Ilze Lipska: Šārmeina Jabslija "Efektīvs detox plāns"

2014-02-10

Detox - tas taču tagad ir modes vārds, bet kas īsti detoksikācija ir par zvēru un vai tiešām kaut kas briesmīgs un nedabīgs?

Zvaigzne ABC apgāds izdevis Šārmeinas Jabslijas grāmatu "Efektīvs detox plāns". Pati Šārmeina ir entuziaste (gluži vai sajutu radniecīgu noskaņu...), veselīga dzīvesveida, fitnesa un skaistumkopšanas piekritēja, dzīvo ekociematā Austrālijā un māca cilvēkiem pašpietiekamību.

Detoksikācija jeb attīrīšanās ir dabisks veids kā organisms izvada uzkrājušos toksīnus. Ja mēs dzīvotu saskaņā ar dabu, ēstu sabalansēti un veselīgi, tad visticamāk kāda īpaša attīrīšanās mums nebūtu nepieciešama. Bet - realitāte ir savādāka. Apkārtējās vides ietekme, stress un neveselīgs uzturs ir tie iemesli, kāpēc mūsu organisms neattīrās, bet turpina piesārņoties, un sekas mēs redzam uz ādas, sajūtam savā noskaņojumā, fiziskajā veselībā.

Atslodzes dienas, kad mēs neuzbāžamies savam organismam, bet ļaujam tam sakārtoties un strādāt, ir nepieciešamas. Ir daudz un dažādas receptes atrodamas, un katram jāatrod savējā, visas nederēs visiem. Diemžēl. Universāla recepte nav.

Grāmatā ir aprakstīti pieci dažādi detoksikācijas plāni - gan vienas dienas attīrīšanās, gan speciāla programma smēķēšanas atmetējiem, gan garākā - 7 dienas. Liels uzsvars ir uz to, ka tikai ar ēdienu mēs organismu attīrīt nevaram - ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes, parūpēties par savu ķermeni arī no ārienes un garīgi. Lai kā mēģinātu izlocīties, taisnība jau vien ir. Brīžos, kad mans organisms saka stop, domāju - bet kā, es taču cenšos ēst veselīgi... tomēr ar to nepietiek - jāmāk arī atpūsties un lieki nesatraukties - tad tas viss kopā ar pareizu uzturu dos fantastiskus rezultātus. Un šī māksla mums jācenšas apgūt, vai... pareizāk būtu teikt - mums tajā jāpraktizējas, jo vai to pilnība vispār ir iespējams apgūt.... par to mani māc šaubas. Galējas zināšanas nepastāv un nirvānu sasniedz tikai izredzētie - pārējie - mūžu dzīvo, mūžu mācās.

7 dienu detox plāns iespējams kādu nobiedētu, bet 1 vai 3 dienu plāns - tas taču ir iespējams, ne? Ja jums gribas tiešām punktuālu plānu, pie kā turēties, tad šī grāmata būs īstā, jo te pilnīgi ar pulksteņa laikiem ir sadalīta detoksikācijas diena - kad ko darīt, kad ko ēst, kā kopt ķermeni un kā sakārtot domas.  Plāns ir - atliek tikai realizēt.

Lasot detoksikācijas plānu aprakstus, var arī saprast, kurš būtu ieteicamāks, jo ir uzskaitīti simptomi, kas liecina - tev vajag attīrīties! Izlasīji, likās, ka rakstīts tieši par tevi - uz priekšu. Es jau izmēģināju Aknu detoksikācijas trīsdienu plāna Ikrīta sulu - 1 greipfrūts, 1 citrons, 1 ķiploka daiviņa, 2,5cm ingvera sakne un 2 ēdamkarotes olīveļļa. Kas to būtu domājis, ka ingvers un ķiploks tik labi garšos ar greipfrūtu.

Grāmatu lasot, pirmo reizi dzirdēju, ka gatavi banāni palīdz pret aizcietējumiem, savukārt zaļi - pret caureju. Ja citās veselīgā uztura grāmatās banāns netiek īpaši ieteikts, cukura dēļ, tad te tas tiek slavināts kā viens super-auglis, ko uz nakti vajag apēst tiem, kuriem ir miega traucējumi.

P.S. Vienīgais, kas man grāmatā nepatika - uztura bagātinātāju reklāma, ka tos obligāti vajag lietot. No otras puses, šeit bija šo uztura bagātinātāju uzskaitījums un kāpēc konkrēto vajag. Piemēram, mārdadžu eļļa - es jau sen klausos, ka tā esot baigi labā... un ja tā skatās, tad jau arī ķirbju sēklu eļļa, un varbūt par dīgsti, diedzējumi skaitās uztura bagātinātājs, ne? Tie nav pamatpārtika, bet veselīgas pārtikas piedevas. Alveja, ehināceja, C vitamīns - vēl trīs uztura bagātinātāji, ko autore iesaka papildus lietot. Un es balsoju par to, ka mēs šīs vielas uzņemam dabīgā ceļā, nevis aptiekā pērkot burciņas ar kapsulām.

Ilze Lipska, absolutsed.lv, 10.02.2014.