Jekaterina Kavecka: Laura Dreiže "Debesu lauskas"

2015-11-26

Nepaspēju nomierināt nervus par pirmo divu daļu notikumiem, kad klāt jau pēdējā!

"Debesu lauskas" ir "Danse Macabre" noslēgums. Augšlondonas pirmās platformas krišana izraisa haosu, un revolucionāri noskaņots pirātu grupējums to uzskata par savu izdevību sagrābt varu pilsētā, kas gadsimtiem ilgi ir paverdzinājusi lejaslondoniešus. Bet vissvarīgākā cīņa visiem vēl ir priekšā..

Otrās triloģijas grāmatas beigas ( "Zem mākslīgām zvaigznēm" ) ir tik šokējošas, ka vēlējos ātrāk noskaidrot, kas notiks, prātā maisījās miljoniem jautājumu. Diemžēl uz lielāko daļu tā arī nesaņēmu atbildi. Kurš tad īsti nogalināja Viktorijas tēvu? Vai platformas turpinās krist un neviens nespēs neko padarīt?

Protams, pēc otrās daļas beigām skaidrs, ka šajā grāmatā tiks apspēlēta Londonas katastrofa, bet man patiešām kremt, ka netiek atrisināts noslēpums par Viktorijas tēvu, kura dēļ meitene arī iesaistījās šajā avantūrā.

Vispār varētu teikt, ka Viktorija mazliet mainās uz to labāko pusi, par ko liels pluss. Man vismaz vairs negribējās viņu pakārt 90% gadījumu (tagad gribējās tā uz 60%).

"Cik maz reizēm vajag, lai visu sagrautu."

Vēl man ļoti patika, ka šajā grāmatā parādās tēli no pirmās grāmatas, kurus biju iemīlējusi - Viktorijas brālis Alberts, viņas māsīca Lotija un draudzene Teo. Jā, tas radīja sajūtu, ka tēlu ir patiešām daudz, tomēr pieminētie varoņi reizē deva arī tādu kā omulības noskaņu. Varētu vēl pieminēt 2.daļas varoni Misteriumu, tomēr pagaidām vēl nezinu, kā lai viņu tā maigāk nosaucu, lai tas neskanētu rupji.

Diemžēl es tā īsti nesapratu, kādēļ vajadzēja iesaistīt to Viktorijas "ciemošanos" aizsaulē. Labi, lai sameklētu Tanielu, taču šī nakts aizņēma gandrīz pusi grāmatas un nekādā veidā netuvināja ne galveno problēmu atrisinājumam, ne īsti beigām.

Arī beigās paliku kā karājoties gaisā. Tas laikam saucas "Atrisiniet nu visu paši", likās, ka kaut kā vēl pietrūkst, varbūt vēl kādu ainu, kāda bija dzīve pēc platformu krišanas (nekāda labā jau nebija).

Grāmata jau nebija slikta, tā bija baudāma un ātri lasāma, bet joprojām ir sajūta, ka "Debesu lauskas" ir vājākā daļa triloģijā.

Kopumā šī ir interesanta sērija jauniešiem, kas vēlas vienkārši atpūsties un palasīt kaut ko vieglu, īpaši nepārdomājot notiekošo.

6/10

Jekaterina Kavecka, readingthroughlines.blogspot.com, 26.11.2015.