Ilze Lipska: Peta Krokere "Veģetārieša bībele"

2013-04-25

Kāda gan veģetārieša bībele! Šai grāmatai būtu jābūt ikviena cilvēka bībelei, jo īpaši jau gaļēdāju, kuri augu izcelsmes produktus lieto maz un vienveidīgus. Bet veģetārieša daudzveidīgais uzturs var tik lieliski kalpot par iedvesmu, kādas piedevas gaļai pagatavot! Un veģetārieša uzturs ir daudzveidīgs. Protams, es arī esmu dzirdējusi par cilvēkiem, kas sevi sauc par veģetāriešiem un pārtiek no bulciņām un šokolādes. Bet vai tas tiešām ir veģetārisms?

Tātad - Zvaigzne ABC pavisam nesen izdevusi Veģetārieša bībeli . Tiešām milzīgi apjomīgu un daudzveidīgu recepšu krājumu, kur izmantoti vien augu izcelsmes produkti, un šur tur arī kādi piena produkti - siers, jogurts, sviests. Teiksiet, ka no veģetāra uztura nevar paēst? Tad ņemiet vispirms izlasiet Ķīnas pētījumu - cilvēks ar augu izcelsmes produktiem var uzņemt visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Grāmatā Svaigās Enerģijas Bībele bija jauka nodaļa par to, ka cilvēks ir pieradis pārēsties, pieradis, ka viņa gremošanas sistēma ir nepārtrauktā darbībā, un tāpēc šķiet, ka vajag ēst daudz un trekni. Jā, ja būsiet nolēmis pāriet uz vieglāku uzturu, sākumā organisms būs apjucis un sūtīs nepareizus signālus, liksies, ka gribas ēst, ka nepietiek, nav sāta sajūtas - bet tiekot pāri šim sākuma posmam, un nevis ēdot, bet biežāk padzeroties, paies tiešām neilgs laiks, apmēram nedēļa, un pašsajūta būs daudz vieglāka. Nu nav normāla tā reklāma par Mezim, kas jādzer, lai vēders smaguma sajūtu nezin. Vēderam šī smaguma sajūta vispār nebūtu jāpazīst un tas IR IESPĒJAMS. Es, protams, nesaku, ka vispār jaatmet gaļa, arī pati šad tad to pagatavoju, bet vairāk ir jāēd dārzeņi, zaļumi, jāēd svaigā veidā.

Iekrita arī teikums no priekšvārda - Pasauli var mainīt pa vienai ēdienreizei vien. Un - Ceļu uz labāku veselību varat sākt ar nākamo braucienu uz pārtikas veikalu. Tik tiešām, tik vienkārši. Reizē arī grūti, jo pieradumam ir milzu spēks, bet kāds man teica, ka ir nepieciešama 21 diena, lai mainītu pieradumus. Tātad - vien trīs nedēļas ir papildus sevi jāmotivē un jānotur jaunajos rāmjos. :)

Cilvēka organisma darbību nodrošina septiņas galvenās orgānu sistēmas. Katra no šīm sistēmām tiek sīkāk apskatīta, un man, kā cilvēkam, kas ir ārpus medicīnas speciālistu loka, šī informācija šķita interesanta, par dažādajiem holesterīniem, kādas vielas īpaši vajadzīgas konkrētās orgānu sistēmas labai darbībai. Īpaši ieinteresēja gremošanas sistēma, jo ikdienā bieži vien sīkāk gremošanas sistēmas problēmām mēs nepievēršam uzmanību, samierinoties ar diskomfortu. Katras sistēmas apskata beigās ir tabula ar produktiem, kurus vajadzētu lietot, un kāds tieši no tiem būs labums. Piemēram, pieneņu lapas un citi rūgtie zaļumi uzlabo gremošanu, stimulējot žults un gremošanas enzīmu izdalīšanos. Ak jā, mani saprotams, interesē, kāda vieta te ir atvēlēta nezālēm. :) Šis tas jau ir pieminēts, īpaši pienenes.

Un, protams, sirds un asinsrites sistēma. Lūdzu, aizdomājieties par to. Labi, visas pēdējā laikā izdotās grāmatas par šo tēmu ir tulkotas, un varētu šķist, ka uz mums neattiecas grāmatās pieminētā statistika, bet re - nesen TVNET bija raksts saistībā ar smēķēšanu - «Mēs esam uztraukti par augsto mirstību no sirds-asinsvadu slimībām. Katru gadu 53-57% nāvju Latvijā saistītas ar šīm slimībām,» portālam TVNET teica Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve. Tā baisā statistika attiecas arī uz mums, un nav tikai Amerikas problēma. Tā ir visas rietumu pasaules problēma. Un mums ikvienam ir izvēle - 1) nesmēķēt un 2) izvēlēties to, ko mēs ēdam. Vēlies zināt, kas tieši vairāk nāk par labu sirds un asinsrites sistēmai? Te grāmatā ir atbilde, produktu uzskaitījums - pēc tam atliek vien veikalā izvēlēties citu maršrutu vai aiziet uz tirgu.

Man šausmīgi patīk, ja grāmatās ir ievietot alfabētiskais rādītājs. Tas ir nenovērtējami parocīgs, piemēram - ir vesela kaudze cukīni. Ko ar tiem iesākt? Ja ir alfabētiskais rādītājs beigās, nav jāšķirsta visa grāmata, ieskaties - cukīni - 158. lpp recepte grieķu suflē, 313 - ražas salsa, 238 - rudens dārzeņu paelja, 187 - vasaras dārzeņu un prosas salāti, 159 - dārzeņu pastēte. Visās šajās receptēs būs izmantojams cukīni.

Un receptes te patiešām DAUDZ - dažādas uzkodas, mērcītes, zupas, salāti, graudaugu un pākšaugu ēdieni, kā arī dzērieni un deserti. Bija šādas tādas nianses, kas man īsti nepatika, piemēram - kokteili ar konservētām bietēm un augļiem es gan negatavotu - es izvēlētos svaigas bietes un no tām izspiestu sulu. Recepte, ko pirmo atzīmēju - kartupeļu un puravu pīrāgs. Izklausās interesanti, pamatnei kartupeļus sajauc ar sinepēm un eļļu, pildījumam puravu, ķiploku, sīpolu, un pārkaisa ar sieru.

Katrai receptei ir porciju daudzums, cik sanāks, vai recepte ir piemērota vegāniem, kā arī daži praktiski padomi, komentāri. + kas man jo īpaši patika (lai arī tāds diez vai bijis mērķis) - tā kā šie padomi ir atdalīti malā, tad tur visur ir arī brīva vieta saviem komentāriem, labojumiem. :) Un reti kad jau kādu recepti mēs gatavojam burtiski pēc norādītajām sastāvdaļām, ne? Tad nu savas variācijas, lai nepiemirstos, grāmatas malās var forši sarakstīt.

Ilze Lipska, absolutsed.lv, 25.04.2013.