Autore Ilze Lipska par grāmatu "Zaļās receptes"

2013-04-24

Pagājušā pavasara kulināro izvirtību rezultāts šogad tiek nodots Jums grāmatas formā, pateicoties Zvaigzne ABC. :)

Paldies Ancei par bildēm, paldies ģimenei un draugiem par ēdienu degustēšanu un izbrīnas neslēpšanu, ka tiešām nezāles var būt ēdamas un vēl tik garšīgas.

Ja man būtu jāizvēlas savas dzīves misija - es gribētu sludināt zaļāku ēdienkarti. (izklausās pēc reliģijas, ne?) Neesmu es svaigēdāja vai 100% veģetāriete, lai arī mani abi šie virzieni iedvesmo, un ne es pati plānoju pievērsties tiem, ne arī kādu citu aicināšu neēst gaļu vai vairāk necept un nevārīt.  Bet uz ko gribētu aicināt - ieviesiet ēdienkartē vairāk zaļumu! Tie mums trūkst jau gadiem, kaut vai papētot tradicionālo latviešu virtuvi - salātu mums ir par maz, bet tie taču der klāt it visur - tie var būt spēcinošas brokastis, tiem jābūt kā piedevai pusdienu otrajiem ēdieniem, un ne tādai, kādas ir redzētas bistro, kad blakus karbonādes gabalam un ceptiem kartupeļiem noliek mazu čupiņu sarīvētu burkānu, bet normālai salātu porcijai, kurai blakus drīzāk gaļa izskatās kā piedeva. Dažādu zaļumu salāti var būt kā launags un vakariņas, zaļumus var pievienot sviestmaizēm, biezpienam, omletēm.... Iespēju ir neskaitāmi daudz!

Teiksiet – ēst zaļumus ir dārgi? Pavasarī un vasarā – nepavisam! Īpaši, ja neiesim garām tam, ko piedāvā mums Māte Daba. Vai nav ironiski, ka cilvēks no sava dārza rauj ārā nezāles un met prom, bet pēc tam veikalā pērk salātus? Šim aizspriedumam, ka nezāle ir kaut kas nevērtīgs, ir jātiek pāri.

Par to arī būs grāmata "Zaļās receptes", par zaļumiem, par pamošanos no ziemas miega, un ceru, ka kaut mazliet, bet savu ēdienkarti padarīsiet zaļāku ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem.

Grāmatā atrodamās receptes nav visas veidotas pēc pH diētas principiem, lai arī daudzas patiešām tādas ir, jo nezāles kā jau viss zaļais pieder pie ļoti sārmainiem produktiem, kurus vajadzētu ēst biežāk.

Ilze Lipska, absolutsed.lv, 24.04.2013.

Iesaki draugiem