Uldis Rozenfelds: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-18

Līdzīgi kā ar Šāntarāmu, man deva iespēju pavērt vākus arī grāmatai Tumšā puse. Tā, lai zinātu vai gribēsies pašam lasīt un citiem ieteikt.

Iepazinos ar izdevniecības mājaslapā pieejamo informāciju par grāmatu un autori. Nedaudz uzmanīgu un piesardzīgu mani darīja tās daudzās slavinošās atsauksmes vēl pirms pats romāns (triloģijas pirmā daļa) ir piedzīvojis savu iznākšanu (tas notiks vairākās valstīs vienlaicīgi- 20.martā). Bet, nav ko liegties- tas nostrādā un mani kā lasītāju saintriģē.

Tāpēc vislabākais ir pašam pārliecināties par grāmatu un sākt iepazīšanās procesu. Atzīšos, tā kā man nav e-lasītāja, tad vienīgā iespēja iepazīties ar grāmatu man bija sēžot pie datora (diezgan grūti pavasarī).

Īsumā par grāmatu

Romāna darbība risinās mūsdienu Lielbritānijā. Izrādās, ka līdzās cilvēku pasaulei pastāv arī aizraujoša un baisa burvju pasaule, kurā uz dzīvību un nāvi notiek cīņa starp baltasiņu un melnasiņu burvjiem. Šādā sarežģītā vidē aug romāna galvenais varonis – pusaudzis Neitans Birns, kurš visur izrādās svešais starp savējiem, jo ir ļoti neparasts zēns – pa pusei baltasinis, pa pusei melnasinis. Neitans ir bārenis – viņa māte ir mirusi, bet savu tēvu – tumšo burvi – viņš nekad nav sastapis.

Deja vu? Lielbritānija un burvji? Jā, bet šoreiz jāsaka ka pasaule ir savādāka. Es pat teiktu- drūmāka. Varbūt pat nežēlīgāka. Vismaz tādu iespaidu radīja grāmatas pirmās divas daļas.

Papētot saturu var secināt, ka tālākie notikumi būs raibi un puslīdz jau paredzami pēc pirmo divu daļu izlasīšanas. Bet tas noteikti nemazina vēlmi turpināt lasīt- grāmatai ir savs šarms- gan varoņi, gan vide, gan pats stāsts, kurš pasniegts savdabīgā manierē (sākās ar Neitanu būrī un arī otrā daļa palika pie tā, ka Neitanam jādzīvo būrī pie raganas).

Un galu galā- vēl taču palika vesela virkne ar jautājumiem kāpēc ir tā kā ir? Jāgaida 20.marts, kad būs iespēja rast atbildes uz šiem jautājumiem.

Uldis Rozenfelds, baltaisruncis.lv, 18.03.2014.