Ilze Lipska: Nikolajs Kurdjumovs "Gudrs sakņu dārzs"

2012-09-17

Ja esat ienākuši manā blogā, tad jau zinat arī to, ka es ne tikai gatavoju ēst, bet arī izaudzēju pati lielāko daļu dārzeņu, un piedāvāju tos arī Jums. Protams, es savlaik arī biju no tām meitenēm, kas teica - nekad mūžā neravēšu. Ha! Tagad ravēšanu šad tad saucu pat par atpūtu.

Pēc izglītības filozofs, kas ir dabūjis arī lauksaimnieka diplomu, nekad par zemi nezinās visu. Mācīties man vēl ir daudz ko, un jāsaka - ļoti daudzas lietas var apgūt vien pieredzes ceļā. Starpcitu, šogad aizdomājos, ka man patiktu būt eksperimentētājai, ja vien par to maksātu naudu, varētu ar to nodarboties - pētīt, kā mēness fāzes ietekmē dārzeņu augšanu, kā dažādas apčubināšanas tehnikas ietekmē ražu. kā laikapstākļi ietekmē augu, un kā pēc iespējas veiksmīgāk piemānīt to. Jā, šogad man šis tas aizgāja bojā, bet nevar jau teikt, ka velti. Dažas kļūdas esmu sapratusi, un nākamgad jau būšu zinošāka.

Tāpēc tagad ķersimies pie grāmatas apskata. Vecāku plauktā atradu dažas dārzkopības grāmatas iz padomju laikiem, bet jāsaka, tās visas diezgan sarežģītā valodā priekš manis iesācēja. Tāpēc ar interesi ievēroju, ka Zvaigzne ABC nesen ir izdevusi vienu krievu autora sarakstītu grāmatu mazdārziņu īpašniekiem. Labi, mans dārzeņu lauks nepavisam nav saucams par mazdārziņu, bet ak - vai tas nav skaisti - mazdārziņš? Šajā Nikolaja Kurdjumova grāmatiņā " Gudrs sakņu dārzs " lieliski ir aprakstīts viss, kas vajadzīgs, lai veidotu savu mazdārziņu un ne tikai. Grāmata būs lielisks palīgs tiem, kuri nav mācījušies lauksaimniecību. Te tā pavisam vienkārši ir izskaidrota augsnes uzbūve un auglība, dažādi mēslojuma veidi, vai pareizāk būtu teikt - bioloģiski mēslojuma veidi. Ļoti patīk autora nostādne, ka visa ķīmijas lietošana ir tikai un vienīgi reklāmas rezultāts. Īstenībā augsnē ir viss, kas vajadzīgs, mums tikai jāmāk tā lietot, un nekādu mākslīgu mēslojumu no malas nevajadzēs. "Dabā ir viss nepieciešamais. Mums tikai nemāca to izmantot." Tomēr, lai būtu godīgi pret visiem, grāmatā ir arī nodaļa par minerālmēslojumiem.

Vispār interesanti, īpaši par to aramkārtas dziļumu. Par šo tēmu labprāt parunātu ar kādu zinošāku, jo atzīšu, arī mums traktors uzar lauku pa vecajai modei, laikam 20 cm dziļumā. Bet Kurdjumovs iesaka - ariet 5 cm! Un tik labi to pamato, ka tiešām sāku domāt... Protams, vēl ir jautājums, vai to padomu varu izmantot arī es, ne tikai mazdārziņa īpašnieks... Bet to pa ziemu noskaidrošu.

"Tātad labos augšanas apstākļos augi veido zaļo masu, bet, kad to dzīvībai draud briesmas, - dod augļus. Mums tas ir gudri jāizmanto. Piespiediet augu jums atriebties. Mēs parasti radām tādus apstākļus, ka augam nav pat spēka atriebties. Japānā no tomāta stāda iegūst vidēji 120 kg augļu. To es saprotu- tā tik ir atriebība!"

Ar šo grāmatu padusē strādājot, Jums būs mazdārziņš ar kuru varēsiet lepoties. Un vēl vairāk - jūs zināsiet, kas tieši jūsu dārzā notiek un kāpēc.

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 17.09.2012.

Lasītāju atsauksmes