivitātēm un sevis mīlēšanas, veltot laiku sev. Grāmatā atrodami vairāki detoksācijas plāni, kas sevī apvieno detoksējošu uzturu, fiziskas aktivitātes un citas procedūras, kas palīdz organismu atbrīvot no toksīniem, ko ikdienas gluži nemanot sastūķējam sevī. 24 stundu detoksācija, trīs dienu detoksācija, aknu detoksācija, detoksācija smēķētājiem, septiņu dienu detoksācija, gara detoksācija un skaistuma detoksācija. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko. Turklāt pie katra plāna ir neliels “tests”, kas ļauj pašam saprast, vai konkrētais plāns tev ir nepieciešams. Bez detoksācijas plāniem autore sniedz informāciju arī par dažādām detoksējošām terapijām, kā arī dalās ar dažādām skaistumkopšanas receptēm. Lasot grāmatu var just, ka autore ir veselīga dzīvesveida entuaziste un gribot negribot līdzi tiek parauts lasītājs. Grāmatai ir ļoti uzrunājošas ilustrācijas.

Pie grāmatas lasīšanas ķēros ar mērķi kādu no plāniem realizēt dzīvē. Sākumā biju nolēmusi, ka ķeršos pie 7 dienu detox plāna. Tomēr atri vien sapratu, ka šis plāns vislabāk piemērots vasarai, atvaļinājuma laikam, kad varētu mēģināt ieplānot nedēļu tikai sev, kad pieejami daudz dārzeņu, ogu un augļu. Turklāt šajā gadījumā vajadzētu ieplānot papildus finansiālo līdzekļu, karstās jogas, klintī kāpšanas un boksa nodarbību apmeklēšanai. Arī ēdienkarte ziemas periodā būtu dārgāks prieks kā vasarā. Mani, kā cilvēku, kas uzturā lielākoties izmanto vecāku zemnieku saimniecībā izaudzēto un saražoto, mazliet samulsināja bioloģiskie piena aizstājēji, kas doti dažu ēdienu receptēs. Atzīšos, ka grēkoju, lai arī autore neieteica to darīt, un lēju visur pienu no vecāku saimniecības.

Galu galā izlēmu, ka realizēšanai dzīvē konkrētajā dzīves posmā vispiemērotākie ir divi detox plāni: garīgā detoksācija un 24 stundu detoksācija. Tūlīt gan sapratu, ka pilnībā plānu izpildīt man traucē mans dzīvesveids.  Tepat vien pa māju dzīvojās dēlēns un arī māsu nekur aizburt nevarēju. Tādēļ nolēmu, ka uzmanību pievērsīšu tieši ēdienkartei un fiziskajām aktivitātēm, kas bija viegli izpildāmas.

Nedēļas nogale garīgai detoksācijai

Šis detox plāns būs piemērots tiem, kas ilgu laiku strādājuši kā traki un nav atraduši laiku sev, kā arī piedzīvo’juši pamatīgu devu stresa. Esmu gan patreiz tādā kā downshifting režīmā un par pārstrādāšanos īsti sūdzēties nevaru. Tomēr kā diezgan stresainai būtnei garīga detoksācija noteikti par ļaunu nākt nevarētu.

Vairāk vai mazāk visus šo plānu realizēju. Atzīšos gan, ka mana gardēdes būtība vairāk sliecās tieši uz doto ēdienu recepšu izmēģināšanu un nogaršošanu. Brīdis, ko vajadzēja veltīt prāta attīrīšanai, koncentrējoties uz ieelpām un izelpām, gluži neviļus pārvērtās par nākamā ēdiena apcerēšanu. Autore nebija samelojusi, izsalkumu jācieš nebija, pie tam klāt nāca jauni garšas atklājumi. Vienīgais ēdiens, kas īsti nebija manā gaumē – muskata ķirbja zupa. Gardi un ātri pagatavojami ir rīta kokteiļi, ko esmu sākusi ieviest savā brokastu repertuārā. Mans garīgās detoksācijas nedēļas favorīts ir grillēts laša steiks.
To gan gatavoju cepeškrāsnī, bet gards, sāta sajūtu nesošs un veselīgs bez gala.

Nezinu vai detoksējos garīgi, bet man izdevās šīs divas dienas pilnībā distancēties no datora un aktīvas telefona izmantošanas. Jaunatklājums – pēdu masāža, kas palīdz atbrīvoties no uzkrātajām emocijām.

24 stundu detox plāns

Šo plānu varētu nosaukt par sulu kūri. Diezgan viegli realizējama. Tā kā šo plānu izmēģināju darba dienā, iespēja  atslēgties no ārpasaules man īsti nebija, tādēļ koncentrējos uz ēdienkarti, bet visu pārējo darīju kā ierasts. Tiem, kam ir iespējams, iesaku šī plāna realizēšanai veltīt kādu brīvdienu, kad var pabūt vienatnē ar sevi un veltīt laiku sevis lutināšanai, kā to iesaka autore, gan pagulēt, gan veicot skaistumkopšanas procedūras, gan vienkārši neko nedarot.

Sākumā domāju, ka šī diena man lemta bada ciešanām, bet izrādījās, ka ļoti maldījos. Sulu kokteiļi un smūziji deva pietiekošu sāta sajūtu, pietam bija ļoti gardi. Domāju, ka šajās 24 stundās uzņēmu tik daudz vitamīnu, cik parasti uzņemu nedēļas laikā. Sev par brīnumu konstatēju, ka kaut kur pazudis bija arī ik vakara vēlais viesis – 22. stundas badiņš, kas ik vakaru ierodas pie manis ar frāzi: Derētu kaut ko uzēst. Interesanti, ka arī patlaban, četras dienas pēc eksperimenta desmitos vakarā izsalkums man neuzmācas.

Pēc detox plānu izmēģināšanas apģērbs un svari vēsta, ka aizdetoksējušies nedaudz vairāk kā 2 kg, un man galvā nobriedis plāns ieviest reizi nedēļā atslodzes dienas un savu uzturu veidot balstoties uz 24 stundu detox plāna ēdienkarti, kā arī ieviest savā ikdienā dažus grāmatā atrodamos ieteikumus. Esmu iegādājusies peldēšanas abonementu un no stūra izvilkusi vingrošanas riņķi. Ne velti saka – apetīte rodas ēdot. Domāju, ka ši ir grāmata uz kuru var raudzīties dievejādi:

1. izdarīt visu precīzi, atbilstoši grāmatā rakstītajam;

2. izmatot to, kas šķiet piemērot tev un integrēt savā ikdienā, jo nekādu kaitējumu grāmatā aprakstītie organisma attīrīšanas paņēmieni un veidi noteikti neradīs. Turklāt, kā jau visās lietās, vienmēr der ieklausīties sevī.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 12.02.2014.