Uldis Rozenfelds: Timotejs Defombels "Tobijs Lolness"

2011-02-08

Par grāmatu " Tobijs Lolness"
Tobijs Lolness, tāpat kā viņa ģimene un visa viņa pārējā tauta dzīvo lielajā ozolā. Milimetru garie cilvēciņi apdzīvo Koku no Augšējiem zariem līdz pat Zemākajiem zariem. Tobijam, tāpat kā vairumam viņa vecuma bērnu ir savi draugi, rotaļas un nodarbošanās. Līdz vienā dienā viss sagriežas ar kājām gaisā un Tobijam jāmūk. Jāmūk ātri un no visas viņa tautas. Jo nu Tobijs ir meklētākais noziedznieks visā Kokā.

Vai Tobijam izdosies pierādīt savu taisnību, atkal satikt savus draugus un galvenais- vai viņš atbrīvos savus vecākus no ieslodzījuma?

Šo grāmatu es varētu nosaukt par pagājušā gada (izlasīju pagājušā gada nogalē) atklājumu. Biju pārliecināts, ka tā ir grāmata bērniem un kaut kad vēlāk varētu iegādāties priekš meitas, bet, klausot laba cilvēka ieteikumam, izlasīju pats. Nenācās vilties. Lai arī grāmata ir domāta arī bērniem, tur ir tik daudz priekš pieaugušajiem, ka droši var teikt- grāmata visiem vecumiem.

Bērni šo grāmatu var lasīt kā parastu pasaku- just līdzi netaisnīgi vajātajam Tobijam, pārdzīvot par viņa vecākiem, priecāties par Tobija pasauli- Koku, kurā ir tik daudz dzīvības un tik daudz notikumu.

Savukārt vecāki, kuriem neviens neliedz uztvert šo stāstu tāpat kā bērniem, var vilkt arī paralēles ar mūsdienu pasauli- kur mēs dzīvojam, kā bojājam kokam mizu un dzenamies pēc koka akmens un neinteresējamies par to, kas notiek ap mūsu koku…
Interesanti, pamācoši un ļoti aizraujoši.

Prieks par autora skatījumu uz it kā parastu koku- tur ir ne tikai milimetru garu cilvēciņu sabiedrība ar kukaiņiem-lopiņiem, pilsētām, ezeriem, briesmīgiem zirnekļiem un glaunais rajons Augstajos Zaros un ne tik glaunais- Zemajos Zaros. Un vēl tā pasaule, kas atrodas blakus Kokam. Tā, no kuras uzmanās katrs kārtīgs Koka iedzīvotājs.

”Tobijs Lolness” man nedaudz atsauca atmiņā bērnībā lasītos stāstus par Nezinīti. Savukārt ilustrācijas ir tikpat jaukas kā Vinnijā Pūkā. Brīnišķīgi, ka ir iespēja pievienot kādu grāmatu pie bērnības mīļākajām grāmatām.

Ar nepacietību gaidu turpinājumu Tobija Lolnesa piedzīvojumiem.

baltaisruncis.lv , 04.02.2011.

Lasītāju atsauksmes