Didzis Kukainis: Jurijs Guščo "Ilgmūžības seifa 12 atslēgas"

2013-02-18

Šo grāmatu, kas ir samērā apjomīga, ir sarakstījis akadēmiķis, tehnisko zinātņu doktors, profesors, izgudrotājs, Krievijas Nacionālā gerontoloģijas centra viceprezidents, vairāk nekā 250 darbu un 70 izgudrojumu, kā arī 9 grāmatu autors Jurijs Guščo. Līdz šim man personīgi nebija zināms ne šis autors, ne arī kāds no viņa darbiem, taču, kad radās iespēja iepazīt " Ilgmūžības seifa 12 atslēgas ", apņēmos to izdarīt, lai ziņotu jums par grāmatu grāmatas apskatā.

Kā jau rakstīju, grāmata ir samērā apjomīga gan izskata, gan tajā ietvertās informācijas ziņā, to nu nevarētu noliegt laikam neviens, jo grāmatā ir vairāk nekā 400 lappušu zinātniski un statistiski izpētītas un pamatotas informācijas. Protams, ne viss tajā publicētais, teiksim, man ietu pie sirds, bet daudziem tas noteikti var līdzēt un palīdzēt. Man ļoti patika tas, ka grāmata sākas ar autora pieredzi, ar savas dzīves piemēru veselības zaudēšanā un atkal atgūšanā. Kā raksta autors, tad pēc savas pieredzes viņš ikvienu no mums mudina mainīties un kļūt no "veselības patērētāja" par "veselības radītāju". Īstenībā - dziļš un vieds padoms, vai ne? Taču - kā par tādu kļūt, ja ikdienas steigā mēs aizbildināmies ar laika trūkumu, aktivitāšu trūkumu un daudz ko citu, bieži vien arī - ar naudas un resursu trūkumu? Patiešām, tas tā viss var būt, taču grāmatā ir daudzi labi piemēri pat par un ap tādām metodēm, kas īsti neprasa sazin kādus resursus, lai nedaudz varētu kļūt par savas veselības "radītāju un saglabātāju". Autors, zinātnieks un pētnieks būdams, daudz grāmatā lieto statistiskās analīzes metodes, lai parādītu mūsu, ikviena pasaules vidējā pilsoņa, dzīvesveidu un iespējamās saslimšanas un to ietekmi uz mūsu ilgmūžību.

Jurija Guščo grāmatā "Ilgmūžības seifa 12 atslēgas" no dažādiem rakursiem ir aplūkotas visas šīs divpadsmit atslēgas, kam ir būtiska ietekme uz mūsu ilgmūžību. Grāmatā pie katras no atslēgām veltītās nodaļas ir publicēti dažādi viedokļi - reizēm gana pretrunīgi, bet, kā jau rakstīju, katrs šajā gana nozīmīgajā veselības kanonā atradīs kaut ko sev tīkamu un atbilstošu. Runājot par šīm divpadsmit ilgmūžības seifa atslēgām, tās ir skaisti redzamas arī uz grāmatas vāka. Un tās ir: ūdens, kustības, uzturs, psiholoģija, attīrīšanās, ekoloģija, darbs, iedzimtība, medicīna, izglītība, ieradumi un elpošana. Aplūkoto tēmu ir daudz, informācijas un statistisko analīžu arīdzan, taču, šķirot lappusi pa lappusei, "uzpeld" it kā zināmi, bet tomēr reizē arī nezināmi padomi savas veselības saglabāšanai un radīšanai, nevis tikai dīkai tās patērēšanai. Protams, lai šajā grāmatā pausto īstenotu pilnā mērā un pilnīgi pēc programmas, tad jā - tik tiešām ir vajadzīgs daudz laika, naudas un resursu. Bet katrs taču var sākt kaut ar mazumiņu un doties aizvien tālāk, tālāk un tālāk savas veselības un ilgmūžības saglabāšanā, radīšanā un veicināšanā!

Didzis Kukainis, http://didzis.weebly.com, 18.02.2013.

Lasītāju atsauksmes