Evija Žiba: Stīvens Kings "Doktors Miegs"

2015-11-19

1977. gadā tika izdota Stīvena Kinga grāmata „Mirdzums” („The Shining”). Līdz ar viesnīcas „Overlook” bojāeju nekas nebeidzās, 2013. gadā tikai izdots slavenās grāmatas turpinājums „Doktors Miegs”, kas tikko piedzīvojis tulkojumu latviešu valodā.

Viesnīca „Overlook” ir zudusi, bet tās rēgi joprojām dzīvo Denija galvā. Nu jau Denijs ir pieaudzis, viņa mirdzuma spējas ir kļuvušas vājākas. Dens ir atklājis, ka mirdzumu apslāpēt un rēgus atvairīt palīdz alkohols. Tā nu Dens, kļuvis par nožēlojamu alkoholiķi, klīst pa pasauli, meklēdams savu vietu un nepārtraukti sev solīdams pārtraukt dzeršanu. Tikmēr kaut kur netālu pasaulē nāk maza meitenīte Ābra, kurai piemīt neparasts mirdzums. Pati to īsti neapzinoties, Ābra kļūst par ienaidnieci ļaundaru bandai Īstenais Mezgls. Īsteno Mezglu veido paranormālas būtnes, kuras kaut kādā ziņā ir līdzīgas vampīriem, vienīgi tās nepārtiek no cilvēku asinīm, bet no tvaika, ko iegūst, nogalinot bērnus ar mirdzuma spējām. Ābras un Dena ceļi krustojas, izskatās, ka tieši Denam būs jāpalīdz Ābrai nokārtot attiecības ar Īsteno Mezglu.

„Doktorā Miegā” spraigu notikumu un spriedzes netrūkst. Kings spēj saglabāt intrigu, vairāki notikumi grāmatā ir diezgan paredzami, tomēr tas nesamazina lasīšanas prieku. Man gan būtu gribējies, lai Kings tik ļoti nesaudzē labos varoņus. Pārāk jau bieži veiksme bija Dena un Ābras pusē, vareno un pieredzes bagāto Īstenā Mezgla vadoni Rozu Hūti ievilināt lamatās bija vieglāk par vieglu. Brīžiem man pat palika žēl ļaundaru bandas locekļus, jo tik ļauni jau viņi nemaz nebija. Viņi tikai cīnījās par izdzīvošanu.

Vai „Doktors Miegs” bija tik izcils kā „Mirdzums”? Nē. Bet šī bija laba grāmata. Domāju, ka Kinga cienītājiem grāmata patiks, jo darbā jūtamas daudzas Kingam raksturīgās iezīmes. „Mirdzumā” ir daudz vairāk ļaunuma un šausmu nekā šajā grāmatā. Tomēr varbūt nemaz nevajag salīdzināt abas grāmatas. Šis ir cits Kings, cits Dens un cits stāsts. „Doktoru Miegu” iesaku izlasīt ikvienam, kurš meklē aizraujošu un spraigu lasāmvielu. Šo grāmatu droši var lasīt arī tie, kas „Mirdzumu” nav iepazinuši.

Vērtējums- 8/10

Evija Žiba, evijaspasaule.wordpress.com, 18.11.2015.