Didzis Kukainis: Koldvels B. Eselstins (jun.), MD "Kā izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības"

2013-03-25

Ar interesi un aizrautību es sekoju līdzi grāmatām par veselību un veselīgu dzīvesveidu. Tādēļ arī man bija patīkami izlasīt Koldvela B. Eselstina (jun.), MD grāmatu "Kā izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības", ko pavisam nesen izdevis apgāds "Zvaigzne ABC". Šī grāmata, varētu teikt, ir visu veģetāriešu un veģetārā dzīvesveida piekritēju ābece un sajūsmas vērta grāmata, jo pauž šim dzīvesveidam atbilstošus viedokļus un pārliecību.

Grāmata "Kā izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības" ir balstīta uz neapstrīdamiem zinātniskiem faktiem, papildināta ar iedvesmojošiem personiskiem stāstiem, veselīgu ēdienu receptēm un pārsteidzošiem angiogrammu attēliem, kuri uzskatāmi parāda slimības atkāpšanos, šī grāmata lasītājiem sniegs zināšanas un spēku pašiem uzņemties rūpes par savu asinsvadu un sirds veselību.

Protams, grāmatas lasītājiem un visiem tiem, kuri vēlas saglabāt, izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības, būs jāatsakās no visa līdzšinējā uztura, kas varētu būt diezgan pagrūti, tomēr, kā vēsta grāmatas autors, balstoties savos pētījumos, šīm uztura izmaiņām ir neatsverama ietekme uz nākotnes veselību un mūža ilgumu, kā arī sirds un asinsvadu veselību.

Manuprāt, protams, ne visi ieteikumi šajā grāmatā ir ievērojami un ņemami vērā, jo tad absolūti no visa ir jāatsakās (tostarp riekstiem, piena produktiem, gaļas u.t.t.), paliekot tikai un vienīgi dārzeņu un augļu piekritējam, kas, manuprāt, nav visai prātīgs lēmums. Tādēļ tīri subjektīvi es ne visam grāmatā rakstītajam varu piekrist, tomēr jāatceras, ka katram ir tiesības lasīt tāda veida literatūru par veselīgu dzīvesveidu, kāda ir akceptējama un pieņemama savam dzīvesveidam. Tā tāda neliela un, galvenais, subjektīva, personīga piebilde.

Grāmatai ir nedaudz vairāk par 300 lappusēm, no kurām vairāk nekā puse ir atvēlēta vairāk nekā 150 dziedinoša uztura receptēm, no kurām, domājams, katrs grāmatas lasītājs atradīs savam dzīvesveidam un savām garšas kārpiņām piemērotu recepti, jo izvēle patiešām ir grandioza. Viens iemesls vismaz iegādāties un turēt savā grāmatplauktā šo grāmatu ir un tas būtu šo grāmatu izmantot kā veģetārā dzīvesveida pavārgrāmatu. Vismaz es šo grāmatu šim mērķim arī izmantošu - lai gatavotu veselīgas un veģetāras maltītes, jo lasot receptes, tās patiešām tādas arī šķita. Laiks izmēģināt!

"Kā izārstēt un nepieļaut sirds un asinsvadu slimības" ir grāmata - ceļvedis veģetāra uztura izvēlei, lai samazinātu kopējā holesterīna līmeni, ko grāmatas autors uzskata par būtisku faktoru sirds un asinsvadu veselībai. Grāmatas autors dalās arīdzan ar ieteikumiem, kā ar uztura bagātinātājiem papildināt savu uzturu, lai tas būtu absolūti pilnīgs un pilnvērtīgs. Un viņš iesaka piecus padomus, kā to izdarīt plus vēl vienu padomu, ja jums ir paaugstināts holesterīna līmenis un ir jālieto medikamenti holesterīna līmeņa samazināšanai. Un padomi ir sekojoši: jālieto multivitamīni, papildus B12 vitamīns, kalcijs, D3 vitamīns un omega - 3 taukskābes.

Un autors mums vēsta: "Atšķirībā no medikamentiem veģetārs uzturs ne tikai veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos, bet spēcīgi ietekmē arī vairākus citus riska faktorus - mazina aptaukošanos, hipertensiju, triglicerīdu un homocisteīna līmeni. Tas veicina endotēlija sadzīšanu un atjaunošanos, šādā veidā stimulējot nosprostoto artēriju paplašināšanos un asinsrites atjaunošanos sirds muskulī. Tas pasargā jūs no sirdslēkmēm. Un neko labāku nevar vēlēties."

Ieejiet grāmatnīcā, paņemiet rokās šo grāmatu, pašķirstiet un izpētiet, jo kaut tikai veselīgo recepšu dēļ vien tā ir iegādājama un ar jaunām receptēm jums izdosies pārsteigt savus draugus un tuviniekus! Veiksmi veģetāra uztura izbaudīšanā!

Didzis Kukainis, didzis.weebly.com, 24.03.2013.