Laura Krampe: Zane Kilbloka "Uzkodas. Pipars&Oga"

2012-09-13

Mazas, mīļas, apaļas, kantainas, garenas, uz iesmiņiem, sainīšos, asas, saldas, skābas, noslēpumainas un pasakainas. Tās ir uzkodas. Tās ir Zanes Kilblokas uzkodas grāmatā „ Uzkodas. Pipars&Oga ”.

„Kāpēc manas grāmatas nosaukums ir “Pipars un oga”? Ar ogām, kas aug Latvijā, es gribu uzsvērt tieši šīs zemes ēdienu gatavošanas tradīcijas, jo te augošo ogu garša nav salīdzināma ar citām. Turklāt ogas mani vienmēr ir iedvesmojušas un saistījušas ar krāsas un garšas īpatnībām, Savukārt pipars ir svešzemnieks, kas man asociējas ar citzemju ēdienu gatavošanas tradīcijām. Tas ir savdabīgs, pikants, ar asumiņu. Abi kopā – pipars un oga – veido drosmīgu un visai neparastu salikumu gluži tāpat kā modernais un senais. Un tā, apvienojot paaudžu paaudzēs koptās ēšanas tradīcijas ar vismodernākajiem garšu salikumiem, esmu radījusi grāmatu, kurā iekļautas nelielas, krāsainas uzkodas ar tik dažādām garšas niansēm, ka tās katru ēdēju spēj pārvērst baudītājā.”

Latvieši ir ēdāju tauta. Mums patīk labi paēst un pirms labas paēšanas mums patīk labi uzkost uzkodiņas. Kopš sevi atceros, vecāki un vecvecāki manā bērnībā, viesus vienmēr sagaidīja ar maizītēm (vienkārši uz pusēm sagrieztas maizes šķēles ar desu, sieru vai olu) vai rosolu, vai rosolu groziņos. Jo nevienam prātā neienāca ķēpāties ar miniatūra uzkodām, sak, no tā jau cilvēks tāpat nebūs paēdis.  Bet izrādās, ir jēga ķēpāties ar mini uzkodām, jo jāpabaro jau ne tikai cilvēks, bet arī gars...dvēsele. Un Dvēsele „ēd” ar acīm, ar smaržu un garšas kārpiņām cilvēka mutē.

Fantastiski skaista grāmata ar dievīgām uzkodu receptēm. Šo grāmatu es bieži atvēršu un izmantošu. Ja man sākumā šķita, ka ar uzkodām ir baigā ķēpa – mazi mini groziņi, kurus pa spēkam piepildīt ar gardām lietām tikai cilvēkam ar mini pirkstiņiem. Mini maizītes ar mini tomātiņiem, mini pastētītēm, mini odziņām... tagad, kad es pati iemēģināju roku mini padarīšanā, skaidrs ir tas, ka nākamreiz manās mājās, kad atbrauks viesi, uzkodās nebūs vienkārši uz pusēm pārgrieztas maizes ar lasi, desu, sieru un dārzeņiem, nebūs pa fikso sašņikāti dārzeņi ar mērci atsevišķā bļodā. Es pacentīšos un piestrādāšu, jo tas ir kas jauns – tas ir kas citādāks un pavisam ekskluzīvi. Katra uzkoda kā viens kumoss, katrs kumoss vesels mākslas darbs.
Fotogrāfiju autoram Mārim Zemgalietim milzīgs paldies no manis personiski par baudas sniegšanu manām acīm!

Laura Krampe, http://laurakrampe.blogspot.com, 13.09.2012.

Lasītāju atsauksmes