Anna Kalna: Sūzena Bleika "500 kūku receptes"

2012-12-17

Sūzenas Bleikas pavārgrāmata ar nosaukumu ” 500 kūku receptes ” pie manis nonāca īstajā laikā – pirmssvētku sezonā, kad rosīšanās virtuvē ir gan prieks, gan nepieciešamība. Kad aplūkoju šo grāmatu veikala plauktā, mani acumirklī piesaistīja krāšņās fotogrāfijas, bez kurām mūsdienās nevar iztikt neviena sevi cienoša pavārgrāmata. Sākumā nobrīnījos kā šādā kompaktā grāmatiņā, kuras lappušu skaits nepārsniedz 288 lpp, iespējams satilpināt veselas 500 receptes. Izrādās, ka āķis paslēpies tajā, ka katras nodaļas beigās, manāma sadaļa ”varianti”, kas piedāvā dažādot katru recepti pievienojot citas sastāvdaļas. Piemēram, grāmatas nodaļā ”Tortes” smalki aprakstīta un ilustrēta šokolādes un ingvera torte, taču piedāvātajos variantos pastāstīts ka iespējams šo torti pagatavot ar avenēm, apelsīniem, moku, zemenēm u.c. Tādā veidā grāmatas autore piedāvā saviem lasītājiem ļoti dažādas variācijas, kas atbilst dažādām gaumēm.

Grāmatas ievadā tiek sniegts pārskats par piederumiem, ko iesaka izmantot kūku cepšanas procesā, galvenajām sastāvdaļām un to īpašībām, kā arī kūku veidiem, kas pieprasa dažādas pieejas to gatavošanā. Lietas vispārzināmas, taču var iegūt arī dažus noderīgus padomus. Varam izlasīt dažas versijas kā noglazēt gatavās kūkas, piemēram, šokolādes krēma pagatavošanas instrukcijā vai pamācībā kā pagatavot sviesta krēmu, kas bieži vien izmantojams dažādu mazo kūciņu pasniegšanai.

Vienīgais mīnusiņš, ko saskatīju, tālāk pētot grāmatas saturu, ir nepieciešamība katrai kūku receptei pārrēķināt cepamā pulvera un sāls daudzumu, jo grāmatas sākumā ir sniegts standarta daudzums uz 250 g, taču dažādās receptēs, miltu daudzums variē, līdz ar to mainot arī cepamā pulvera un sāls daudzumu.

Grāmatā ir septiņas dažādu kūku recepšu sadaļas:

  •     Kūkas, kas izdodas vienmēr (vienkāršas receptes, kurām nav nepieciešams daudz sastāvdaļu);
  •     Klasiskās kūkas (zināmākas kūkas, tādas kā burkānu kūka, divkrāsu marmorkūka vai rulete);
  •     Kafija un kūkas (kūkas un kēksi, piemēram, ābolu un kanēļa kēkss vai mokas un šokolādes kūka);
  •     Krēmīgās siera kūkas (dažādas versijas siera kūkām, kurās izmantojams krēmsiers vai rikota);
  •     Tortes (greznākas un sastāvdaļu ziņā arī dārgākas kūkas);
  •     Kūkas īpašiem gadījumiem (sarežģītākas receptes, piemēram, kāzu un kristību tortēm, u.c.);
  •     Kūkas īpašām diētām (kūkas bez glutēna un kūkas bez piena produktu vai olu klātbūtnes).


Katrā no šīm sadaļām izlasāmas gan vienkāršu, gan sarežģītu, gan populāru kūku pagatavošanas instrukcijas, tai skaitā slavenās Zahera tortes, Ņujorkas siera kūkas vai Bostonas krēma pīrāga receptes. Tāpat atrodamas receptes kūkām ar neparastākām garšām, piemēram, lavandas kūkai, cukīni kūkai ar laima un pistāciju sīrupu vai medus kūkai ar pīniju riekstiem. Grāmatā, protams, netrūkst arī plaši izplatītas un pazīstamas receptes dažādiem kēksiem, siera kūkām citām saldām veltēm, kas padosies arī iesācējiem.

Šī nelielā grāmatiņa ir kompakta, eleganti noformēta un var lepoties ar receptēm dažādām gaumēm. Esmu jau nolūkojusi pāris receptes, kuras izmēģināt svētkos. Dodu 8 Tējtasītes.

Anna Kalna, http://teejtasiite.wordpress.com, 17.12.2012.

Lasītāju atsauksmes