Atbild rakstniece Linda Dreimane

2010-04-25

Linda Dreimane (dz. 1981) ir mācījusies Rīgas 1. ģimnāzijā, pēc tam Latvijas Universitātē apguvusi vēsturi un vadības zinības. "Lai arī mana izglītība nav saistīta ar rakstniecību, stāstu sacerēšana man ir sirdslieta kopš bērnības," apgalvo Linda. "Pirmais stāstiņš tika publicēts, kad man bija 11 gadu. Pēc ilgāka laika esmu atsākusi rakstīt, pievēršoties sev tik iemīļotajam fantāzijas žanram. "Vilcenes stāsts" ir autores pirmā grāmata.

Linda Dreimane (dz. 1981) ir mācījusies Rīgas 1. ģimnāzijā, pēc tam Latvijas Universitātē apguvusi vēsturi un vadības zinības. "Lai arī mana izglītība nav saistīta ar rakstniecību, stāstu sacerēšana man ir sirdslieta kopš bērnības," apgalvo Linda. "Pirmais stāstiņš tika publicēts, kad man bija 11 gadu. Pēc ilgāka laika esmu atsākusi rakstīt, pievēršoties sev tik iemīļotajam fantāzijas žanram. " Vilcenes stāsts" ir autores pirmā grāmata.

1. jautājums. Kādas grāmatas Jums patika lasīt bērnībā?

Visas! Mājās nebija tādas grāmatas, kas izspruktu no maniem nagiem – sākot no sengrieķu mitoloģijas beidzot ar mikrobioloģijas vēsturi. Tomēr no visa plašā klāsta man īpaši patika Apvāršņa sērija, Džeralda Darela mīļuma un sirds siltuma pilnie stāsti par zvēriņiem un Džeka Londona piedzīvojumu romāni par tālo Aļasku.

2. jautājums. Kas Jūs pamudināja sākt rakstīt pašam (-ai)?

Aizverot tikko izlasītu grāmatu, ir nedaudz skumji par piedzīvojumu, kas beidzies. Tāpēc nācās sākt rakstīt pašai – lai piedzīvojumi vienmēr būtu ar mani un nekad nebeigtos.

3. jautājums. Kurš pirmais izlasa Jūsu sarakstīto darbu?

Redaktors – tas ir cilvēks, kas spēj objektīvi spriest par materiālu, neietekmējoties no informācijas par mani kā personību. Draugi un radi vienmēr skatīsies caur personīgo attiecību prizmu un tas ietekmēs viņu viedokli.

4. jautājums. Bez kā Jums nav iedomājams rakstīšanas process?

Klusums un miers ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem. Idejas un iedvesma var rasties skaistu dabas skatu iespaidā, bet lai tās ietērptu vārdos man ir nepieciešams koncentrēties darbam, un vislabāk to varu izdarīt vienatnē ar datoru.

5. jautājums. Pastāstiet kādu kuriozu gadījumu, kas saistīts ar grāmatas tapšanu, varoņiem, lasītājiem?

Kuriozi šķiet, ka pēc grāmatas „Vilcenes stāsts” iznākšanas, daudzi jau ir paspējuši man pajautāt – „Kāpēc varoņiem tik sarežģīti vārdi – Obskva, Piintara, Sekvams... Vai tad vienkāršāk nevarēja?”
Droši vien, ka varēja! Tāpēc nākamo grāmatu uzrakstīšu par Jāni un Pēteri.

6. jautājums. Kāpēc būtu vērts pievērsties stāstu, romānu, dzejoļu rakstīšanai?

Kāpēc būtu vērts aizbraukt apskatīt Ēģiptes piramīdas? Kāpēc būtu vērts uzkāpt Everestā? Kāpēc būtu vērts izlekt ar izpletni?
Jo tas sniedz tādas emocijas un atmiņas, kas vienmēr paliks ar tevi un veidos daļu tavas personības. Tāpat ir rakstīšanu – tavs gara bērns vienmēr būs daļa tevis.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem