Hronika: Lorena Olivera "Delīrijs"

2012-06-12

Kas gan ir mīlestība? Katrs, kas kaut reizi dzīvē ir bijis iemīlējies, droši varēs apgalvot, ka mīlestība ir līdzīga slimībai. Ļoti patīkamai slimībai. Lorena Olivera ir gājusi soli tālāk un radījusi pasauli, kur mīlestība ir smagākā un bīstamākā diagnoze, kādu vien var uzstādīt. Romāns "Delīrijs" uzrunā ar savu neparasto skatījumu uz pasauli.
 
Lorenas Oliveras  "Delīrijs" ir aizraujoš, neparasts mīlasstāsts, kas nemirkli neatslābst un kulmināciju sasniedz pēdējās lapusēs, kas atstās jūs pārsteigtu un nepacietīgu.
 
Jūtas rada haosu, karus un nemierus. Un tāpēc cilvēkiem tiek atņemta spēja just. Ir iestājusies pilnīga vienaldzība. Cilvēki kā roboti dodas savās ikdienas gaitās. Lai arī viss darīts, lai uzlabotu cilvēku dzīvi un darītu viņus laimīgus,  par kādu gan laimi var runāt pasaulē, kura ir tukša un vienaldzīga? Vai jebkuras jūtas var būt īstas un patiesas, ja tām nav pretstata? Vai var būt laime, ja nav bēdas? Vai var būt mīlestība, ja nav naida? Vai var būt prieks, ja nav skumju? Un vai cilvēku eksistencei maz ir jēga, ja viņu būtība ir iznīcināta, pārvēršot viņus bialoģiskos robotos, kas domā un dara tieši to, kas viņiem ir jādara?

Lai gan šai pasaulē mīlestība ir smaga, lipīga un letāla slimība, bez tās neiztikt. Galvenā varone, 17 gadus vecā Lēna,3 gaida savu dzimšanas dienu, kad viņa tiks izārstēta. Bet notiek kas neparedzēts. Lēna sastop kādu ļoti izskatīgu puisi. Jūtām nepavēlēsi - meitene neprātīgi viņā iemīlas. Kāda gan vēl ārstēšanās, ja viņa jūtas tik brīnišķīgi un ir tik laimīga? Kā gan kaut kas tik brīnišķīgs var būt tik bīstams? Ķieģeli pa ķieģelim sabrūk tā melu siena, kas ir Lēnu norobežojusi no patiesības. Visu mūžu viņai ir melots. Bet ko gan lai dara situācijā, kurā tu esi bezspēcīgs, jo visa pasaule ir pret tevi? Kā gan lai cīnās pret ienaidnieku, kuru tu pat nepazīsti un par kura esamību pat neesi nojautis?

Interesanti ir tas, ka katra nodaļa iesākas ar citātu no kādas grāmatas vai zinātniska darba. Protams, neviens no tiem darbiem reāli nepastāv, bet tas šim stāstam piešķir neiedomājamu ticamību.

Lorenas Oliveras romāns "Delīrijs" ir neparasts mīlestības anatomijas pētījums. Aiz aizraujošajiem piedzīvojumiem slēpjas mēģinājums izprast mīlestību, tās nozīmi un jēgu. Tās nepieciešamību un neaizstājamību.

Grāmatai dodu 5 tārpus. 

Hronika, www.gramatplaukts.lv, 10.06.2012.

Lasītāju atsauksmes