Mairita Gurova: Sallija Grīna "Tumšā puse"

2014-03-25

Romāna darbība risinās mūsdienu Lielbritānijā, kur, izrādās, līdzās cilvēku pasaulei pastāv arī aizraujoša un baisa burvju pasaule, kurā uz dzīvību un nāvi notiek cīņa starp baltasiņu un melnasiņu burvjiem. Šādā sarežģītā vidē aug romāna galvenais varonis Neitans Birns, kurš visur izrādās svešais starp savējiem, jo ir ļoti neparasts zēns – pa pusei baltasinis, pa pusei melnasinis. Romāns ir meistarīgs vēstījums par Neitana cīņu par izdzīvošanu, viņa emocionālajiem un fiziskajiem pārbaudījumiem, savu īpašo talantu un identitātes meklējumiem. (no grāmatas oficiālās anotācijas)

Biju viena no tiem, kuri dabūja izlasīt "Tumšās puses" fragmentu pirms grāmatas iznākšanas un par to arī uzrakstīju. Fragments deva labu apjausmu par saturu un pamatīgi sakārdināja. Tāpēc nav brīnums, ka ķēros pie grāmatas tiklīdz dabūju to no izdevniecības.

Stāsts tātad ir par mūsdienu pasauli, kur, parastiem cilvēkiem nezinot, līdzās dzīvo baltasiņu un melnasiņu burvji un raganas. Baltie labi, melnie sliktie, bet viss jau nekad nav tik vienkārši…. Galvenais varonis Neitans tiek uzskatīts par bīstamu un nevēlamu subjektu, jo viņš ir pusasinis un kas vēl trakāk – viņa tēvs ir spēcīgākais melnasiņu burvis. Pilnīgi loģiski, ka Neitana dzīve ir traki sarežģīta. Viņu apdraud baltasiņi un nav īstas pārliecības vai arī tēvs satikšanās gadījumā atstātu viņu dzīvu.

Man patika autores pieeja stāstījumam. Stāstītājs ir Neitans un viņš neceremonējas ar gariem aprakstiem vai ilgām psiholoģiskām pārdomām. Teikumi ir īsi, vēstījums konkrēts un daļai tas šķitīs par maz, bet man netraucēja vizualizēt notiekošo. Savs laiks teksta baudīšanai, savs – notikumu izdzīvošanai. Bet atpakaļ pie Neitana. Viņš ir shēmotājs, izdzīvotājs, hormonu plosīts pusaudzis, vientuļš, nikns, apjucis un reizēm pārāk pašpārliecināts. Tas labi jūtams viņa “balsī”. Sākumā lasītājs tiek nošokēts ar to, ka galvenais varonis atrodas būrī, un tad pamazām ar īsiem atmiņu uzplaiksnījumiem uzzinām kā viņš līdz tādam stāvoklim nonācis. Tas kam viņš iet cauri… tas ir ārprāts. Visu laiku tiek uzturēta spriedze un nav iespējams atrauties no lasīšanas.

Baltasiņi pret Neitanu izturas pēc principa “kāds tēvs, tāds dēls”, bet vai tiešām bērniem ir jāatbild par vecāku grēkiem? Kas īsti nosaka to, kāds tu kļūsi? Vai tas ir iedzimts vai arī panākams audzināšanas rezultātā? Tie ir nopietni jautājumi uz kuriem Neitanam jāmēģina rast atbilde. Ja atmetam maģijas slāni, tad ar Neitanu var identificēties vientuļie un sabiedrības nepieņemtie un vecāku nemīlētie/ pamestie bērni.

Romāns ir skarbāks un vardarbīgāks kā liela daļa YA literatūras un daļai tas var nepatikt, tomēr man vardarbība nešķita pašmērķis, lai lasītāju mērķtiecīgi šokētu. Palasiet ziņas, tur gan ir ko šokēties… Baltasiņi vienkārši izmanto visus līdzekļus, lai pakļautu viņuprāt nepareizos un nevēlamos burvjus. Ar Neitanu notiek tas, ko es sākotnēji paredzēju, jo valdošo baltasiņu uzskati ļoti līdzinās tam, kā dažās valstīs vairākums izturas pret mazākumu vai citādi domājošiem.

Sākumā no maģijas ir maz un šis vispār nav hard fantasy darbs, jo viss notiek mūsdienu Eiropā. Varoņu burvju spējas ir nemanāmi integrētas realitātē. Būtībā var teikt, ka šie ir modernie burvji. Viņi šauj ar saindētām lodēm, nevis velk uz zemes apļus un skaita buramvārdus no vecām grāmatām. Viņiem nevajag pilnmēnesi vai kraukļu kāju novārījumu, lai kaut ko izdarītu. Sallija Grīna ir radījusi tādu burvju pasauli, kādu es to visu laiku esmu vēlējusies ieraudzīt, ja burvji un raganas pastāvētu un dzīvotu mūsdienās. Nevis ekscentriskas sievietes ar kristāla bumbām un taro kārtīm, bet cilvēkus ar dažādām spējām, kuri ir gājuši līdzi laikam un virtuozi kombinē visus modernos tehnoloģiskos un zinātnes sasniegumus ar sensenām zināšanām.

Vienīgi mani nepārliecināja Neitana un Annalīsas mīlestības līnija. Par pieķeršanos, pirmo aizraušanos, seksuālo interesi viss skaidrs, bet mīlestība mani šķita mākslīgi iespiesta sižetā. Tāpēc arī beigu pavērsienu gribētu citādāku. Bet varbūt nākamajā daļā autore no tā uztaisīs ko asins stindzinošu un ļoti aizraujošu, nevis klišejisku.

Gribēju uzrakstīt tā īsi, bet nekas nesanāca, jo man “Tumšā puse” ļoti patika. Iesaku visiem, kuri vēlas lasīt jauniešiem domātus fantāzijas darbus, bet visas tās vājās un ņerkstošās galvenās varones ir apriebušās līdz kaulu smadzenēm.

Vērtējums: 4/5

Mairita Gurova, gramatas.wordpress.com, 25.03.2014.