Ruta Zimnoha: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-17

Kaut kus Anglijas mežu biežņā, būrī, iekalts važās guļ zēns. Viņš vēro saules ausmu, kā gaisma mijas ar tumsu un kaļ plānus, kā aizbēgt no savas vārdzinātājas. Neitans ir pusasiņu burvis. Viņa māte nāk no godājamas baltasiņu dzimtas, bet tēvs ir viens spēcīgākajiem un visvairāk nīstamajiem melnasiņu burvjiem. Neitans nekad nav redzējis savu tēvu, bet viņš zina, ka nedrīkst lepoties ar savu tēvu un pat pieminēt viņu. Viņam jānīst savs tēvs un jādēvē viņu par slepkavu, viņš nedrīkst nevienam atklāt savu tumšo pusi, kuru mantojis no tēva, jo pār pasauli valda baltasiņi, kuru mērķis ir iznīcināt visus melnasiņus. Tiek uzskatīts, ka melnasiņi ir ļauni burvji, ka viņi ir slepkavas. Tomēr tajā pašā laikā baltasiņu Padome savā nežēlībā ar neko neatsķiras. Tieši Padome ir tā, ka Neitana māti piespiež izdarīt pašnāvību, bet pusmāsu Džesiku padara par sev uzticamu spiedzi. Padomes ierobežojumi un aizliegumi gandrīz pilnībā izolē zēnu no sabiedrības, ik gadu viņu pēta, groza, iztaujā, cenšoties noskaidrot, kuras asinis ir spēcīgākas, baltasiņu vai melnasiņu. Par viņu ņirgājās, viņu moka, viņam nekur uz šis pasaules nav vietas, viņš atrodas kaut kur pa vidu, starp tumšo un balto pusi. Vienīgais mierinājums ir vecmāmiņas, pusbrāļa Arana un pusmāsa Deboras mīlestība. Vēl ir kāda baltasiņu burve, kuras un Neitana starpā piedzimst draudzība un mīlestība. Tomēr arī šos mīļos Padome Neitanam atņem. Dienu no dienas Neitans pavada būri, mēģinot izbēgt, lai tiktu pie savām trim dāvanām un kļūtu par pieaugušu burvi. Tas melnasiņu burvis, kas savā septiņpadsmitajā dzimšanas dienā netiks apdāvināts un nedzers malku no savu priekšteču asinīm, zaudēs burvju spējas un būs spiests nožēlojami vadīt savas dienas tukšasiņu – cilvēku sabiedrībā. Neitans zina, ka Padome nekad neļaus, lai viņu apdāvina, Padomi neinteresē Neitans, viņiem viņš ir tikai ierocis, kas ļaus nogalināt Neitana tēvu. Tādēļ viņi tik ļoti vēlas pusaugu burvi paturēt savā varā. Neitanam ir jātiek laukā no būra un no savas sagūstītājas, pat ja brīvības vārdā būtu jāzaudē roka.

Sallijas Grīnas romāns “Tumšā puse” ir kļuvis par pasaules mēroga sensāciju jau pirms tā iznākšanās. Par to tiek runāts, tas tiek slavēts, bet pie lasītājiem visā pasaulē tas nonāks tieši pēc trim dienām, kad vienlaicīgi visā pasaulē parādīsies grāmatu veikalu plauktos. Latvijā šo grāmatu izdevusi Zvaigzne ABC.

Man atkal veicās un bija iespēja mazliet, caur pavisam mazu šķirbiņu ielūkoties TUMŠAJĀ PUSĒ un iepazīties ar galveno varoni. Neitans ieguva manas simpātijas kā ļoti drosmīgs un labsirdīgs pusaugu burvis, lai arī ko par to nedomātu baltasiņu un viņu Padome. Ir skaidrs, ka zēns vēl neapzinās ne savas spējas, ne talantus, ne savu vietu burvju pasaulē. Tomēr viņš drosmīgi spēj turēties pretī Padomei, kas dara visu, lai salauztu viņa garu, lai padarītu viņu pakļāvīgu. Nē, Neitans nav vājš, bet viņš ir viens. Ir tikai daži, uz kuru atbalstu viņš var cerēt. Tā noteikti nav Padome, kas apgalvo, ka vēlas viņu mācīt un viņam palīdzēt. Padomei ir tikai viens mērķis, panākt, ka Neitans nogalina savu tēvu, jo tieši šādas vīzijas un sapņi rādās nevienam vienam baltasiņu, arī melnasiņu burvjiem. Neitanam nāksies apgāzt daudz stereotipus un pierādīt, ka ne vienmēr melns ir melns, bet balts ir balts, mēdz būts, ka melns kļūst par baltu un otrādi, ka arī to, ka šīs abas krāsa lieliski spēj viena otru papildināt. Šī noteikti nav grāmata tikai par burvjiem, tā ir grāmata par attiecībām, par mīlestību, par spēju pieņemt tos, kas ir atšķirīgi, kas ietērpta krāšņā fantāzijas žanrā.

Autore kā smalkiem otas triepieniem, centimetru pa centimetram, glezno notikumus un zēna emocionālo pasauli, atklājot to lasītājam un radot nepārprotamu klātesamības sajūtu. Bija vietas, kuras lasot, gandrīz fiziski izjutu zēna sāpes, pārdzīvojumus un emocijas. Autorei tiešām ir ļoti liels rakstnieces talants, ne velti grāmata kļuvusi par sensāciju vēl nenokļuvusi veikalu plauktos.

Domāju, ka grāmata noteikti gūs lielu popularitāti jauniešu vidū, taču arī mani, cilvēku kam pāri trīsdesmit tā pavisam noteikti aizrāva un ar nepacietību gaidu 20. martu, kad tā parādīsies grāmatnīcās. Starp citu, pirmie 3 pircēji grāmatu dabūs bez maksas, bet nākamie 20 par puscenu. Noteikti ir vērts agrāk piecelties un pamēģināt iekļūt ja ne pirmajā trijnieka, tad vismaz divdesmitniekā.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 17.03.2014.