Elīna Zālīte: Rišela Mīda "Vampīru Akadēmija"

2011-11-15

Pirms sāku lasīt Rišēlas Mīdas „Vampīru Akadēmiju” , man likās, ka lasīšu jau ko dzirdētu un zināmu no Kami Garsijas& Mārgaretas Stolas darba „Daiļās būtnes”, kā arī no P.K. Kastas& Kristīnas Kastas Tumsas Nama romāniem. Tomēr nē, tieši pretēji, ir tik brīnišķīgi salīdzināt pilnīgi atšķirīgus darbus, cenšoties atrast ko vienādu, līdzīgu, gluži kā novilkt paralēles starp lasītajiem darbiem, taču tas ir pilnīgi neiespējami.

Saprotams, ka Rišelas Mīdas grāmata „Vampīru Akadēmija” būs stāsts par kādu vampīru skolu, kur valda savi likumi, noteikumi, kārtība. Šajā fantāzijas grāmatā stāsts būs par divām neparastām draudzenēm- Lisu Dragomiru un Rozi Hetaveju, vampīru puišiem, draudzību, sociālajiem slāņiem, skolu un tās vidi, nodarbībām un pasākumiem, briesmām, seksu, asinīm, aizliegto iekāri, atriebību, varu.
Lisa Dragomira ir mirstīga vampīre ar dižciltīgām asinīm, taču Roze Hetaveja ir Lisas labākā draudzene un miesassardze (dampīre). Starp šīm draudzenēm valda spēcīga saikne, taču ne tāda kā Ītanam Veitam un Līnai Dukeinai no „Daiļajām Būtnēm”, šī saikne ir fascinējošāka, bīstamāka, emocionālāka. Rozes un Lisas saikne ir veidojusies kāda liktenīga atgadījuma dēļ… kurš tiek turēts noslēpumā.
Tikpat neparasta notikuma dēļ meitenes aizbēg no skolas, divus gadus dzīvojot nelikumīgā brīvībā, apdraudot savas dzīvības, tāpēc meitenes tiek noķertas un piespiedu kārtā tiek atvestas atpakaļ uz Sv. Vladimira Akadēmiju, kur abām jāizcieš sods. Pieminēšu arī to, ka šo divu gadu laikā meitenes ir iekavējušas mācības, un akadēmijā šis tas ir mainījies.
Grāmatas sižets bija raits, nekas netika vilkts garumā, teksts netika saraustīts, tieši tas mani pamudināja lasīt ātrāk un kaislīgāk.
Grāmatas valoda bija cilvēcīga, mūsdienīga. Brīžiem tekstā zaigojās pa kādam lamuvārdam, kas man kā lasītājai lika samulst.
„Vampīru Akadēmija” ir noslēpumiem bagāta, pikanta, vietām šausmīga, asiņaina, mistiska grāmata, kuru noteikti ir vērts izlasīt fantāzijas un fantastikas grāmatu cienītājiem.

VĒRTĒJUMS: 10/10

Elīna Zālīte, http://dgpyfrom.wordpress.com, 26.09.2011

Lasītāju atsauksmes