Ilze Lipska: Iveta Galēja "Konservēšanas rokasgrāmata"

2012-08-29

Paklausoties, kas tagad, augustā notiek apkārt, tā vien šķiet, ka ikvienā mājā tiek mazgātas burkas, lai kādus no vietējiem dārzeņiem konservētu ziemas krājumiem. Arī es pati, kaut biju nolēmusi, ka neko negatavošu (jo ar pH uztura principiem marinējumi diez ko neiet kopā), tomēr jau esmu pagatavojusi šo to un gatavošu vēl. Gan tāpēc, ka pārējie ģimenes locekļi pieprasa savus iemīļotākos marinējumus (un kā pirmo gatavoju adžiku pēc šīs receptes, kura, starpcitu, ir ļoti līdzīga Ivetas Galējas piedāvātajai, un kuru man te mājās saka, ka jāgatavo vēl, neskatoties uz to, ka 50 litru katls bija pilns līdz malai - to ziemā varēs likt klāt visur, kur vien savajadzēsies - zupām, sautējumiem, mērcēm, ēst kā vienkāršus salātus..), gan arī tāpēc, ka šī latviešu tradīcija man ļoti patīk. Vēl ieejot kādā forumā, kur tiek apspriests, ko kurš šogad taisa.... Tiešām āķis ir lūpā, un gribas visu izmēģināt. Jāsāk varbūt apsvērt doma par nodarbošanās maiņu no jūlija līdz septembrim - es varētu pēc pasūtījuma kaut ko kādam konservēt. :)

Un tieši tāpēc, ka latvieši ir konservētāji, un tur nav ko kautrēties, šī jaunā grāmata - fantastiskā Ivetas Galējas " Konservēšanas rokasgrāmata ", manuprāt, noderēs ikvienā mājā. Un vai tā nav lieliska sālsmaizes dāvana jaunai ģimenei? Prātā pārcilāju, pie kā mums šoruden būtu jādodas ciemos un kurš noteikti nebūs pats šo grāmatu pamanījis. Vēl jau tā var būt, jo grāmata patiešām tik tikko ir nonākusi veikalu plauktos.

Tie, kas līdz šim nekad neko nav konservējuši, jo ir baidījušies, ka tas ir pārāk sarežģīti un pārāk laikietilpīgi, 1) izlasiet Galējas ievadu, iedvesmai, un 2) gatavojiet mazām porcijām, lai gatavošana neapnīk, 3) izmēģiniet jaunas receptes, un ticiet - īstās receptes jūs uzrunās.

Grāmata sakārtota vienkārši ideāli - Tev ir daudz bietes? Varbūt plūmes, burkāni, ķiploki vai sēnes? Atšķir vajadzīgo nodaļu, vai izpēti satura rādītājā nosaukumus - viss ir sakārtots pēc galvenā produkta. Un te ir atrodams viss - ievārījumi, kompoti, sīrupi, čatniji, marinējumi, dažādi salāti, želejas. Kopumā vairāk kā 300 receptes! Ievērtējiet!

Pirmā nodaļa, ko es kāri tvēru - bietes. To jau blogā būsiet pamanījuši - mums ļoti garšo bietes, un arī pavasarī aukstā zupa vislabāk garšo ar pašu marinētajām bietēm... Un lūk, jau pirmo recepti izmēģināju - pagatavoju boršča burciņas.

Smarža fantastiska, un pēc pāris dienām jau pirmo burciņu izmēģinājām. Fantastiska zupa sanāk! Viss, kas jāizdara - jāsagriež kartupelīši, jāliek katlā vārīties, un kad tie tikpat kā gatavi, pieliek burciņas saturu. Gaļēdāji, protams, vāra zupu ar gaļu. :)

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 28.08.2012.

Lasītāju atsauksmes