Ilze Lipska: Elizabete Peitone-Džounsa "Ēd, lai būtu jauns!"

2013-02-19

Ja " pH brīnums " kādam likās pārāk sauss (vismaz tādu epitetu es reiz dzirdēju), tad šī grāmata " Ēd, lai būtu jauns! " noteikti tāda nešķitīs, lai arī šī nav pH diēta, tomēr arī šeit ir nodaļa par sārmainumu un to, kāpēc to vajag veicināt. Un šī sārmainības ideja taču ir galvenā, kura ikvienam būtu no pH diētas jāaizgūst. Jā, izklausās mistiski, ka sārmaināka vide var tā pēkšņi uzlabot pašsajūtu, to Zelma minēja arī 14. februāra raidījumā "Dzīvīte", uz kuru es diemžēl netiku; šo sajūtu nemaz nevar aprakstīt, tā būtu jāsajūt katram pašam, un visfantastiskākais - tas taču nav grūti! Nav jāgaida n-tie mēneši līdz rezultātam. Ēdot sārmainus produktus, jau nākamajās dienās var sajust pašsajūtas uzlabošanos.

"Ēd, lai būtu jauns!" kā jau no pirmā acu skatiena var redzēt - ir ļoti koša grāmata. Koša rokasgrāmata, kas attiecīgi arī rakstīta, lai to pēc izlasīšanas varētu ērti lietot ikdienā un ātri atrast vajadzīgo informāciju.

Ēdiens varbūt kādam liekas vien mūsu organisma degviela, lai varētu mēs kustēt, bet īstenībā - tas ir kā burvju līdzeklis visam, kas ar mums notiek. "Mēs visai lielā mērā spējam noteikt to, kā novecosim," vārdi, kas grāmatas ievadā iedvesmo, kā arī ķīniešu ārsta Suņ Su Mo, kurš starpcitu, dzīvojis pirms 1400 gadiem, teiktais - "Patiesi labs ārsts vispirms mēģina dziedināt ar ēdienu."

Kur visas šīs zināšanas pazuda? Nav jau grūti uzminēt, kad farmācija kļuva par vienu no ienesīgākajiem biznesiem, arī medicīna mainījās, un pievērsās konkrētu simptomu ārstēšanai. Bet jāārstē taču viss ķermenis, nevis tikai sāpes, nieze, dedzināšana, holesterīna līmenis utt. Mūsu organisms ir viens vienots veselums, un tā tam būtu arī jāpieiet. Vēl diezgan maz ārstu mudina pacientu mainīt ēdienkarti, bet pārmaiņas notiek. Labi, galvenokārt gan tāpēc, ka cilvēki paši lasa un interesējas par veselīgu dzīvesveidu, bet vismaz es, aizejot pie ārsta un pastāstot viņam par sava dzīvesveida izmaiņām, saņemu atzinīgu galvas mājienu, ka tieši tā arī vajag. Ar varu gan otram to neiestāstīsi, un daudzi pie ārstiem jau nemaz neiet, lai dzirdētu tik vienkāršu atbildi - maini ēdienkarti, bet gan prasa zāles pret to un šo. Bet tā ir bijis laiku laikos - daļai sabiedrības gribas būt veselai, daļai ērtāk ir slimot. Izvēle - katra paša rokās.

Grāmata sākas ar testu savas jauneklības noteikšanai, tad izsekojam 5 procesiem, kas veicina novecošanos, un pārdomājam katrs, cik katra no šīm problēmām mums ir aktuāla, un uz grāmatu beigu pusi ir atrodama produktu tabula, kurā atzīmēts, kādi produkti jāēd, lai uzlabotu katru organisma procesu, kas veicina novecošanos. Vienkārši, uzskatāmi, un uzreiz vari papildināt iepirkumu sarakstu, jeb, pareizāk sakot - labot, jo tūlīt seko nākamā nodaļa -

Apraksts ar 5 produktiem, kas veicina novecošanos. Te gan tā mazliet sirds iesmeldzas, jo arī govs piena produkti ir šajā pieciniekā, bet diezgan argumentēti. Līdz šim vienīgais, ko tiešām biju pārbaudījusi - ka tad, ja ir kakla iekaisumi, iesnas, nedrīkst lietot govs piena produktus, no tiem jāatsakās pilnībā, un tad var ātrāk izveseļoties. Bet varbūt tiešām biežāk no tiem jāatsakās, nevis tikai slimošanas reizēs.

Un kur tad nu bez saraksta ar 5 produktiem, kas vislabāk palīdz saglabāt jaunību un veselību. Daudz faktu, daudz ideju, kā ēst. Tā, ka gribas tūlīt sākt ķerties klāt pie jaunas ēdienkartes sastādīšanas. Kaut nu izdotos tiešām sevi pārliecināt, ka govs piena produktiem jāpaliek vien svētku reizēm... Man pašai tas šķiet viens no grūtākajiem uzdevumiem.

Aizpildot grāmatā dotās tabulas, laiks ķerties klāt "Ēd, lai būtu jauns" plāna īstenošanai, kas sākas ar 2 detoksikācijas nedēļām. Plāns ir ļoti izsmeļošs, tiek piedāvātas jau konkrētas receptes, kā arī vispirms sīki pastāstīts, kas tā detoksikācija tāda ir, kāpēc vajadzīga un kā pareizi tādu uzsākt. Lasot uztura plānu, redzu, ka daudz ko no tā jau es ievēroju un kas pilnībā saskan ar pH diētas principiem.

Ļoti noderīga grāmata, kuru iesaku aplūkot, un man gribas ticēt, ka nespēsiet no veikala iziet bez tās.

Ilze Lipska, http://www.absolutsed.lv, 19.02.2013.

Lasītāju atsauksmes