Ilze Lipska: Sak. Antra Medne "Čaks virtuvē"

2012-11-05

Man jau ļoti patika " Rakstnieku pavārgrāmata ". Kā arī "Dzīvespriecīgais vakarēdiens". Jo tās nevis vienkārši piedāvā recepšu krājumus, bet gan stāsta par ēdieniem, kuri citiem cilvēkiem patiešām mīļi un kurus tie gatavo. Vienkārši izsakoties - firmas receptes. Jā, recepšu varbūt nav 500, bet vai tad kvantitāte ceļ vērtību?

Tagad Zvaigzne ABC ir izdevusi mazu grāmatiņu " Čaks virtuvē ", un tā tagad nostājas blakus iepriekš minētajām divām pavārgrāmatām.

Fotogrāfijas, dzeja, atmiņas, piezīmju lapiņas un recepšu pieraksti... Parādīju vienu grāmatiņu Čaka dzejas cienītājai, un viņa bija sajūsmā, mēs abas - es par receptēm, viņa par grāmatas ideju kopumā un par fotogrāfijām.

Mani, protams, tie kuri gribētu, varētu dēvēt par foodgeek, bet patiešām domāju, ka par cilvēku ļoti daudz ko pasaka viņa ēšanas paradumi un tas, kāda ir viņa virtuve. Ar gluži vai antropoloģisku pieeju gribētos šai lietai pieiet.. Grāmatā ir arī virtuves piederumu, trauku fotogrāfijas, kurus lietojis Aleksandrs Čaks. No lappusēm šķiet var sajust tā laika smaržu. Nesen twiterī ieminējos, ka vai maz ir kāds veikals, kur es varētu pazust stundām ilgi. Tagad, šo grāmatiņu šķirstot, saprotu, ka ir gan - antikvariāts, kur var nopirkt senas mēbeles, traukus un citus sadzīves priekšmetus.

Par receptēm runājot, to nav daudz, un visas ir ļoti vienkāršas, bet vismaz priekš manis bija arī šis tas nedzirdēts, un to apzināties vienmēr ir patīkami. Ja grāmatā uzzini kaut ko jaunu, iedvesmojies - grāmata savu mērķi ir izpildījusi. Īpaši aizķērās recepte - olbaltuma ķiļķeni. Peldošās salas ir ēdiens, kas man asociējas ar bērnību un kā tēvs tās gatavoja. Bet mums nekad prātā nenāca, ka olbaltuma putas varētu vārīt, piemēram, šokolādes zupā! Tāda ir Čaka recepte.

Šokolādes zupa, alus zupa, sāls standziņas, siera stienīši, Alberta biskvīts, tomātu pudiņš, Aleksandra kokteilis... visu gribas izmēģināt. Šīs receptes ir dzīvas. Un atzīsiet, tas, ka vīrietis gatavo ēst, ir ļoti kārdinoši, līdz ar to arī visas receptes, kas vīriešu pierakstītas, izkoptas...

Ilze Lipska, http://www.absolutsed.lv, 4.11.2012.

Lasītāju atsauksmes