Marta Sondare: Sallija Grīna "Tumšā puse"

2014-03-25

Grāmatas "Tumšā puse" pirmās divas daļas es saņēmu jau elektroniskā formātā. Tas bija labs materiāls, lai pārliecinātos par to, ka elektroniski lasīt grāmatas ir viegli, bet nepierasti. Iespējams, jāizmēģina vēl kāda grāmata, lai būtu skaidrs, kurā pusē nostāties. Bet, turpinot par grāmatu, to esmu saņēmusi pilnā formātā un papīra formātā, par to paldies izdevniecībai Zvaigzne.

Pirmās divas daļas biju apskatījusi TE, tagad pienākusi kārta pārējām daļām. Galvenais varonis Neitans turpina savus tēva meklējumus un gaida savu 17. dzimšanas dienu, kad kāds viņam (cerams) pasniegs trīs dāvanas, lai viņš kļūtu par pilntiesīgu burvi. Ak jā, viņš arī atrod Merkūriju, kas viņam varētu pasniegt šīs dāvanas. Bet tad notiek kas negaidīts. Kas? To jūs uzzināsiet, kad izlasīsiet.

Interesanti ir tas, ka grāmatai otrā pusē nav anotācijas. Bet to atver absolūti brīnišķīgais grāmatas vāks. Izlasot grāmatu, es arī ieraudzīju cilvēka sejas apveidu, ne tikai asiņu pleķus. :D Arī grāmatas nosaukums ir uztaisīts pietiekami interesanti, lai ieinteresētu nākošos grāmatas lasītājus.

Galvenais varonis Neitans ir pārsteidzoši neattapīgs, kas šo romānu padara ne tik ļoti līdzīgu visiem pārējiem, kas sarakstīti par burvju/raganu tēmu. Neitans brīžiem līdzinās pilnīgi normālam cilvēkam, bet nevar noliegt viņa dziedēšanas māku. Neraksturīgi man, bet man iepatikās viņa tēvs. Gluži kā šī grāmata – sensācija vēl pirms parādīšanās. :)

Vērtējums: 9/10. Mākslinieciskais noformējums ir lielisks, stāsts ir ļoti labs, man patika. Bet līdz pilnīgai izcilībai nedaudz pietrūka.

Kunkuļu manis vārītājā putrā nav, bet nav arī nekā cita, jo esmu notiesājis visu medu, ievārījumu un rozīnes

Sakožu zobus; ir tāda sajūta, it kā miesu plēstu no ribām – kā atkaulojot vistu. Miesa turas pārsteidzoši sīksti. Es sāku skaitīt. Kad tieku līdz deviņi, skaitļi pārvēršas lamuvārdos.

Marta Sondare, kurpjukaste.wordpress.com, 23.03.2014.