Līga Sproģe: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-17

Šoreiz izdarīju izņēmumu un piekritu Zvaigznes ABC piedāvājumam izlasīt pirmās nodaļas no grāmatas pirms tās izdošanas – jo arī grāmata ir īpaša. Sallijas Grīnas debijas romāns „Tumšā puse” vienlaicīgi tiks izdota visā pasaulē šī gada martā, un jau tagad ir noslēgts līgums par tās ekranizēšanu. Kas gan slēpjas aiz šī panākuma gājiena?

Pirmoreiz „Tumšo pusi” ieraudzīju Ķīpsalas grāmatu izstādē, kur tā karājās būrī. Jā, būris šeit ir svarīgs lielums, jo tieši tur mēs pirmoreiz arī ieraugām galveno varoni.

Sešpadsmitgadīgais Neitans atrodas savas pasaules spēku krustugunīs. Sabiedrībai,kur burvji atklātībā dzīvo līdzās cilvēkiem ir arī savas sliktās puses – tumšos burvji tiek medīti un nogalināti. Neitans ir jauktasinis, kura māte ir baltā burve, bet tēvs – viens no spēcīgākajiem tumšajiem burvjiem. Padomes kontrole arvien pieaug, līdz puisim ir skaidrs, ka viņi tikai meklē iemeslu, lai izsludinātu, ka tumšā puse viņā ir lielākā pārsvarā un viņš ir nogalināms. Ar to vien problēmas nebeidzas – Padome novēro katra Neitana soli cerībā, ka viņš aizvedīs pie sava tēva, kas joprojām ir brīvībā. Tas nav tālu no patiesības – Neitanam IR jāsatiek savs tēvs, lai saņemtu Trīs Dāvanas, kas nodrošina spēju nodošanu un aktivizēšanu, citādi viņš mirs.

Šis nav ierastais stāsts par pusaudzi, kurš ir ierauts notikumu virpulī, kuru nespēj kontrolēt. Pateicoties meistarīgajai tēla balsij un rakstības stilam, Neitans atdzīvojas pavisam citā līmenī un nudien izklausās pēc 16 gadus veca puiša. Viņa prāts ir ass, un Neitans nemaz negrasās būt upuris šajā situācijā. Arīdzan ierastā sižeta gaita, kur dēlam jācīnās pret savu tēvu, šeit ir pavērsta citādi. Jā, Neitans ir pa daļai tumšais burvis, bet tas nebūt neliek viņam mocīties bezmiega naktīs. Drīzāk izbaudīt pilnmēness nakti ārpus telpām un kalt plānus kā atrast savu tēvu.

Ieskata posms beidzās ar otro daļu, kas atstāj Neitanu iesprostotu būrī un burves uzraudzībā. Nu āķis ir lūpā un dienas līdz grāmatas iznākšanai burtiski skaitāmas. Par laimi 20.marts jau ir tepat aiz stūra! Droši zināms, ka vēlreiz pārlasīšu sākumu, jo grāmatas stilam nav iespējams pretoties. Tas ir kā logs uz citu pasauli, un viss vizualizējas bez paša apjausmas.

Kas ir vēl labāk, Zvaigzne ABC piedāvā akciju – 20.martā pirmajiem trīs pircējiem „Tumšā Puse” bez maksas! Nav labāka veida kā sagaidīt pavasara pirmo pilnmēnesi, kā izlasot šo grāmatu vienā naktī. Jo apstāties nav iespējams.

Līga Sproģe,  vilkamidzenis.wordpress.com, 17.03.2014.