Daiga Bitena: Stefanija Meiere "Krēslas sērija"

2011-03-28

Anotācija: Krēsla ir vienlaikus erotiski pulsējošs un pilnīgi nevainīgs mīlas stāsts, viens no skaistākajiem, kādus esam lasījuši. Šis ir stāsts par senām leģendām, par ģimeni, kura atšķiras no citām, un aizliegtu mīlestību, kas ir pretrunā cilvēku un dabas likumiem un tomēr lauž pasaules kārtību.

Romāns ir tulkots vairāk nekā 40 valodās. Šis darbs un tā turpinājumi ir sasnieguši pārdošanas rekordus, tie ir nelegāli tirgoti internetā un parakstīšanās un katru nākamo sērijas grāmatu sākta vēl ilgi pirms tās iznākšanas. „Krēslas sērijas” romāni ir visu laiku pirktākās daiļliteratūras grāmatas apgāda vēsturē.”

Viedoklis: Lasot „Krēslas sērijas” pirmo grāmatu, radās iespaids, ka autore zināmu iedvesmu guvusi skatoties kādreiz ļoti populāro seriālu „Bafija pret vampīriem” – vampīra un cilvēka neiespējamā mīlestība. Vēlāk šis iespaids zūd. Otrajā, trešajā un ceturtajā daļā vairs nav ne miņas no Bafijas un Enģeļa mīlestības, palikuši tikai Bella un Edvards – spilgti, interesanti, oriģināli tēli, kas visticamāk ar laiku tiks iekļauti skolu obligātās literatūras saraktos.

Šīs sērijas grāmatas ir vienas no tām, ko lasot nevar nolikt malā. Jā, dzirdēts daudz kritisku un skeptisku viedokļu (ko lielākajā daļā gadījumu izteikušas personas, kas šo mīlas stāstu vērojuši tikai kino un TV ekrānos), bet neviens nenoliegs, ka „Krēslas sērija” ir ļoti meistarīgi uzrakstīts darbs, kas spēj noturēt lasītāja uzmanību no pirmās līdz pēdējai lapas pusei.

Rezumējums: „Krēslas sērija” ir pierādījums tam, ka cilvēks arvien tiecas pēc kaut kā neaizsniedzama, kaut kā neiespējama. Vilinošais aizliegtais auglis arī mūsu dienās nav zaudējis savu izteiksmīgumu un pievilcību.

Daiga Bitena, www.jaunietim.lv , 25.03.11.

Lasītāju atsauksmes