Anna Kalna: Džastins Kronins "Divpadsmit"

2014-08-11

Amerikāņu rakstnieka Džastina Kronina milzīgais literārais ķieģelis ar mīklaino nosaukumu ”Pāreja” pirms pusotra gada mani pārsteidza nesagatavotu. Teju 800 lappušu biezais postapokaliptiskais trilleris par zinātnisku eksperimentu rezultātā radītiem vampīriem, kam piemīt spēja domāt kā vienam veselumam, mani pavisam negaidīti iesēdināja lasāmajā dīvānā un neļāva no tā piecelties, kamēr vien lielākais vairums piedzīvojumu nebūs beigušies. Taču tie nebeidzās. Pēc ilgām gaidām, Zvaigznes ABC paspārnē savu gaismu ieraudzīja arī otrās daļas latviskais tulkojums ”Divpadsmit”, kas solīja vēl plašāku ieskatu gan pašā epidēmijas sirdī, gan šaušalīgo seko periodā.

No grāmatas anotācijas

”Pēcapokalipses laikmetā trīs vientuļnieki klīst visaptverošā un bīstamā haosā. Ārsti un grūtnieci Lailu ļaunuma un vīrusa apsēstā pasaule ir tik dziļi satricinājusi, ka sieviete turpina plānot sava bērna nākšanu pasaulē, kaut arī cilvēce viņai visapkārt izzūd. Kitridžs, pazīstams kā “Denveras pēdējais cietoksnis”, bija spiests pamest drošās pozīcijas, un nu ir ceļā. Viņš bēg no vīrusainajiem, apbruņots, tomēr viens, un labi zina, ka automašīnas bāku uzpildīt vairs nevarēs. Eiprila ir pusaudze, kura cenšas savu mazo brāli droši izvest cauri nāves draudiem un iznīcībai. Viņi atskārtīs, ka nav pilnībā pamesti – un ka pat vistumšākajā naktī ir rodama cerība, ja tikai cilvēki apvieno spēkus.”

Kā jau minēju, Kronina radītajā pasaulē sarežģītā apokalipse nekad nebeidzas, līdz ar to cerība, ka otrās grāmatas ietvaros tiks atbildēti visi pirmajā grāmatā uzdotie jautājumi, šķiet samērā naiva. Autors ir radījis tik milzīgu, savstarpēji saistītu pavedienu jūkli, ka lasītājam atliek vien noelsties (un prātot, kādas izskatās rakstnieka piezīmes un varoņu ciltskoki), sasprindzināt visu savu uzmanību, atlikt malā citus darbus un pilnībā iegrimt versijā par to, kāda varētu izskatīties ASV pēc vampīru izraisīta pasaules gala.

Klātesošs ir jau ierastais autora rakstības stils. Tas attiecas arī uz Kronina apņemšanos ievērot nelineāru stāstījumu, kas var sagādāt galvas sāpes tiem, kas aizmirsuši iepriekšējās grāmatas varoņus un notikumus. Šī ”laika lēkāšana” savā ziņā prasa iedziļināšanos ne tikai vienā, bet abās sērijas grāmatās, jo brīžiem nākas pamatīgi sasprindzināt atmiņas muskuli, lai atcerētos varoņu biogrāfijas un radu rakstus (taisnības labad gan jāpiebilst, ka grāmatas sākumā autors atskatās uz iepriekšējā daļā notikušo, pie tam vēl interesanta, bībeliska stāstījuma formā). Jau sagaidāmi ”Divpadsmit” netrūkst aktīvas darbības, adrenalīna pilnu nevaru-atrauties-no-grāmatas situāciju, interesantu varoņu un interesanto varoņu nāves, episkās beigu cīņas, kā arī vecā labā cilvēciskā pieķeršanās, varonība, mīlestība, upurēšanās un pārējie fundamentālie elementi, kas liek lasītājam just līdzi mazajiem burtu cilvēciņiem.

Runājot par burtu cilvēciņiem, sērijas otrajā daļā, protams, sastopamies ne tikai ar jauniem varoņiem (un ļaundariem), bet arī ar iepriekšējās grāmatas celmlaužiem – Pīteru, Eimiju, Maiklu, Alīšu, Sāru, Holisu un citiem tēliem, kuru sižetiskās līnijas sākotnēji šķiet izšķīdušas, lai pēcāk savienotos vienā loģiskā veselumā. Joprojām līdz galam neatrisināta paliek mistērija par Eimijas lomu dīvainajos notikumos, vietām autors jau atkal veikli iemāna reliģiskos motīvus, pamatīgāk pieķeras postapokaliptiskās civilizācijas aspektam no distopiskā skatījuma puses, ielūkojas pagātnē un turpina būvēt pasauli uz iepriekš nepazītu vai nepamanītu varoņu portretējumu rēķina, kā arī izmet āķus nākamajai sērijas grāmatai. Kas gan varētu būt noticis ar pārējo, ārpus ASV esošo, pasauli? Kāda ir prezidentes lomā notiekošajā un kādas politiskās intrigas varam sagaidīt nākotnē? Un galu galā, kāda tad īsti ir Eimijas un Nulles sūtība uz šīs zemes?

Šo triloģijas daļu es lasīju lēnāk, kā tās priekšgājēju. Iespējams, pie tā varētu vainot lielo varoņu skaitu, kas brīžiem draudēja novest mani no taisnā lasīšanas ceļa apjukuma grāvī. Neskatoties uz to, es varu tikai turpināt apbrīnot Kronina spēju uzbūvēt tik pilnasinīgu, apjomīgu un interesantu pasauli, kurā lasītājam nozust, izslēdzot visu apkārt notiekošo.

Sērijas noslēdzošā daļa The City of Mirrors angliski iznāks jau šī gada oktobrī.

Anna Kalna, teejtasiite.wordpress.com, 08.08.2014.