Ilze Lipska: Hedviga Marija Štūbere "Gardēža rokasgrāmata"

2013-03-08

Ikdienā jau kūkas neēd... bet tāda nu ir latviešu tradīcija - uz svētku galda vajag torti! Bērnībā neko citu neatceros - kā vai nu veikalā pirktu Kristīni vai Cielaviņu (grāmatā ir gan tikai viena bezē tortes recepte, toties ir paša bezē apraksts un krēmu jau var izvēlēties pats), vai arī mājās ceptu lauku biskvīta torti, kas man nekad īsti nav gājusi pie sirds.

Bet svētkos to torti vajag. Kaut bērnu prieka dēļ, lai varētu svecītes nopūst. (Kaut gan par šo jautājumu tagad aktīvi domāju, jo manējie bērni tortes neēd, bet par to rakstīšu tad, kad būšu izdomājusi...)

Ja vajag torti, nu ir jautājums - kādu kūku cept. Ar šo grāmatu - Gardēža rokasgrāmatu - izvēle kļūst vieglāka, lai arī recepšu daudz; vai jums nav tā, ka katru reizi šķirstot kādu pavārgrāmatu, skatiens aizķēras pie citām receptēm?

Vēl šajā grāmatā ir noderīgi - cik kādi produkti ir vienā ēdamkarotē, cik tējkarotē, mazliet sīkāk par produktiem, ko izmanto cepšanā, piemēram, ko dod mīklā iecilāts olas baltums, ar kādiem augļiem nevar lietot kopā želatīnu. Dažādu mīklu gatavošanas apraksti, to starpā, dažādas kārtainās mīklas, smilšu, rauga, plaucētā, biskvīts, bezē. Dažādu krēmu, glazūru receptes, tāpēc, lai gan grāmatā ietvertas diezgan daudz kūku receptes, pirmās pamācošās nodaļas lasot, un nemaz vēl netiekot līdz kūkām, galva jau ir pilna ar idejām, ko un kā varētu kombinēt.

Tā nu ir, man šausmīgi patīk cept kūkas, kaut gan to tik reti sanāk īstenot, jo mēs paši ģimenē tās neēdam, vai arī ja ēd kāds, tad tik maz un reti, ka neatmaksājas kūku cept, jo lielākā daļa paliks neapēsta. Vēl neviens kaut kā nav pamanījies to izmantot - atvest man produktus, lai es uzcepu kūku. :D

Tā nu grāmata man ilgi nostāvēja plauktā, līdz beidzot - mammai dzimšanas diena. Un manai mammai garšo kūkas. Izšķirstot grāmatu, izvēle krita uz drupaču kūku, un jāsaka - process aprakstīts ļoti labi, un arī rezultāts bija - fantastisks. Turklāt ļoti viegli pagatavojama torte.

Pat nezinu, kādas receptes te trūktu - ir gan biskvīta tortes, gan siera kūkas, gan pīrāgi, augļu želejas, un beigās vēl dažas maizes un sāļās uzkodas, kā arī dažādi cepumi, to starpā dažādu piparkūku receptes. Šo tiešām var nosaukt par rokasgrāmatu.

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 8.03.2013.

Lasītāju atsauksmes