Didzis Kukianis: T. Kolins Kempbels, Ph.D. un Tomass M. Kempbels II "Ķīnas pētījums"

2013-06-10

Pirmoreiz paņemot rokās Apgāda Zvaigzne ABC samērā nesen klajā nākušo diētas pētījumu izklāsta rokasgrāmatu "Ķīnas pētījums", sapratu, ka šī grāmata nebūs no vieglajām ne tiešā, ne pārnestā nozīmē. Tiešā - jo grāmata patiešām ir apjomīga, tajā ir nepilnas 500 lappuses un pārnestā - jo grāmata nav romāns, bet gan zinātniskās literatūras šedevrs, kas prasa nopietnu iedziļināšanos. Lielos vilcienos esmu ar šo grāmatu un tās saturu iepazinies, protams, ne visam un vienmēr varu piekrist, bet, kopumā ņemot, grāmatā ir atspoguļotas idejas, zem kurām arī es parakstos, tā kā - nav ļaunuma bez labuma, es teiktu tā...

Lai arī dažbrīd es ne visai sliecos piekrist grāmatā dažbrīd rakstītajam, bet es nevaru nepiekrist grāmatas priekšvārdā rakstītajiem Džona Robinsa vārdiem:

"Dr. Kempbela jaunā grāmata "Ķīnas pētījums" ir spožs gaismas stars mūslaiku lielajā tumsonībā, kas apgaismo uztura un veselības problēmas un realitāti tik skaidri, tik pilnīgi, ka jūs nekad vairs neiekritīsiet viltīgo ļaužu tīklos, kas gūst peļņu no tā, ka tur jūs nezināšanā, apjukumā, ka jūs paklausīgi ēdat viņu tirgotos produktus."

Grāmatā "Ķīnas pētījums" autors piedāvā pilnībā pārskatīt savus pieņēmumus, viedokli un ikviena prātā bagātīgi mītošos pseidoviedokļus par labu un veselīgu uzturu. Lai gan pasaulē ir pieejamas tūkstošiem un miljoniem grāmatu par veselību un tās saistību ar veselīgu dzīvesveidu, man šajā sakarībā nākas piekrist autora vārdiem, ka "tikai nedaudzi cilvēki patiešām zina, kas viņiem būtu jādara, lai uzlabotu savu veselību". Viens no grāmatas autoru uzstādījumiem un pētījumos apstiprinātajiem pierādījumiem ir tas, ka dzīvnieku valsts izcelsmes barības vielas palielina holesterīna daudzumu asinīs, toties augu valsts izcelsmes barības vielas šo holesterīna līmeni asinīs pazemina. Un šis ir tikai viens no grāmatas stūrakmeņiem, kas mudina cilvēkus pievērsties cita veida diētai, pārejot uz augu valsts izcelsmes pārtiku. Laikam jau tā arī ir, tam nevaru nepiekrist, bet tanī pat laikā nedomāju, ka absolūta dzīvnieku valsts pārtikas produktu izslēgšana cilvēkam ir nepieciešama. Varbūt uzturā der samazināt lietojamo gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanu, bet vai pārtraukt pavisam? Nezinu, tādēļ katram individuāli iesaku šos jautājumus izpētīt atbilstoši savai izpratnei. Grāmata "Ķīnas pētījums" ir pietiekami populāra un arī pietiekama reprezentabla, šie pētījumi ir citējami, līdz ar to - grāmatā pausto var uzskatīt par samērā patiesu, bet vai par absolūto un vienīgo patiesību - tas jums jāizlemj katram pašam.

Vienai lietai gan šajā grāmatā es pilnīgi un absolūti piekrītu, un tā ir informācija par medicīnas un farmācijas, kā arī visādu ātro uzkodu - makdonaldu, hesburgeru un citu draņķu - netīrajām virtuvēm. Lielās farmācijas kompānijas, mediķi, kuri ir sasaistīti ar naudas un greznu balvu važām pie šīm kompānijām, darīs sazin ko, lai tikai reklamētu zāles un pārspīlētu to ārstniecisko efektu, ka cilvēki bez tām nevar iztikt. Vai par veselīgu uzturu, pareizu un sabalansētu diētu bez visādām kolām, čipsiem, makdonaldiem un hesburgeriem kāds tā iestājas? Nē, jo tas nav izdevīgi. Varai izdevīgi ir slimi cilvēki, cilvēki, kuri ir atkarīgi no lielo kompāniju fāstfūda un pasaules lielo farmācijas kompāniju zālēm, lai it kā ārstētu fāstfūda radītās sekas...

Katrā ziņā - šajā grāmatā "Ķīnas pētījums" ir rakstīts ne tikai par šo vien, tieši tādēļ, lai arī es ne visam gribu piekrist, tomēr man nākas atzīt, ka grāmatā vismaz 60 - 80 procenti informācijas ir tāda, kurai es visnotaļ piekrītu. Tādēļ arī iesaku Tev šo grāmatu izlasīt un varbūt pat sāksi saprast pasaulē notiekošo uztura jomā daudz savādāk, ar plašāku redzesloku paraugoties uz it kā sakritībām, kuras ir gana mērķtiecīgas!

Veiksmi patiesības izzināšanā!

Didzis Kukainis, didzis.weebly.com, 10.06.2013.