Līga Sproģe: Didzis Sedlenieks "X RALPHI INDRAE"

2015-08-19

Laiks paplašināt latviešu fantastikas plauktiņu! Pie mums nonācis jaunākais veikums no Didža Sedlenieka, kas iepriekš mums piedāvājis savu stāstu krājumu „Bohēmijas zaglis”, kā arī publicējies jauktajos autoru kolektīvu FF stāstu krājumos “Purpura Karaļa Galmā” un "Zilie Jūras Vērši" . Nu tiem pievienojas romāns jauniešiem „X Ralphi Indrae”, kas piedāvā vērot cilvēces veidošanos un ar to saistītos notikumus.

Stāstījums visu uzreiz ņem savās rokās, un jau pirmajās lapās tiek izskaidrots, ka galvenais varonis ir sešpadsmitgadīgais Ralfs Papandreu no Francijas. Vecāki puisim ir atsvešinājušies katrs savā pasaulē, un iepriekšējo vasaru viesojies pie mātes producentes Holivudā, Ralfam šis vasaras brīvlaiks jāpavada pie tēva paleoantropologa Etiopijā, lai izlemtu, ar ko viņš dzīvē grib nodarboties. Protams, jaunā vide ir kultūršoks un, jāsaka kā ir, izlutinātajam un drusku snobiskajam Lionas pilsonim, tas sagādā čīkstēšanas lēkmes vairāku dienu garumā, līdz notikumu attīstības rezultātā viņš kopā ar otru vienīgo pusaudzi Indru nonāk nometnes ambulencē ar pārsistām galvām. Indra, patstāvīga un zinoša meitene no franču Kanādas daļas, nav sajūsmā par Ralfu, bet kā jau dzīvē gadās, tieši viņus abus tagad vieno kopīga lieta, ko nevar ignorēt. Proti, abi jaunieši kļūst par vēsturiska atklājuma veicējiem, atrodot humanoīda galvaskausu, kas var sniegt līdz šim trūkstošo informāciju par cilvēku attīstības posmu. (Atklājuma veikšanā ļoti svarīgu lomu spēlēja pārsistās galvas)

Ja tas likās grandiozi un aizraujoši, nevienam no nometnes nebija ne jausmas, ka drīz ieradīsies cilvēku grupa ar… laika mašīnu piekabē. Tas nav spoiler, tas ir sižeta neatņemams fakts. Tiek izteikts piedāvājums – apskatīt kāda bija Zeme, kad to apdzīvoja pirmie cilvēkveidīgie. Zinot sastāvdaļas: divi pusaudži + izrakumi Āfrikā + laika mašīna, varat iedomāties, kādi piedzīvojumi attīstās no tā punkta. Ja domājat, ka varat paredzēt visu, es tomēr atļaušot apgalvot, ka kādus no neskaitāmajiem beigu pavērsieniem tomēr nebūsiet gaidījuši un neticībā noelsīsities.

Grāmata lasās ļoti ātri un viegli. 205 lappuses man prasīja trīs ar pusi stundas dažādos sabiedriskajos transportos vai sēžot uz soliņiem uz trepēm. Caurvītais humors ik pa laikam liek iesmieties un laika ceļošanas teorijas un vēstures apspēlēšana bija interesanta un piesaistoša.

Tagad gan drusku pievērsīšos lietām, kas man radīja jautājumus, vai likās uzlabojamas.
* Ralfs tiek aprakstīts, kā grieķiskas izcelsmes, ar melniem matiem, paplatiem vaigu kauliem un tumsnēju seju, bet dažas lappuses tālāk, viņš pārdzīvo par savu bālo augumu un grib būt saulē iededzis, kā citi ekspedīcijas dalībnieki??
* Tekstā tomēr sastopamas klišejas un apkārtējie tēli ir pastīvi ar tikpat neveikliem dialogiem un runasveidu, kuru ikdienā neviens nelieto.
* Vai ekspedīcijas dalībnieki atsedza kādu zemes slāni un tad meklēja fosilijas, vai burtiski cilāja tikai virsējos akmeņus??
* Pluss par Hitlera nogalināšanas teorētiskajām sekām un to realitātes devu, bet to izlīdzināja mīnuss par ietekmi pēc Indras un Ralfa ceļojuma, kam vajadzēja atstāt daudz lielākas sekas par dažu nianšu izmaiņu jau esošajā pasaulē.
* Vēl man šis tas nesaskanēja par telepātijas izmantojumiem. Tāda sajūta, ka autoram dažbrīd neizdodas informāciju par notikumiem un tieši fantastikas aspektiem labi un saprotami novirzīt lasītājam.

*Vēl viens seku neproporcionalitātes gadījums- Ralfa dzīvošana vienatnē ehrm…. ILGU laiku, kas radītu tādu tēla konfliktu un materiālu, tika atrunāta divos trijos teikumos, kā garāka skolas ekskursija.

Zinu, ka tiecos pārāk analizēt lietas, bet man šiī grāmata patika, tāpēc arī vēlos to izvērstāku un izstrādātāku, jo 200 lappuses ir krieeetni par maz tādam potenciālam materiālam! Beigās kaut kā radās sajūta, ka tas ir galveno vadlīniju konspekts no kāda lielāka darba. Didzis tomēr sirdī ir stāstu rakstnieks, un gari gabali, kā saka, jau ir cita opera.

Es vairāk šo uzskatu par mērķauditorijas darbu, ap 14-15 gadu vecumam. Pavisam noteikti ne tikai zēniem, tas ir piedzīvojumu un action gabals, kuram nav dzimuma ierobežojumi. Protams, ja kārojas vieglas lasāmvielas, kur nav daudz jādomā, bet vienalga var nošokēties un būt pārsteigts no sižeta pavērsieniem, “X Ralphi Indrae” būs piemērota jebkuram FF mīļotājam.

Līga Sproģe, vilkamidzenis.wordpress.com, 18.08.2015.