Spīgana Spektore: Jānis Valks "Rakstu vācēja ceļš"

2014-03-18

Šī ir kārtēja grāmata, ko paņēmu lasīt, vispār neizlasot ne grāmatas anotāciju, ne kādu atsauksmi (nu labi, atsauksme pagaidām ir tikai viena- no Asmodeus ). Pavilkos uz to, ka šis ir latviešu fantāzijas darbs, grāmatas nosaukums un vāks ieintriģēja un bildes, kur pats autors pozējis kā galvenais varonis ar dikti patika.

Pēc 8000 gadiem Zeme izskatīsies pavisam savādāka- atomkarš no zemes virsas noslaucījis gandrīz visu civilizāciju, dažādu dabas katastrofu ietekmē ir mainījušies kontinenti un arī politiskā situācija ir pavisam citādāka. Dažādās Zemes vietās civilizācija nu attīstās atšķirīgos tempos un eksistē gan primitīvas mednieku ciltis, kurām pat rakstības vēl nav, gan attīstītas valstis ar dzelzceļu un elektrību. Tago ir rakstu vācējs no lielas impērijas, kura par savu galveno mērķi ir izvirzījusi vākt zināšanas no visas pasaules un tad nobāzt tās lielā bibliotēkā, lai bremzētu progresu, paliekot apmēram viduslaiku attīstības līmenī.

Pirmām kārtām gribas slavēt autora izveidoto pasauli- viss ir sīki un smalki izdomāts, arī ideja oriģināla un Tago ceļojuma laikā pasaule atklājas diezgan niansēti. Un pasaule ir patiešām interesanta- ir gan slepenie ordeņi, gan tehnoloģijas, gan interesantas politiskās ideoloģijas. Pat lidojošas pilsētas šeit ir sastopamas. Vienīgi varētu piekrist Asmodeus, ka grāmatā krietni prasījās pēc kartes, un šķiet, ka šoreiz tā nemaz nebūtu bijusi tik milzīga problēma- pats autors pēcvārdā raksta, ka grāmatu radot, esot spēlējies ar atlantu un kontinentus bīdījis turpu šurpu un radījis jauno karti. Varēja jau ar lasītājiem ar padalīties. Un vēl autors varētu ar mūsu zemes gudrajiem padalīties portālu tehnoloģijas noslēpumos, mums noderētu.

Galvenais varonis ar tāds visnotaļ simpātisks- nav nekāds svētais gars, sava uzdevuma vārdā darīs teju jebko un ja kāds nu pagalam pa kājām maisīsies, nepakautrēsies arī novākt no ceļa. Bet vispār gudrs, aizrautīgs cilvēks, kuru interesē pasaule, arī ar problēmām un šķēršļiem visnotaļ efektīvi tiek galā. Starp citu, man ļoti patika tas, ka pasaulē atklājas jauni un jauni brīnumi pat tik mācītam vīram kā Tago un grāmatā bija ļoti veiksmīgi aprakstīts cilvēka domu gājiens un tas, kā cilvēks vispār risina problēmas, man jau patīk grāmatas, kurās uzmanība pievērsta šādiem jautājumiem. Bet mans galvenais iespaids par Tago bija- nu, tāds varētu būt pieaudzis Kvouts (no “Vēja vārda” ). Mācībās tikpat izcils, ar problēmām tikpat asprātīgi tiek galā un ir tikpat bezjēdzīgs attiecībā uz sievietēm, arī dzīves uzskati apmēram tādi, kādi varētu būt Kvoutam pēc 25 gadiem. Ar to vien man Tago šķiet pievilcīgs, jo Kvoutā jau biju līdz ausīm samīlējusies.

Grāmata izvirza ārkārtīgi interesantu jautājumu- vai cilvēki vispār ir spējīgi dabīgā gaitā attīstīties, beigās neiznīcinot paši sevi? Biedējošs jautājums, uz kuru grāmata piedāvā biedējošu atbildi un dara to visnotaļ aizraujošā veidā. Interesanti arī, ka Tago būtībā savā dzīvē iziet cauri visiem cilvēces attīstības posmiem- piedzimis mednieku ciltī, nonācis impērijā kā vergs, ar savu talantu un spējām mācīties pacēlies līdz augsti mācīta vīra statusam un vēlāk nonāk augsti attīstītā zemē. Autoram izdevusies ļoti simpātiska paralēle un šoreiz caur galveno varoni un viņa piedzīvojumiem atklāta visa pasaule.

Vienīgais, kas šinī grāmatā man raisīja pamatīgus iebildumus, ir autora rakstīšanas stils. Tik episkam ceļojumam tik fantastiskā pasaulē būtu piedienējusi teiksmaināka un poētiskāka valoda. Var jau būt, ka autors ar nolūku ir romānu sarakstījis tik ikdienišķā un vienkāršotā valodā, bet šai grāmatai tā vienkārši nepiestāv un šī pretruna starp brīnumaino pasauli, episko ceļojumu un paprasto valodu mēreni grāva manu spēju patiešām izbaudīt šo grāmatu, jutos tā, it kā man būtu laupīta daļa stāsta.

Bet vispār jau stāsts ir patiešām interesants un izlasījās pavisam ātri, arī pasaule visnotaļ simpātiska. Patiesībā šī grāmata mani vilināt vilināja doties kādā ceļojumā un brīžiem jau bija pagalam grūti nosēdēt mājās, lasot grāmatu.
Domāju, ka patiks episko ceļojumu cienītājiem un fantāzijas/fantastikas sakausējumu mīļotājiem, bet vispār šī grāmata varētu iet pie sirds arī tiem, kas ar fantāzijas grāmatām īpaši neaizraujas, jo šeit tā fantāzijas daļa ir samērā “maiga”, bez milzum daudz pārdabiskām būtnēm, arī maģija nemaz tik lielu lomu šeit nespēlē.

Vērtējums:
7/10

Spīgana, spigana.wordpress.com, 17.03.2014.