Didzis Kukainis: Hanss Ulrihs Grimms "Uzturā lietot nav ieteicams"

2013-09-16

Domāju, ka nesen Apgādā Zvaigzne ABC klajā nākusī grāmata "Uzturā lietot nav ieteicams" arī Latvijā sašūpos vietējos funkcionālās pārtikas aizstāvjus un lobistus. Kāpēc? Tāpēc, ka šī grāmata pastāsta patiesību par t.s. funkcionālo jeb rūpnieciski ražoto "veselīgo" pārtiku. Šī pārtika nav ne veselīga, ne droša, kur nu vēl vajadzīga vienam parastam normālam cilvēkam. Es jau senāk esmu teicis, ka norādījumi par to, ko man ēst, ko neēst, ir pilnīgi murgi - vesels un funkcionējošs cilvēka ķermenis spēj pats ziņot un likt manīt, kas mūsu uzturā ir nepieciešams - vai tā būtu normāla siera šķēle, vai pat zupa ar "treknumiņu". Vēl neviens nekad nav nomiris no ikdienā sabalansēta un daudzveidīga uztura, bet no nabadzīga, vienveidīga un t.s. rūpnieciski veselīgā uztura gan cilvēki mirst. Par to visu daudz un dikti ir aprakstīts šajā, teikšu, brīnišķīgajā grāmatā, kas mums "atver acis" un liek paskatīties uz tām pseidopatiesībām, kuras mums ikdienā cenšas ieskaidrot plaši reklamētie uztura zinātnieki, kuri paši tiek atbalstīti un savstarpēji lobējas ar šīm "veselīgā uztura" ražotājām kompānijām.

Grāmatā ir citēts kāds vācu Spiegel redaktors: "[..] Uztura konsultantu kampaņas veselībai nav sevišķi noderīgas, un dažkārt tās pat kaitē. Viņi palielina risku. Un tie cilvēki, kam šie padomi nerūp, dzīvo veselīgāk. Visus padomus var mierīgi laist gar ausīm, jo pēc ilgāka vai ne tik ilga laika zinātnieki atklās, ka patiesība ir līdz šim pausto apgalvojumu noliegumā. Uztura zinātne ir zemākās pakāpes spekulācija. Ir grūti pasaulē atrast vēl bezjēdzīgāku pētījumu lauku kā cilvēka uztura joma. [..] Patiesībā šī zinātne ir nevajadzīga. Nevienai dzīvajai būtnei nav nepieciešama zinātne, lai barotos. Kā ērglis, tā pērtiķis, kā tārps, tā lapsene, kā gazele, tā gnu: tie visi bez problēmām spēj sevi pabarot. Acīmredzot tikai radības kronim - cilvēkam nepieciešami konsultanti, nepieciešama zinātne par uzturu. Taču diemžēl tā, tāpat kā jebkura zinātne, savas atziņas var sludināt, tikai ierobežoti pretendējot uz patiesību. Jo izziņa progresē. Tāpēc pašreizējais zinātnes stāvoklis, kā daži saka, patiesībā ir pašreizējais maldu stāvoklis. Tas ir nenovēršami. Tā ir arī medicīnā. Tikai slimajam nav izvēles, ļaut vai neļaut sevi ārstēt pašreizējās medicīniskās izziņas stāvoklī. Viņš taču ir slims, viņam ir jāļauj sevi "apstrādāt". Turpretī normālais ēdējs ir vesels. Un, ēdot to, kas atbilst pašreizējiem kļūdainajiem priekšstatiem, viņš var saslimt."

Labs citāts, kas liek aizdomāties. Man vismaz ļoti patīk! Vācijā kāds profesors saviem studentiem ir gatavs piešķirt balvu, ja kāds no viņiem pateiks profesoram, kas ir optimāls, veselīgs uzturs... Balva līdz šim vēl nevienam nav piešķirta, jo vēl nevienam nav izdevies to noraksturot. Nav tādas formulas, kas mums to pateiktu un kas derētu visiem. Nav! Veselīgā uzturā ietilpstošā svaigēšana un pilngraudu produktu lietošana arī nav bez blakusefektiem - ir bijuši pat gadījumi, un tie aprakstīti šajā grāmatā, ka cilvēki mirst no minerālvielu un vitamīnu nepietiekamības, lietojot šo vienveidīgo uz nesabalansēto uzturu. Šī grāmata tiešā tekstā pasaka to, ka jebkura uztura pārmērība ir bīstama cilvēka veselībai. Pat ne pārmērība, bet vienkārša norādījumu pieņemšana un īstenošana bez racionāla pamatojuma un kritiskas pieejas šiem ieteikumiem. Cilvēki mirst no ūdens pārlieku lielas uzņemšanas, mirst no minerālvielu deficīta un tā joprojām. Lobijs stāsta vienu, bet reālā dzīve pierāda ko citu - aizrauties ar vienveidīgu uzturu nevajag un visus diētas ārstu ieteikumus ņemt "pa pilnu" arī gluži nevajadzētu, tos kritiski neizvērtējot!

Lasot šo grāmatu un uzzinot aizvien jaunus un pat šokējošus faktus par lielajām "veselīgā" uztura ražotājkompānijām un to metodēm, mani pārņem šausmas, kas tiek darīts ar uzturu un tā pieejamību - īstais ekoloģiskais uzturs no laukiem tiek visādos veidos izspiests no tirgus, tā vietā tirgū "iespiežot" pat no atkritumiem ražotus uztura bagātinātājus un ne tikai. Vēl jau ir šie nenormāli lielie reklāmas izdevumi, kurus, kaut vai tā pati Danone, izlieto, lai reklamētu, ka "Actimel aktivizē aizsargspējas", kaut nekas neko ne aktivizē, ne nu kā. Šī grāmata ir jāizlasa un par savu uzturu ir jāaizdomājas ikvienam, jāsargā bērni un jācenšas turēties pie maksimāli dabiskiem uztura komponentiem - jāiegādājas tirgū no zemnieka kartupeļi, no saimnieces jāpērk piens un biezpiens un tā joprojām. Jo veikalā nopērkamais burciņu un paciņu uzturs ir absolūti nekam nederīgs! Ar to jau grēko visi, neviens nav izņēmums, bet, ja ir gribēšana ilgāk dzīvot, tad par to nākas domāt.

"Uzturā lietot nav ieteicams" ir atrodama arī kāda ļoti interesanta lieta - informācija par tauku korelāciju ar depresīvu, nomāktu garastāvokli un pat pašnāvības tieksmēm. Izrādās, ka sliktie transtauki izsauc šo pazīmju rašanos vai manifestāciju. Jo cilvēks laimīgāks, jo viņš uzturā vairāk lieto "labos" taukus, piemēram, sviestu un nevis margarīnu. Pētījumu rezultāti izskatās pārliecinoši un tādu jau nav tikai viens, bet gan vairāki. Jā, šīs grāmatas autors ir pacēlis priekškaru mūsdienu pasaulē valdošajai ķīmiskās pārtikas rūpniecībai, lai apgaismotu cilvēkus par patiesību, kas nav nemaz tik optimistiska kā ziņo reklāmas!

Iesaku šo grāmatu izlasīt ikvienam Latvijas iedzīvotājam un ieteikt to arī savam draugam, kaimiņam vai tuviniekam! Būsim veseli!

Didzis Kukainis, didzis.weebly.com, 14.09.2013.